4 начина да разберете дали змията е отровна според експерти

Единственото по-лошо нещо от ухапване от змия е a ухапване от отровна змия . Макар и рядко - изследователите изчисляват че само 10 до 15 процента от змиите са отровни - змийската отрова очевидно е нещо, което не искате да тече във вените ви. Симптоми от ухапване с отрова може да варира от очевидно (болка, кървене, гадене) до неочаквано опасно (в редки случаи спирате да дишате). Най-лесният начин да избегнете ухапване е да разберете кога змията е отровна. „Няма нито едно основно правило за идентифициране на отровни змии,“ Шолом Розенблум , собственик на Rosenbloom Борба с вредители , разказва Най-добър живот . Но има някои общи визуални указания, които работят в повечето ситуации. Прочетете, за да научите от експерти за четирите най-често срещани начина да разберете дали змията е отровна.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Сезонът на ухапванията от змии е: 'Стойте далеч' от тези райони, предупреждават служители .

1 Направете вашето проучване.

  Змия в лаборатория
complearn/Shutterstock

Змиите са хиперрегионални и на планетата има повече разнообразни видове змии, отколкото можете да разклатите пръчката. (Например, ще намерите приблизително три дузини различни видове гърмящи змии само в Северна Америка.) В много случаи разликата между отровна змия и неотровна е незначителна без внимателно изследване. Ако се притеснявате, трябва да освежите местните варианти във вашия регион, за да можете да идентифицирате опасните в движение.Розенблум цитира примера на раирана змия, където червените шарки се сливат с черни ивици, което понякога може да означава, че сте срещали коралова змия - рядко, но изключително отровно същество . Но кораловите змии имат своите имитатори. „Може да е нещо подобно“, казва Розенблум. „Единственият реален начин е да се обърне внимание на детайлите и да се знае как изглеждат местните отровни змии. А това включва да се знае как изглеждат и техните неотровни имитатори.“Един лесен начин за разпознаване на мимики: Critterpedia , което е приложение, в момента в бета версия, което повече или по-малко работи като ' Shazam за паяци и змии ', съобщава Smithsonian. Направете снимка на змия и тя ще я сравни с локална база данни за други същества във вашия район, използвайки технология, поддържана от AI.ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Първото място, където трябва да проверите за змия в дома си, казват експерти .

2 Погледнете очите му.

  Змия отблизо's Eyes
reptiles4all/Shutterstock

Въпреки това, има някои общи неща, за които трябва да следите - като, добре, техен очи. Не е като змия да ви ангажира в състезание по гледане сама по себе си, но ако успеете да хвърлите бегъл поглед, формата може да е красноречива. „Зениците им ще имат елипсовидна форма вместо кръгли“, ако са отровни, Джеръми Ямагучи , главен изпълнителен директор на Любов на моравата , компания за технологии и грижи за двора, разказва Най-добър живот . ae0fcc31ae342fd3a1346ebb1f342fcb

3 Проверете формата на главата му.

  Черна и жълта отровна змия в тревата
Теория на Фернанда/Shutterstock

Ямагучи казва, че наблюдаването на формата на главата на змия е друга визуална следа. „Отровните змии често имат по-широки глави, поради техните отровни торбички.“ Според Джош Снейд , главен изпълнителен директор на Rainwalk застраховка за домашни любимци , 'може също така да имат ями или дупки на муцуните си, откъдето идва името ямкова усойница.'СВЪРЗАНИ: За повече актуална информация се абонирайте за нашия ежедневен бюлетин .

4 Абсолютно най-лошият случай: Оценете ухапването.

  Раната от ухапване от змия се почиства
Microgen/Shutterstock

Понякога няма да разберете дали змията е отровна или не, докато не стане твърде късно. За да бъдем кристално ясни, във всички ситуации, в които сте били ухапани от змия, трябва да потърсите медицинска помощ, стат. ( Национален столичен център по отравяния е достъпен по телефона през целия ден, всеки ден, на 1-800-222-1222.) Но в случай на сериозен спешен случай - да речем, ако сте на туристическа пътека, далеч от цивилизацията и клетъчното приемане - можете също направете някои тестове върху себе си. Първият е бърз визуален тест.

„Ако има две или четири изпъкнали следи от ухапване, това най-вероятно е ухапване от отровна змия“, казва Розенблум. „Ако [има] два различни реда от множество следи от ухапване, това може да не е отровно.“

Друг вариант, предлага Rosenbloom, е да се извърши това, което е известно като '20 минути тест за време на съсирване на цялата кръв'. Изобретен от изследователи в края на 70-те години , тестът е доста прост: Поставете малко кръв (около няколко милиметра) в чист съд. След 20 минути обърнете съда настрани. Ако кръвта не успя да се съсири, това е потенциален знак, че сте ухапани от отровно същество.

Разбира се, единственият най-добър метод за избягване на заразяване от отровна змия е и най-простият: избягвайте да бъдете ухапани от такава. „Често не можете да видите достатъчно добре змия, която пресича пътя ви“, казва Ямагучи. „Най-добрият ви избор винаги ще бъде да се измъкнете от всяка змия, която срещнете.“

Ари Нотис Ари е редактор, специализиран в новини и начин на живот. Прочети Повече ▼
Популярни Публикации