6-те най-големи въпроса без отговор около смъртта на принцеса Даяна

По време на нейната смърт, Принцеса Даяна беше - като нейния брат Чарлз Спенсър каза в неговата изгарящ възхвала - най-ловеният човек на модерната епоха. Всичко, което принцесата казваше и правеше - от момента, в който стана сгоден за Принц Чарлз през 1981 г. до последните моменти от живота й на 31 август 1997 г. - беше изчерпателно отразена от журналисти и фотографи по целия свят.През двете десетилетия след смъртта й бяха проведени всякакви разследвания, опитващи се да отговорят на непрекъснатите подозрения и „какво, ако“ около обстоятелствата при автомобилната катастрофа, която уби Даяна, тогавашното й гадже Доди Файед , и техния водач, Анри Пол . За съжаление има подробности около онази съдбоносна нощ в Париж, които все още повдигат повече въпроси, отколкото отговарят. Ето най-големите въпроси, които остават без отговор за нощта Народна принцеса умря.

1 Какво правеше Даяна в Париж?

Принцеса Даяна в Сен Тропе

Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock PhotoПо-рано тази година кралски вътрешен човек ми каза Даяна никога не е имала намерение да заминава за Париж - или изобщо да бъде с Доди. „Не трябваше да прекарва лятото си при Файедите“, каза тогавашният източник. „И тя със сигурност не е планирала да бъде в Париж с Доди в края на август. Всъщност тя беше уморителна за целия епизод и беше нетърпелива да види [Принц] Уилям и [Принц] Хари преди да тръгнат на училище. Именно Доди настоя да спрат за една нощ в Париж, преди да се отправят обратно към Лондон. Искаше да се прибере. ”Диана имаше няколко предложения да остане с приятели през това лято. През 2017 г. дизайнер на дамски чанти Лана Маркс каза Слънцето че Даяна е трябвало да замине с нея на почивка в Италия по времето, когато принцесата е приключила в Париж, но Маркс се оттегли от пътуването в последния момент, когато баща й почина внезапно. Когато Маркс отменя, принцесата решава да остане с Доди. „Постоянно си мисля:„ Ами ако тя беше с мен? “ Всичко това може да не се е случило - каза Маркс Слънцето .Друг приятел на принцесата ми каза: „В деня преди [Даяна] да умре, тя ми каза, че не иска да пренощува в Париж, но някак си отстъпи. Никога няма да спра да се питам какво я е накарало да направи това.

2 Защо Даяна и Доди не прекараха нощта в Риц?

Хотел Ritz в Париж

Shutterstock

Когато Диана и Доди пристигнаха в хотел Ritz Paris следобед на 3 август, след като посетиха Вила Уиндзор, те бяха посрещнати от рояк фотографи пред входа на хотела. След като отмениха плановете си да излязат на вечеря, двойката се опита да хапне в трапезарията в The Ritz, но скоро след това избяга, когато погледите на колегите вечеряха ги изнервиха и ядосаха.Те се оттеглиха в луксозен апартамент, където лесно можеха да прекарат нощта далеч от любопитните погледи на обществеността и дългите лещи на папараците. Вместо това те напуснаха хотела в 12:20 ч. Сутринта, за да направят двумилното пътуване през града до апартамента на Доди близо до Шанз-Елизе.

През 2017 г. бившият иконом на Даяна Пол Бърел каза Експрес той не разбра защо двойката реши да напусне хотела. 'За мен беше странно, че принцесата би искала да прекоси Париж в полунощ', каза той. „Познавайки я, тя би предпочела да бъде прибрана в леглото по-рано. Ако погледнете кадри [от охранителната камера на хотела] как тя слиза в лифта в The Ritz, това не е жена, която е искала да излезе. Той каза на вестника, че е преследван от въпроса: „Защо тя не се придържа към оръжията си, както обикновено, и не казва:„ Оставаме тук тази вечер “?“

3 Защо Даяна не беше с предпазен колан?

Жена, облечена с предпазен колан

Shutterstock

Бърел каза, че сънува кошмари на Даяна, която крещи „забави се“, преди колата да се разби в 13-ия стълб в тунела Пон дьо Алма. Според публикувани доклади , никой в ​​колата не е бил с колани, освен телохранителя на Файед, Тревър Рийс-Джоунс , който е единственият оцелял при катастрофата. Бърел поддържаше Експрес че принцесата „винаги е била с предпазен колан ... така че защо не беше онази вечер?“

Най-голямата сестра на Даяна, Лейди Сара Маккоркудале , повтори въпросът на Бърел в документалния филм на Би Би Си Даяна, 7 дни . „Тя беше религиозна, когато сложи предпазния си колан“, Маккоркодейл казах . - Защо не го сложи онази вечер? Никога няма да разбера.

сънувам как мъртва баба ми говори

4 Защо Даяна не разполагаше със собствени бодигардове в Париж?

Отблизо на бодигард

Shutterstock

След като разводът на Даяна с Чарлз беше финализиран, тя отказа да получи офицер от Кралската защита като бодигард . Но тя трябваше да има телохранители, когато беше със синовете си, защото те са членове на кралското семейство. Приятелка на Даяна ми каза: „Тя го запази известно време след развода си, но след това започна да вярва, че служителите по сигурността я шпионират и докладват на Чарлз. Ето защо тя се отказа от тях.

Любимият й офицер беше Колин Тебът , който служи като шофьор на Даяна за двете години преди смъртта си. През 2017 г. Тебът даде първото си интервю след катастрофата Добро утро Великобритания където каза, че е разтърсен от чувство за вина, че не е бил с принцесата в Париж. „Да, винаги се [чувстваш отговорен]“, каза той. „Това не е добре да се има предвид.“

5 Водачът на белия Фиат ли беше отговорен?

Бял фиат в алея

Shutterstock

За тяхната книга Кой уби лейди Ди? , Френски репортери Паскал Ростейн , Бруно Мурон , и Жан-Мишел Карадек разследва обстоятелствата около катастрофата - включително каквото и да се е случило с мистериозния бял Фиат.

Един свидетел, който говори с авторите, каза, че по време на катастрофата в тунела е бил забелязан бял Fiat Uno, но той се е ускорил и не е официално идентифициран. Но имаше веществени доказателства, че Фиатът се е сблъскал с мерцедеса на Даяна и Доди. Установено е, че мерцедесът се е отклонил, за да избегне удрянето на Fiat, като е повредил лявата му задна светлина и е надраскал боята на автомобила.

Следите от бяла боя накараха следователите да издирят собственика от списък с над 5000 бели Fiat Unos, регистрирани в околните райони близо до Париж. Според Тина Браун , автор на Хрониките на Диана , девет години след катастрофата, френската полиция най-накрая намери собственика на колата: Le Van Thanh , виетнамски водопроводчик, който също е работил като нощен пазач. Полицията го интервюира и открива, че е пребоядисал колата в червено, тъй като имигрантът е изплашен от перспективата да бъде обвинен в престъпление, защото не е спрял на мястото на инцидента. Властите заявиха, че той е помогнал за разсейването на всякакви слухове за конспирация и никога не е бил обвиняван във връзка с катастрофата, но тази важна част от пъзела винаги е била омаловажавана, поддържайки живи въпросите за ролята на Fiat в катастрофата.

6 Можеше ли Даяна да бъде спасена?

младият принц Хари при майка си Диана

Shutterstock

Това е може би най-сърцераздирателният въпрос от всички. Според няколко публикувани доклада след катастрофата в 00:23 ч. На 31 август, Даяна все още е била жива, когато спасителите за първи път са реагирали на инцидента. Преди да пристигне медицински екип, фотограф Ромуалд Плъх беше сред първите на сцената . Според Браун, Плъх е направил няколко снимки от катастрофата, след което се е приближил до колата, за да види дали някой е жив. Плъх откри, че Файед и Пол са мъртви, докато Даяна все още диша, а Рийс-Джоунс е толкова тежко ранен, че лицето му изглежда почти плоско.

По-малко от минута след катастрофата, Д-р Фредерик Мейлис , който се прибираше вкъщи, след като присъства на рожден ден на приятел, видя катастрофата, обади се на спешни служби и след това присъства на принцесата, която според него е в съзнание и стене от болка. Минути по-късно пристигнаха спешните работници, които дадоха на Даяна кислород и я завиха с одеяло. Даяна съобщава се попита , „О, Боже, какво се случи?“

В Хрониките на Диана , Браун отбелязва, че във Франция се смята, че има по-голям шанс за възстановяване, ако пациентът се стабилизира на мястото на инцидента. Съобщава се, че френските линейки са оборудвани с по-усъвършенствани устройства за сърдечна помощ, отколкото използваните в Съединените щати по това време. Лекарите работиха за стабилизиране на дишането на Даяна на мястото на катастрофата и накрая я сложиха на носилка в 1 сутринта. Малко след това сърцето й спря и тя беше поставена на респиратор.

Пътуването до Болницата Пити-Салпетриер беше само на четири мили , но линейката отне 40 минути, за да стигне до там, минавайки покрай друга болница, Hotel-Dieu, по пътя. Веднъж в болницата лекарите от спешната помощ се опитаха да рестартират сърцето на Даяна, но тя беше обявена за мъртва в 4 часа сутринта. Този път, заключи Браун, „разбитото сърце на Даяна никога няма да се поправи“ И за повече факти за Народната принцеса, които са объркани от слухове, Ето истината зад 17 мита за принцеса Даяна .

Даян Клейн е нюйоркска журналистка и автор на Представяйки си Даяна и Даяна: Тайните на нейния стил .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации