50 тайни съобщения, които тялото ви се опитва да ви каже

Когато спрете и се замислите, е невероятно това, което телата ни могат да постигнат сами. Метаболизмът, контролът на температурата, заздравяването и функцията на органите са автоматизирани, без да е необходим разговор напред-назад. Но това не означава, че тялото ви не е така опитвайки да общуват с вас през цялото време. Подобно на предупредителните светлини на автомобила на автомобила, тялото ви е оборудвано с много полезни индикатори - просто може да не знаете какво означават те. Имайки това предвид, сме събрали 50 изненадващи симптоми, които са начинът, по който тялото ви казва, че нещо не е наред.1Имате метален вкус в устата = Може да имате хронично бъбречно заболяване

Човек, който прави отвратено лице

Shutterstock

мечтае да бъде гол

Когато бъбреците ви не функционират правилно от дълго време, вещество, наречено урея, се натрупва в кръвта, причинявайки състояние, наречено уремия. Един от първични симптоми на уремия изпитва метален вкус. Ако това е единственият ви симптом, почти сигурно е причинен от нещо друго, но в комбинация с промени в уринирането и болки в гърба, това може да е бъбречно заболяване.2 Имате диагонални гънки на ушната мида = Може да имате сърдечно заболяване

Сгъвката на ушната мида

ShutterstockПогледнете си ушната мида. Ако по него има линия, подобна на бръчки, може да искате да положите допълнителни усилия за укрепване на здравето на сърцето си. „Има много проучвания, които подкрепят връзката между [гънка на ушната мида] и [коронарна артериална болест]“, според доклад от 2015 г. в Архиви на медицинската наука .Редица проучвания са установили, че подобни гънки са признак на повишен риск от коронарна болест на сърцето. Проучване от 2016 г., публикувано в Британски медицински вестник установи, че тези с гънки на двете уши са изложени на по-голям риск от тези с гънки само на едното ухо.

3 Имате много кожни маркери = Вие сте изложени на риск от диабет

Кожни тагове

Shutterstock

Кожните етикети са малки, доброкачествени израстъци на повърхността на кожата. Диабетът е състояние, което причинява хронични високи нива на кръвната захар. Каква е връзката? Учените все още не са сигурни, но множество изследвания - включително това забележително проучване от 2007 г., публикувано в Международен вестник по дерматология —Установили, че хората с множество кожни маркери са изложени на по-висок риск от договаряне диабет тип 2 .4 Имате болка в челюстта = Може да имате лаймска болест

Човек изпитва болка в челюстта

Shutterstock

Лаймска болест е едно от най-трудните за диагностициране заболявания. Но ако се страхувате, че може да го имате, обърнете внимание на челюстта си. Ако страдате от хронична болка, която идва и си отива, всъщност причината може да е тази болест, пренасяна от кърлежи.

Въпреки че медицинският специалист може да възприеме тази болка в челюстта като TMJ - или „разстройство на темпоралната мандибуларна става“ - тялото ви може да се опитва да ви каже, че е нещо по-сериозно, така че не забравяйте да попитате конкретно за Лайм. Като Лора Ландро написа в The Wall Street Journal , симптомите на лаймска болест включват не само главоболие и мускулни болки, но и усложнения, които засягат ставите, включително челюстта.

5 Имате желание да дъвчете лед = имате нужда от повече желязо

машина за лед 50 невероятни неща, които тялото ви казва

Shutterstock

Ако не обичате нищо повече от разбъркване на ледена напитка, за да можете да стигнете до кубчетата лед, останали на дъното, може би е време да посегнете към бутилка мултивитамини.

Изследване от 2014 г., публикувано в списанието Медицинска хипотеза установи, че тези две неща са свързани. Вашето тяло се нуждае от желязо, за да подпомогне пренасянето на кислород до мозъка и мускулите ви, а хората, при които липсва желязо, имат по-малко кислород в кръвта. Изследователите вярват, че актът на забиване на лед предизвиква реакция, при която тялото ви изпраща повече кръв към мозъка, което може да предизвика усещане за по-голяма бдителност.

Ако това звучи като вас и имате дефицит на желязо, най-добрите източници за получаване на повече желязо са месото, птиците и рибата.

6 Около роговицата има сив пръстен = Трябва да следите холестерола си

отблизо на arcus senilis по време на офталмологичен преглед. - Изображение

Shutterstock

Сива или бяла дъга над вашата роговица е известна като арка възрастни . И ако имате такъв, това може да е знак, че трябва да намалите мастните храни.

Дъгата на възрастта е най-често при възрастни и е резултат от мастни натрупвания около ръба на роговицата. В по-тежки случаи, особено когато се среща при по-млади хора, това може да е резултат от висок холестерол или високи нива на триглицериди.

7Ноктите ви имат бели линии = Може да имате бъбречно заболяване

Нокти с бели линии

Shutterstock

Ако ноктите ви изведнъж побелеят или върху тях се появят бели линии, това може да е признак на нещо сериозно, като бъбречно или чернодробно заболяване. Като дерматолог Кристин Поблете-Лопес , Д-р, каза на Клиника в Кливланд , „Различните бели ивици и петна по ноктите могат да сочат към хронично бъбречно заболяване.“ Тя също така отбелязва, че набраздените нокти, създаващи форма на лъжица, могат да бъдат признак на проблеми с бъбреците.

Но ако винаги сте имали бели петна по ноктите, няма какво да се притеснявате - това е нормално явление.

8 Имате жълти бучки по клепачите = Имате по-висок риск от сърдечни заболявания

Клепач

Shutterstock

Жълтите подутини по клепачите се наричат ​​ксантелазма, а според Сърдечно писмо от Харвард , те са основателна причина да се притеснявате за сърдечното си здраве. Тези бучки всъщност са малки отлагания на холестерол, подобни на тези, които се образуват в кръвоносните съдове и причиняват запушвания. Хората с ксантелазма са с 40% по-склонни да развият сърдечно заболяване и с 51% по-вероятно да получат инфаркт.

9 Винаги имате киселини = Може да имате хранопровод на Барет

Възрастна жена изпитва киселини

Shutterstock

две чувства на пентакли

Повечето хора страдат от киселини в даден момент от живота си, но ако го имате постоянно, рискувате да се развиете Хранопровод на Барет . Ако долната част на хранопровода ви е хронично подложена на стомашна киселина, клетките там ще започнат да се променят и дори могат да станат ракови. Езофагусът на Барет често води до аденокарцином на хранопровода, така че уверете се, че Вашият лекар знае за киселини в стомаха .

10 Жадувате за солени храни = Може да имате болест на Адисън

Картофен чипс

Shutterstock

Някои хора обичат солена храна. Но ако откриете, че изведнъж ви се прииска чипс, пържени картофи или други солени закуски - или посегнете към солницата при всяко хранене - това може да е признак за нещо по-сериозно. Дефицитът на надбъбречна жлеза, известен също като болестта на Адисън, може да доведе до интензивен глад за сол, тъй като Тод Б. Ниполдт , Д-р, каза на Клиника Майо . Особено ако е придружено от други симптоми като мускулна умора и коремна болка, желанието за сол може да си струва да попитате медицински специалист.

11 Имате проблеми със слуха = Може да имате проблеми с бъбреците

Жена има проблеми със слуха

Shutterstock

Ако имате затруднения да чуете какво казват другите, може да не само ушите ви трябва да бъдат проверени. Според проучване от 2010 г., публикувано в Американски вестник за бъбречни заболявания , възрастните хора с хронично бъбречно заболяване са по-склонни да имат загуба на слуха, отколкото тези без него.

„Загубата на слуха обикновено е свързана със синдромно бъбречно заболяване. Това проучване обаче предполага силна връзка с [хронична бъбречна болест] като цяло “, каза авторът на изследването, Дейвид Харис , асоцииран декан на медицинското училище в Сидни-Westmead към Университета в Сидни.

12 Дъхът ви мирише сладко = Може да имате диабет

Жена миришеща дъха си

Shutterstock

Ако тялото ви не произвежда достатъчно инсулин или не работи правилно - което се случва с диабетиците - химикалите, наречени кетони, започват да се натрупват в кръвта ви. Тялото ви ще се опита да се отърве от тях чрез слюнката ви, карайки дъха ви да мирише сладко или, в някои случаи, като лакочистител. Това е толкова надежден знак, че проучване от 2014 г., публикувано в Вестник за изследване на дишането установи, че ароматът на дъх е надежден, неинвазивен начин да се разбере дали малките деца имат диабет тип 1.

13 Имате бучка на ключицата = Може да имате рак на стомаха

Жена, която докосва якичката си

Shutterstock

На върха на ключицата близо до врата ви се намира лимфен възел, наречен възел на Virchow, и колкото и да е странно, той може да служи като предупредителен сигнал за храносмилателната ви система. Когато този възел набъбне - състояние, наречено надключична лимфаденопатия —Може да е първият признак на рак на стомаха, червата или дебелото черво.

14 Косата ви изтънява = имате нужда от повече желязо

жена изтъняване на косата 50 невероятни неща, които тялото ви казва

Shutterstock

Ако забележите, че косата ви изтънява, това може да е друг симптом на недостиг на желязо. Според проучване от 2013 г., публикувано в Вестник на корейската медицинска наука , липсата на желязо, което помага за придвижването на кръвта и кислорода към мозъка и мускулите ви, всъщност може да доведе до падане на косата.

15 Смеете се или плачете неконтролируемо без причина = Може да имате МС

Човек, който плаче публично

Shutterstock

Този симптом се нарича псевдобулбарен ефект (PBA) и е много по-притеснителен и смущаващ, отколкото просто да се смеете твърде силно на лоша шега. Мириам Франко , ТБО, на Асоциация на множествената склероза на Америка пише, че PBA „се среща при 10 процента от хората с МС, въпреки че някои изследвания показват много по-голям процент.“

16 Очите ви винаги са подпухнали = Може да имате бъбречно или сърдечно заболяване

Подпухнало око

Shutterstock

Както бъбречните, така и сърдечните проблеми могат да попречат на тялото ви да се отърве правилно от излишната течност и може да започне да се натрупва на необичайни места, особено сутрин. Въпреки че много други неща могат да причинят подпухналост около очите - включително липса на сън - хроничните подпухнали очи могат да бъдат симптом на сериозен проблем, според Национална бъбречна фондация .

17 Ушите ви болят, след като ядете голямо хранене = Може да имате киселинен рефлукс

Жена, изпитваща болки в ушите

Shutterstock

Препоръчителната болка възниква, когато нараняване или травма на една част от тялото причинява болка на друга част. В този случай хранопроводът и ушите са разположени по протежение на блуждаещия нерв, така че стомашната киселина, която дразни хранопровода, може да причини болка другаде по този нерв, включително в ушите. Според статия в Американски семеен лекар , можете да имате гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), без никога да усещате киселини в стомаха - и един от възможните симптоми на ГЕРБ е болка в ушите.

18 Имате кашлица, която няма да спре = Вашите дихателни пътища са се свили

Жена кашля в леглото 50 невероятни неща, които тялото ви казва

Shutterstock

Това постоянно хакване може да е продължително студено , но може да бъде и нещо по-сериозно като синдром след бронхит, според Мичъл Гейнър , Д.м.н., асистент клиничен професор по медицина в Медицинския колеж Weill Cornell. Подобно на астмата, това означава, че вашите дихателни пътища временно са намалели. „Хората мислят, че ако не хрипте и нямате въздух, това не е астма, но това не е вярно“, обясни Гейнър Мъжки вестник .

19 По-студени сте от всички около вас = Може да имате слабо функционираща щитовидна жлеза

Мъж замръзва в хола си, облечен в яке

Shutterstock

Ако поставяте допълнителни слоеве, когато хората около вас се изпотяват, тялото ви може да се опитва да ви каже, че има нещо с щитовидната жлеза. Често срещан симптом на недостатъчно активна щитовидна жлеза е усещането за необичайно студено - дори когато температурата е обективно топла.

Като Матю Торп , Доктор по медицина, писа за Healthline , топлината е страничен продукт от изгарянето на калории, така че ако щитовидната жлеза не изгаря толкова много калории, това означава, че не генерирате толкова топлина.

„Ето защо ниските нива на хормона на щитовидната жлеза ви карат да се чувствате по-студени от другите около вас. Около 40 процента от хората с ниско ниво на щитовидната жлеза се чувстват по-чувствителни към студ от обикновено “, пише той. „Ако напоследък сте забелязали, че се чувствате по-студени от нормалното, това може да е признак на хипотиреоидизъм.“

двайсетИмате ярко оцветен език = Имате нужда от повече B12

лекар инспектираща жена

Shutterstock

Ако езикът ви изглежда яркочервен, това може да означава, че се нуждаете от повече B12. Както хората в Livestrong казано, 'Тази промяна във външния вид идва от депапилация на езика: загуба на малки подутини, които обикновено придават на езика светлорозов, кадифен вид ... Без тези малки подутини, наречени папили, езикът изглежда червен и плътен.' Медицинските специалисти дори наричат ​​това „бифтек език“.

Според Станфордска медицина , това означава, че тялото ви може да използва повече желязо, фолиева киселина и витамин В12. Можете да се запасите с B12, като ядете повече свинско, обикновено нискомаслено кисело мляко, сьомга, пиле и яйца.

двадесет и едноИмате мъглив мозък = Трябва да намалите глутена

човек с главоболие 50 невероятни неща, които тялото ти казва

Shutterstock

Ако се разхождате в лека мъгла след обяд, дори след като добре сте се наспали и редовно тренирате, това може да е начинът на тялото ви да ви каже да намалите хляба и тестените изделия - или, още по-лошо, че имате целиакия болест.

Както каза Гейнър Мъжки вестник , „Има огромна връзка между червата и мозъка и ако глутенът причинява възпаление в червата, вие абсорбирате хранителни вещества и сте нарушили микробиома на червата си.“

22 Имате кафява ивица под нокътя = Може да имате рак на кожата

Нокът с кафява линия

Shutterstock

мечтаете да се погледнете в огледалото и да видите някой друг

Отново няма нужда да се пристъпва направо към диагноза рак, ако имате нещо кафяво в нокътното си легло. Струва си обаче да знаете, че ракът на кожата наистина може (макар и рядко) да се развие под ноктите ви и изглежда като черна или кафява ивица. Това се среща най-често при цветнокожите, според Канадска асоциация по дерматология , и се нарича субунгвален меланом.

2. 3Миришете на неща, които ги няма = Трябва да посетите невролог

Момиче мирише на нещо лошо

Shutterstock

Фантосмията е състояние, при което носът ви задушава нещо - гнили яйца, мокри кучета, нещо друго подобно неприятно - това всъщност го няма.

Тези „фантомни миризми“ може би мозъкът ви едва доловимо ви уведомява, че нещо е изключено. Според Клиника Майо , това може да е признак за нещо толкова просто като възпалени синуси или колкото за мозъчен тумор, епилепсия или болест на Паркинсон. Така или иначе, тялото ви дава глави да се обадите на Вашия лекар, стат.

24Имате червени и бели петна по езика = Вкусовите ви рецептори са износени

жена стърчи език

Shutterstock

Езикът с червени и бели петна не е нещо, което да се изплаши. Това е просто знак, че вашият вкусовите рецептори са износени , вероятно защото временно сте ги повредили с твърде много кисели бонбони (изненадващо често) или като сте яли гореща храна, която леко ги е изгорила и е причинила десенсибилизация. Дайте му малко време - и спрете да увреждате пъпките - и те ще растат отново до пълно здраве за нула време.

25 Пръстите на ръцете и краката ви редовно са сини = Трябва да проверите белите си дробове и сърцето

Студени пръсти

iStock

Вашите пръсти и пръстите на краката могат да посинеят в студа поради намаленото кръвообращение. Ако обаче това се случи, когато не сте в студена среда или на голяма надморска височина, синьото оцветяване (наричано още цианоза) може да означава, че кръвта ви няма достатъчно кислород. Според публикация от Национален здравен институт (NIH), редица белодробни и сърдечни проблеми могат да причинят цианоза.

26 Имате необясними мускулни крампи = Може да не приемате достатъчно калий

Мускулни крампи

Shutterstock

Повечето хора получават достатъчно калий в диетата си, за да предотвратят някакви симптоми, но ако загубите много течности - например, ако се потите прекомерно или имате грип, който причинява повръщане и диария - може да влезете в състояние на хипокалиемия . Ако нивата на калий станат достатъчно ниски, мускулите ви могат да изпитат слабост, болка или спазми, несвързани с упражненията. Обикновено яденето на банан или пиенето на спортна напитка е достатъчно за възстановяване на баланса.

27 Не можете да спрете да се потите = Може да имате сърдечен удар

Изпотяваща се жена

Shutterstock

Когато мислите за признаци на инфаркт , вероятно си представяте болка в гърдите и задух, но не всеки проявява тези симптоми. Един по-малко известен признак е внезапно, неконтролируемо изпотяване. Като Робърт Дж. Брайг , Доктор по медицина, писа за OnHealth , избиването на пот, когато не ви е горещо, спортувате или треска е често срещан симптом на инфаркт.

28 Очите ви пожълтяват = Трябва да проверите черния дроб

млад мъж, който дърпа клепача, за да провери окото в огледалото

iStock

Ако бялото на очите ви вече не е бяло, а ярко жълто, бихте могли жълтеница . Обикновено кожата ви също ще придобие жълтеникав оттенък. Множество състояния могат да причинят жълтеница, но всички те означават, че черният Ви дроб не разгражда правилно билирубин, пигмент в жлъчката, който причинява жълтото оцветяване. Вие ще искате направете си изследване на черния дроб от лекар, особено ако имате и температура.

29 Често уринирате = Може да имате диабет

Човек отива да пикае късно вечер

Shutterstock

Забелязали ли сте наскоро, че е трудно да преминете през филм без почивка в банята или две, или че често скачате посред нощ, за да накарате банята да работи? Макар че може да направите това, за да имате малък пикочен мехур, трябва да помислите дали нещо друго може да се играе.

„Често един от първите симптоми на диабет е честото уриниране, което се нарича полиурия“, казва Майк Бол , Доктор по медицина, старши медицински писател в Ръководство за здраве . „Всъщност думата„ диабет “идва от гръцката дума за„ сифон “. Когато човек има диабет, той има високи нива на захар в кръвта си. Докато бъбреците филтрират кръвта, захарта също попада в урината. '

Поради осмозата, обяснява Бол, тази захар тегли вода със себе си. „Това ефективно създава голям обем урина“, казва той. „Това означава, че хората с неконтролиран диабет често пикаят и обикновено пият много, за да си компенсират.“

30 Събуждате се с главоболие = Може да имате сънна апнея

Жена се събужда с главоболие

Shutterstock

какво представляват къщите в сънищата

Хъркането и сънливостта през деня са често срещани признаци на сънна апнея, състояние, при което спирате или спирате дишането по време на сън. Тези паузи в дишането могат да доведат до спадане на нивата на кислород в кръвта, Робърт Оксман , Д-р, каза Суматоха - което означава, че може да се събудите с главоболие. Освен това усилията, необходими за започване на дишането отново, могат да натоварят мускулите на врата, което също води до главоболие.

31 Започвате да губите коса от веждите си = Може да имате слабо функционираща щитовидна жлеза

Изтъняване на веждите

Shutterstock

Веждите ни са склонни да изтъняват с напредването на възрастта, но хипотиреоидизмът - щитовидната жлеза, която не отделя достатъчно хормони - може да причини косата на веждите да пада . Обикновено това е засегната външната трета на веждите. Добрата новина е, че с лечението косата ще порасне отново в рамките на няколко месеца.

32 Имате гъбички по ноктите = Може да имате чернодробно заболяване

лекар, преглеждащ пациент

iStock

Според проучване от 2010 г., публикувано в Списание на Европейската академия по дерматология и венерология при пациенти с хепатит В, хепатит С и цироза на черния дроб, тези с чернодробно заболяване са били значително по-склонни от широката общественост да видят промени в ноктите на ръцете или краката си. Онихомикозата или гъбичната инфекция на ноктите е най-честата. Повечето противогъбични лекарства са тежки за черния дроб, така че пациентите с чернодробни заболявания трябва да търсят алтернативни лечения.

33 Ръцете ви са бледи = може да сте анемични

Бледи ръце анемична жена

Shutterstock

Анемията е състояние, което се появява, когато човек не произвежда достатъчно червени кръвни клетки или съществуващите червени кръвни клетки не работят добре, което означава, че кръвта не успява да достави достатъчно кислород в тялото. Друг резултат от намалени червени кръвни клетки е липсата на цвят в кожата, особено в крайниците. Ако ръцете ви изглеждат бледи и жълтеникави, може би е време да проверите нивата на желязото си.

34 Краката ви са неспокойни през нощта = Имате нужда от повече желязо

Крака

Shutterstock

Заедно с причиняването на бледи ръце, анемията с дефицит на желязо може да причини болест на Willis-Ekbom, известна по-често като синдром на неспокойните крака (RLS). Връзката между ниските нива на желязо и изтръпването или пълзенето в краката все още е неизвестна, според Харвардско здравно писмо , но оралните добавки с желязо изглежда наистина облекчават проблема.

35 Средният пръст е сгънат = Може да имате ревматоиден артрит

възрастна жена си търка китката

Shutterstock

Ревматоидният артрит причинява подуване на ставите, особено на пръстите и ръцете. Болката и сковаността са най-честите симптоми, но подуването може да причини и редица деформации на ръцете. Като ортопедичен хирург Анудж Нетто , Доктор по медицина, писа за Артрит Здраве , те включват деформиране на пръста на спусъка и деформация на Boutonniere, при което средният кокалче се забива в огънато положение.

36 Вашите кожички са червени = Може да имате лупус

млад мъж в костюм, гледащ ноктите си

iStock

Всеки, който е гледал шоуто Къща знае, че автоимунно заболяване лупус може да причини голямо разнообразие от привидно несвързани симптоми. Това е така, защото лупусът засяга почти всяка част от тялото - включително кожичките на ноктите ви. Кожата около нокътя на пациента с лупус може да се зачерви и да се възпали, въпреки че това обикновено е придружено от други кожни симптоми и болки в ставите.

37 Имате бучка под мишница = Може да имате рак на гърдата

Болка в подмишниците

Shutterstock

Много хора знаят значението на самоизпитите за ранно откриване на рак на гърдата , но е важно да знаете, че бучка под мишницата може да е признак и на това заболяване. Има лимфни възли, разположени в подмишниците ви, и те могат да се подуят по редица причини, включително рак на гърдата, който се е разпространил в тези възли. Може да почувствате бучка в подмишницата, преди да я намерите в гърдите си.

38 Ноктите ви имат бели петна = Имате нужда от повече цинк

Чупливи нокти с бели петна

Shutterstock

Левконихията или белите петна по ноктите обикновено се причиняват от някакво увреждане на нокътното легло. По-рядко обаче може да бъде причинено от a дефицит на цинк във вашата диета. Този минерал помага на тялото ви да се излекува и да произвежда нови клетки. Повечето американци получават много цинк, но тъй като той е най-много в червено месо и птици, някои вегетарианци може да не получават препоръчаното количество. Увеличаването на консумацията на семена и див ориз може да свърши работа.

39 Имате студени ръце = Имате нужда от повече витамин В12

Жена, затопляща ръцете си с нагревател

Shutterstock

Витамин В12 е ключов за образуването на червени кръвни клетки, наред с други ползи за здравето.

„Недостигът на това ниво на витамин може да доведе до намалено производство на червени кръвни клетки [и последваща анемия]“, Несочи Океке-Игбокве , Доктор по медицина, специалист по вътрешни болести в Медицински център NYU Langone, каза HuffPost . „Анемията води до намалено подаване на кислород към тялото, което може да причини студени ръце.“

40 Петите ви са напукани = Може да имате проблем с щитовидната жлеза

отблизо бяла жена, търкаща петата на босите крака

iStock

Докато хипертиреоидизмът и хипотиреоидизмът имат противоположни значения, и двете състояния на щитовидната жлеза могат да причинят удебеляване и изсушаване на кожата, което обикновено е най-забележимо, тъй като сухи, напукани пети .

41 Глезените ви са подути = Може да имате високо кръвно налягане

По-възрастна жена с подути глезени {Симптоми на сърдечни заболявания}

Shutterstock

ранните симптоми на болестта на Алцхаймер на възраст 40 години

Според Великобритания Асоциация за кръвно налягане , високо кръвно налягане кара сърцето да работи по-усилено, което в крайна сметка го прави по-малко ефективно при циркулацията на кръвта в тялото ви. Това може да доведе до натрупване на течност в глезените или подбедриците, което ги кара да се подуват. През повечето време това е просто неудобство, но с течение на времето може да започне да уврежда кожата и кръвоносните съдове на глезените.

42 Столът ви е черен = Може да имате язва на стомаха

Бутон за измиване на жената

Shutterstock

Всички видове храносмилателни заболявания водят до необичайни движения на червата, така че ако изпражненията ви променят цвета или консистенцията си, обърнете внимание. Черни изпражнения може да е продукт на ядене на тъмно оцветени храни или приемане на добавки с желязо, но те също могат да означават, че има кръв в горната част на храносмилателния тракт. Ако изпражненията ви са черни и имате болки в стомаха или киселини, може да имате кървяща язва.

43 Имате рани от вътрешната страна на устата си = Може да имате непоносимост към глутен

бяла жена лекар, използващ депресор на езика върху бял мъж

iStock

Целиакия или невъзможността за смилане на протеиновия глутен обикновено засяга храносмилателната система, а устата е началото на храносмилателната система. Според значително проучване от 2009 г., публикувано в списанието BMC гастроентерология , повтарящи се рани в устата понякога могат да бъдат единственият симптом на цьолиакия. Ако изглежда, че редовното лечение не отнема раните, диетата без глутен понякога може да свърши работа.

44 Ежедневните звуци изглеждат непоносимо силни = Може да имате лаймска болест

Човек, покриващ ушите от шум

Shutterstock

Хиперакузисът е слухово разстройство, при което често срещаните звуци като течаща вода или нормален разговор изглеждат болезнено силни. Това е малко като махмурлук, но не става въпрос за алкохол. По-голямата част от времето е виновно предишното излагане на силни звуци, но тъй като лаймската болест атакува нервната система, включително лицевите нерви, тя може да причини този свръхчувствителен слух. Според важно проучване от 2003 г., публикувано в Вестник на Кралското общество по медицина , хиперакузисни симптоми „увеличават се по време на умора, безпокойство или стрес.“

45 Имате хронично изтръпване на ръцете и краката = Може да имате запушване на артериите

Жена, която държи китката си

Shutterstock

Атеросклерозата или натрупването на плака в кръвоносните съдове на тялото засяга почти всички до известна степен до навършването на 65 години. Ако обаче сте по-възрастен и често усещате изтръпване в крайниците, това може да е признак че кръвта ви не може да тече правилно, защото артериите ви се запушват. Това е често срещан и сериозен проблем, така че Клиника Майо препоръчва консултация с лекар възможно най-скоро.

46 Ноктите ви са чупливи = Може да имате диабет

Чупливи нокти

Shutterstock

Въпреки че вероятно това не е първият или най-очевиден признак на диабет, проблемите с притока на кръв, които идват със заболяването, могат да причинят ноктите на ръцете и краката да станат чупливи и крехки. Ноктите могат дори да се откъснат от нокътното легло, оставяйки място за инфекция и причинявайки деформирани нокти, като Роуън Хилсън , Доктор по медицина, писа за Практически диабет .

47 Вратът ви е твърде схванат, за да поставите брадичката си на гърдите = Може да имате менингит

Жена с схванат врат

Shutterstock

Основният симптом на менингит или инфекция на тъканите около мозъка и гръбначния мозък е главоболие, но толкова много различни състояния могат да причинят главоболие, че не можете да разберете само по това. Въпреки това, главоболие, съчетано с грипоподобни симптоми и ан невъзможност да огънете врата си напред, който се среща при около 70 процента от хората с менингит, може да е признак за тази много сериозна инфекция.

48 Очите ви са сухи = имате нужда от повече витамин А

Човек със сухи уморени очи

Shutterstock

Ако забележите, че очите ви са постоянно сухи, може да не получавате достатъчно от този мастноразтворим витамин, който често се съдържа в месото, рибата, яйцата и млечните продукти.

„Сухите очи или невъзможността да се получат сълзи е един от първите признаци на дефицит на витамин А“, Караница Лизи , MS, обяснено на Healthline .

Тя посочва, че в екстремни случаи - особено в развиващите се страни - дългосрочната липса на витамин А може дори да доведе до пълна слепота. Увеличаването на витамин А в диетата на човек може бързо да обърне сухите очи. Едно често цитирано проучване от 1995 г., публикувано в Изследователска офтамология и визуална наука , установи, че високите дози витамин А намаляват сухотата на очите при кърмачета и деца с 63 процента.

49 Склонни сте да изоставите нещата = Може да имате карпален тунел

жена пусна телефона си напукан

Shutterstock

Средният нерв свързва ръката ви с ръката ви и за да го направи, той трябва да премине през малка дупка между костите в китката, наречена карпален тунел. Ако подуването на тъканите в тази област притисне средния нерв, лекарите наричат ​​състоянието синдром на карпалния тунел . Това може да причини изтръпване и изтръпване на пръстите (с изключение на розовия) и палеца, но също така може да попречи на мускулите около палеца да работят правилно, което ще доведе до изпускане на неща, които се опитвате да задържите.

50 Имате нощно изпотяване = Може да имате рак

Жена с нощно изпотяване

Shutterstock

Ако сте склонни да се събуждате обляни в пот, няма причина веднага да предположите, че имате рак - много други неща могат да причинят нощно изпотяване. Въпреки това, някои видове рак като ходжкинов и неходжкинов лимфом и мезотелиом причиняват нощно изпотяване като ранен симптом, според Cancer Research UK .

Популярни Публикации