Ако имате тази кръвна група, рискът от кръвен съсирек нараства главоломно

Кръвните съсиреци не са опасни по своята същност; кръвта ни е предназначена да се съсирва, така че когато сме наранени, да не кървим до смърт. Въпреки това, когато кръвен съсирек стигне до вашето сърце, бял дроб или мозък, може да бъде смъртоносно . Белодробната емболия (PE), например, е кръвен съсирек, който се образува в тялото ви - често в крака ви - и пътува до артерия в белите дробове, блокиране на кръвния поток , казват експертите от Johns Hopkins Medicine. PE може бързо да стане животозастрашаващо и следователно винаги е спешна ситуация.Рисковите фактори за белодробна емболия и други опасни видове кръвни съсиреци включват фамилна анамнеза за нарушения на кръвосъсирването, продължителна почивка на легло, бременност, тютюнопушене и затлъстяване. Но едно друго нещо може да увеличи риска от опасен кръвен съсирек, според проучване от април 2021 г., направено в Швеция. Хората с една кръвна група по-специално може да са изложени на по-висок риск от развитие на кръвен съсирек, казват те. Прочетете, за да разберете какво представлява и как да намалите риска, независимо от кръвната група, която имате.

убит насън

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Носенето на това увеличава риска от кръвни съсиреци, казват експерти .Вашата кръвна група се наследява генетично.

  изображение на родословно дърво
tomertu / Shutterstock

Не сте сигурни каква е вашата кръвна група? Кръвната група на вашите родители може да даде представа. Това е защото вашата кръвна група се наследява от тях, предава се генетично, казва Penn Medicine. Определя се от протеини във вашите червени кръвни клетки, наречени антигени, има четири основни кръвни групи: A, B, AB и O. Резусът или Rh факторът може да бъде положителен или отрицателен за всеки тип, което означава, че има осем възможни кръвни групи. Тридесет и седем процента от населението има O+ кръв, което го прави най-често срещаният тип (и най-търсени в кръвните банки), според американския Червен кръст. ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcbПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Хейли Бийбър казва, че това е първият признак на кръвен съсирек в мозъка й .Изследователите наскоро откриха нова кръвна група.

  Близък план на лекар's hand reaching for a blood sample in a vial
Shutterstock

Въпреки че е вярно, че кръвните групи обикновено попадат в една от осемте категории, споменати по-рано, учените казаха този месец, че са открили нова група кръвни групи . Според CNN, проучване, публикувано в списанието Кръв описано кръвна група наречена 'Er кръвна група', която може да накара имунните клетки да атакуват други клетки. „Антигенът Er беше открит преди години, но изследването е първото, което описва различни мутации на антигена“, съобщиха те. Въпреки че тази кръвна група е рядка, изследователите казват, че може да е важно за доставчиците на здравни услуги да са наясно „ако имат проблеми с диагностицирането на своя пациент“.

Хората с тази кръвна група може да са изложени на по-висок риск от проблеми с кръвосъсирването.

  Лице с болки в прасеца
Shutterstock

Шведско проучване, публикувано в броя на списанието от април 2021 г eLife , погледна към връзка между кръвната група и над хиляда различни заболявания и установи, че хората с кръвна група А са по-склонни да развият БЕ и тромбоза на порталната вена (PVT) – друг потенциално смъртоносен вид кръвен съсирек. PVT е особено страшна, защото, както съобщава Healthline, често няма симптоми . „Въпреки че PVT е лечима, тя може да бъде животозастрашаваща“, пишат те, добавяйки, че рисковите фактори за PVT включват чернодробно заболяване, възпаление на панкреаса, апендицит и травма или нараняване.

редове, които да кажете на приятелката си

Един на всеки трима души имат кръв А+ , казва Американският Червен кръст, докато един от 16 има кръвна група А, което прави кръвна група А като цяло една от най-често срещаните кръвни групи.За още здравни новини, изпратени директно във входящата ви поща, абонирайте се за нашия ежедневен бюлетин .

Правенето на тези неща може да помогне за намаляване на риска от кръвен съсирек.

  пенсионирана двойка на плажа
iStock / kate_sept2004

Въпреки че идеята за образуване на кръвен съсирек е плашеща, можете да предприемете действия, за да намалите риска – без значение каква е вашата кръвна група. Много добре здравето казва най-важното нещо можете да направите, за да намалите шансовете си за животозастрашаващ кръвен съсирек, е да спрете употребата на тютюневи изделия, ако имате навик. Други промени в начина на живот, които можете да направите, включват много упражнения - ходенето е важно! - както и поддържане на здравословно тегло, ядене на по-малко сол и приемане на лекарствата, както са предписани.

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако сте загрижени за кръвни съсиреци и за да разберете дали сте изложени на риск поради вашата кръвна група или други фактори. Ако не знаете кръвната си група, можете също да ги помолите да ви кажат или да ви тестват, ако това вече не е част от вашето медицинско досие.

Елизабет Лора Нелсън Елизабет Лора Нелсън е заместник здравен редактор в Best Life. Родом от Колорадо, тя сега живее в Бруклин със семейството си. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации