33 Важни начина да подготвите децата си за развод

Независимо дали сте били заедно пет години или 50, развод рядко е безболезнено - и когато има деца това е значително по-сложно. Между вземането на мерки за попечителство, измислянето на начина, по който да разделим нещата на децата между двата ви домове, и притеснението относно казаното от нея, процесът трябва да бъде труден за всички участващи.

Въпреки това, с адекватно планиране, можете да се справите с развода си по начин, който не трябва да се чувства така, сякаш светът на децата ви се срива върху тях. Разбира се, няма да е лесно, но тези 33 съвета от водещи експерти по разводи могат да улеснят това разделяне на децата ви - и на вас в дългосрочен план.

1 Направете съобщението, след като колелата вече са в движение.

Документи за развод След като сте подписани, подгответе децата за развод

ShutterstockЕдна грешка, която правят много развеждащи се родители, е да казват на децата си за намерението си да се разведат много преди топката всъщност се търкаля . Дейвид Рейшер , Esq., Адвокат по семейно право в Ню Йорк и главен изпълнителен директор на LegalAdvice.com , казва, че ако родителите се променят, това в крайна сметка може да навреди на децата, отбелязвайки, че „хората често променят мнението си“.2 Уверете се, че вие ​​и бившият ви сте на една и съща страница, преди да доставяте новините.

мъж, който се бие с приятелка на дивана, неща, които никога не трябва да казвате на половинката си

Shutterstock / wavebreakmediaПреди да решите да съобщавате новините на децата си, посетете същата страница за точния език, който ще използвате, за да им кажете какво се случва. „Стремете се да постигнете споразумение с партньора си за това как ще се справи ситуацията“, казва клиничният психолог Д-р Карла Мари Манли , автор на Стареене радостно . „Децата се справят далеч по-добре с новините за развода, когато родителите са позитивни и настроени.“

смисъл на жаба в сънищата

3 Планирайте подходящо време за предаване на новините.

страница на календара, обръщащ се лист отблизо

Shutterstock

Преди да съобщавате новините на децата си, задайте точно време и място за това. Терапевт Рафи Билек , LCSW-C, директор на Балтиморски терапевтичен център , предлага да се намери време, когато стрес е ниска и никой няма планове за поне няколко часа. Както посочва Билек, като направи съобщението и след това изпрати деца на училище например може да им направи невъзможно да се концентрират.4 Ограничете разсейването, когато им кажете за развода.

мама и татко, седнали на бял диван, играейки с мобилни телефони пред малката си дъщеря, подготвят децата за развод

Shutterstock

Вземайки децата си Светът на Дисни за да съобщите новините може да изглежда като чудесен начин да смекчите удара, но това, че сте на дома си, всъщност ще работи по-добре за всички участващи. Вместо това „гарантирайте, че те се намират в тихо и безопасно пространство като задния двор, всекидневната или друга спокойна обстановка, която не отвлича вниманието“, казва Манли. И за да сте сигурни, че съобщението преминава без никакво объркване, помолете всички да сложат своите устройства надолу по време на разговора.

Дайте да се разбере, че те по никакъв начин не носят отговорност за случващото се.

Азиатска мама с две деца, подгответе децата за развод

Shutterstock

Въпреки че повтарянето „не си виновна“ отново и отново може да изглежда клиширано, Манли казва, че е важно да повторите факта, че децата ви нямат нищо общо с решението ви да се разделите. Вместо това се уверете, че те знаят, че вашето решение е „строго за двама възрастни, които трябва да бъдат разделени поради различия“.

6 Не предполагайте, че знаете как ще реагират децата ви.

родители, гледащи сина, седнал на дивана, подготвят децата за развод

Shutterstock / imtmphoto

Въпреки че бихте могли да предположите, че децата ви ще се чувстват наранени, ядосани или объркани от новината за развода ви, отделете място за тях и изразете собствените си чувства към него.

Ако те са ядосани, вместо да са тъжни, или изглеждат безразлични, не ги подтиквайте да имитират вашия собствен отговор на промените в семейството. Според Грейди Съливан от Родителство чрез развод програма в Канзас Сити, Мисури, важно е да осъзнаете, че „децата може да изпитват напълно различна емоционална реакция от вас“.

7 Попитайте детето си как се чувства, след като сте направили съобщението.

баща, който седи до сина си и говори и подготвя децата за развод

Shutterstock

Най-добрият начин да разберете какво чувстват децата ви към развода ви е прост: просто попитайте. Съливан предлага родителите да попитат как децата им се отнасят към конкретни промени в семейната структура, като кой къде ще живее или какво означава разводът за специални случаи в бъдеще.

8 Приемете, че самият развод може да не е най-трудното за тях.

мама прегръща млада дъщеря, подготвя децата за развод

Shutterstock

Лесно е да се предположи, че идеята родителите им да се разделят може да е най-трудната част от процеса за вашите деца. Но нека ви кажат какви са най-много притеснен за вместо да прожектирате. Тъй като концепцията за развод е трудно за по-малките деца да разберат напълно, те може да имат различни опасения, които са също толкова валидни, като например кой ще ги вземе от училище, къде ще живеят техните плюшени животни или колко близо ще бъдат живеещи до своите приятели .

думи, които те карат да изглеждаш умен

9 Потърсете терапевт на повикване.

терапевтът седи на стола, докато младото момче седи на тахтата по време на терапевтичната сесия, подгответе децата за развод

Shutterstock

Преди да съобщите за разделянето си на децата си, подредете a терапевт , предполага психиатър Карол Либерман , M.D. Предоставянето на вашите деца на неутрална основа, за да изразят чувствата си - без страх от преценка или нараняване на засегнатите страни - може да им помогне да преработят някои от големите емоции, през които преминават.

10 И наемете посредник.

родителска конференция за учители с малко дете, подгответе децата за развод

Shutterstock

Наличието на посредник под ръка, преди да направите съобщението, може да промени всичко по отношение на начина, по който се развива ситуацията за вашите деца. „ Адвокати има ли да се борим за вашите права и това не винаги съвпада с това, което е в най-добрия интерес на вашите деца - или вие по този въпрос “, казва Пейдж Харли , медиатор, обучен за травма, сертифициран родителски координатор и сертифициран за травматичен стрес треньор за превод, базиран в района на Нешвил, Тенеси.

11 Направете планирането за свой основен приоритет.

обратно към училищния календар за обратно броене, подгответе децата за развод

Shutterstock

Разбира се, разделяне на попечителството или разделяне финанси са по-належащите проблеми за вас и бившия ви, но за малките деца, които не разбират непременно тънкостите на тези решения, липсата на яснота относно графика често може да предизвика повече стрес - ето защо е важно да се справите с това първо .

„Решаването на проблемите, свързани с графика на децата, трябва да бъде първостепенен приоритет на всеки родител“, казва адвокатът за разводи, базиран във Флорида Ръсел Д. Найт . „Проблемите с парите все още ще ви очакват, след като приключи графикът на децата.“

12 Бъдете изразителни относно чувствата си към тях.

младо момиче, прегърнало майка си, подготви децата за развод

Shutterstock / VGstockstudio

Ако се притеснявате, че това, че сте любител на кучетата с децата си по време на развод, ще им натовари допълнително, не бъдете - важно е да повторите колко много означават те за вас и че нито вие, нито бившият ви никога няма да почувствате по различен начин за тях.

Ако искате да им дадете чувство за сигурност, „съобщете това и на двамата родители любов без значение какъв е резултатът от разводния процес, предлага брачен съветник Д-р Тим Барън LPCC-S, от Синсинати, Охайо.

13 Кажете им, че не трябва да избират родител.

баща и синът му, които седят на поляна в парк и говорят, подготвят децата за развод

Shutterstock

Много деца се чувстват притиснати да покажат своята лоялност към единия или другия родител - особено в случай на спорни разводи - така че е важно да им се даде ясно да се разбере, че това не е необходимо. За да помогнат за смекчаване на проблема, родителите трябва да ги „успокоят, че ще могат да се видят и с двамата родители и че не е нужно да„ вземат страна “, казва Барън.

14 Обяснете какво точно ще се променя от ден на ден.

неодобрителна мама

Вместо да настъпват големи промени, като почивни дни в нови домове или отделно рожден ден тържества на децата си, кажете им какво точно остава същото и какво е различно. Барън предлага да се съобщават специфичните ежедневни промени в тяхната рутина и да се води постоянен диалог за тези промени.

15 Поиграйте им следващите стъпки.

татко чете книга на малката си дъщеря, подготвя децата за развод

Shutterstock

„Виждам опаковани куфар на входната врата, преди да разберете, че родителите ви се разделят, създава шок за дете, което става част от травмата на развода “, казва Област Адина , MSW, сертифициран консултант по психично здраве и специалист по семейни грижи от Торонто, Канада. За да помогнете за минимизирането на този шок и травма, дайте на децата си представяне как ще се разклатят седмиците и месеците след съобщението, от кога ще дойдат хамали, за да вземат неща, до кога ще прекарат първата си нощ в нова къща.

16 Дайте ясно да се разбере, че и двамата родители са все още в един отбор.

майка приведена да говори с дъщеря, седнала на масата, да подготви децата за развод

Shutterstock / LightField Studios

сладки думи, които да кажеш на гаджето си

Докато някои деца ще се държат така, сякаш родителите дуелират фракции след разделяне, като стане ясно, че сте единен фронт в началото на процеса, ще улесни нещата на всички участващи. Важно е да знаят, че „мама и татко са в един отбор и не могат да се противопоставят един на друг“, преди да се опитат да се възползват от ситуацията, казва Тара Айзенхард , треньор по разводи и посредник в Харисбърг, Пенсилвания, и автор на Думата D: Разводът през детски очи .

17 Провеждайте редовни семейни срещи относно развода.

жени с децата си, подготвят децата за развод

Shutterstock

Не позволявайте съобщението за развода ви да бъде последният път, когато говорите за процеса с децата си като семейство. Айзенхард препоръчва да се провеждат редовни семейни срещи, за да се осигури на децата място за обсъждане на техните чувства и притеснения. „Това поддържа връзката на семейството и дава ценна информация на всички членове на семейството, за да им помогне да определят как да продължат напред по възможно най-подходящия начин“, казва тя.

18 Направете ясни всички промени във финансите на вашето семейство, преди да се случат.

Пари за пътуване Парични факти

Липсата на информация относно финансовите промени може в крайна сметка да хване родителите в модели на харчене, които вече не могат да си позволят да поддържат, което налага по-големи, често драстични промени в живота на детето, вместо тези, които те знаят да предвидят.

„Продажба на дома, смяна на училище, изрязване лагер и понижаването или премахването на ваканциите трябва да бъде обяснено на децата преди време “, казва Лу Канатаро , ChFC, REBC, AEP, CASL, CLU, президент на Cannataro Park Avenue Financial в Ню Йорк.

19 Ако родител се връща на работа, съобщавайте новините по-рано.

баща взема детето си от училище и носи раницата си, развод на родителите

Shutterstock

Разводът често означава родител, който преди това остана вкъщи трябва да се върне на работа. Ако случаят е такъв, „просто го посочете по същество“, казва Харли.

„Не се оплаквайте на детето си и не бъдете неприятен към другия родител, независимо дали това е ваш избор или не.“ Вместо това, оставете ги да изразят загрижеността си относно тези промени и да ги уведомят как това ще промени техния график веднага щом е възможно.

20 Откажете да обвинявате.

посочване с пръст

Дори да е имало сериозна враждебност или изневяра , тези подробности не трябва да се съобщават на децата ви, когато правите съобщението. По-доброто в дългосрочен план е „да бъдем максимално обективни, без да обвиняваме нито една от страните“, казва Билек.

21 Сключете договор, за да избягвате да говорите негативно един за друг.

Ръкувайки се, подгответе децата за развод

Колкото и да е трудно, особено в случай на ожесточено разделение, Либерман казва, че ако говорим негативно за един родител пред децата, това ще причини вреда само в дългосрочен план. Така че, дайте ясно на скорошния си бивш, че няма да има обидни забележки относно другия родител, когато имате децата си до себе си.

22 Позволете на децата си да проверят новите си стаи, преди да се движат.

деца

Shutterstock / Нова Африка

Един от най-големите стресори за разводите за деца е идеята за спящ някъде ново. За да им помогне да преодолеят това, Барън предлага да предостави достатъчно подробности за това къде ще отседнат, кога и какво е новото пространство. Покажете им снимки на новата къща, поговорете с тях за новата им спалня и направете промяната да изглежда вълнуваща, а не страшна.

23 Нека децата имат глас за това какво остава и какво става.

младо момиче и майка сгъваемо пране, подгответе децата за развод

Shutterstock / Юганов Константин

Вместо да преместите всичко за децата си и да им покажете напълно обзаведена стая, оставете ги да изберат какво ще преместят в новата къща, предлага Харли. Въпреки че може да се почувствате като лична загуба, когато ги видите да отнемат любимите си вещи от дома ви, това им дава усещане за контрол над ситуация, която иначе е до голяма степен извън техните ръце.

какво те прави селско момче

24 Поставете снимка на вашето дете и другия им родител в новата им стая.

Фоторамка с безценно изображение

Shutterstock

За да направите новата стая на вашето дете пълна, „а снимка на вашето дете и на другия родител в стаята им е чудесна идея “, казва Харли. „Изпраща силно положително послание, което е: Подкрепям ви да обичате другия си родител!“ Тя обаче предупреждава да не се поставя снимка на цялото семейство, тъй като това може да даде на детето ви фалшива надежда за помирение.

25 Заведете ги на „нова къща“.

мама и дъщеря пазаруват дрехи, подготвят децата за развод

Shutterstock

Получаването на няколко нови неща за децата в новата им стая може да я накара да се почувства като специално изживяване, вместо като страшно. Нов комплект чаршафи, ново плюшено животно или просто страхотен плакат за стената им могат да направят всичко различно, когато става въпрос за възприемане на пространството като дом.

26 Но не прекалявайте с подаръци.

майка, която дава на тийнейджърка дъщеря, опакована в подарък, подгответе децата за развод

Shutterstock / fizkes

Докато купуването на няколко нови неща за новата стая на вашето дете може да ги накара да се чувстват като у дома си, Харли предупреждава да не правите твърде много наведнъж. „Не се поддавайте на изкушението да не кажете„ не “, когато знаете, че трябва“, предупреждава тя.

27 Планирайте датите за игра в дома на бившия си.

деца, които се смеят на открито, подготвят децата за развод

Shutterstock / Monkey Business Images

Ако искате да накарате новата къща на децата ви да изглежда толкова специална като старата им, задайте няколко дати за игра с техните приятели в новото пространство. По този начин ще помогнете за успокояване на всички страхове, че трябва да пропуснат навреме с приятелите си в дните, които прекарват с единия или с другия родител - нещо, което може бързо да влоши детето за новия им режим.

28 Попитайте децата си дали се надяват да се съберете отново.

баща татко син

Shutterstock

Филмите и телевизионните предавания изглеждат така, сякаш разведените родители могат лесно да бъдат убедени да се помирят, но е важно да се уверите, че децата ви имат реалистични очаквания за бъдещето на връзката ви с развода.

Вместо да оставите тези желания да останат неизразени, „попитайте децата си дали някога си фантазират за връщането ви с бившия ви съпруг“, предлага Харли. Това отваря вратата за разговор, който иначе биха могли да се почувстват неудобно или неудобно, и ви дава възможност да отговорите на техните потенциално нереалистични очаквания.

29 Обсъдете датирането като абстрактно понятие, преди то да стане реалност.

тийнейджър говори с татко, подгответе децата за развод

Shutterstock

Преди да започнете да мислите за себе си като за отново самотен човек , „Говорете за запознанства преди [вие] да започнете да се срещате“, казва Харли. Обсъждането на факта, че в даден момент може да започнете да виждате нови хора, може да улесни децата ви да се справят с идеята, преди тя да стане реалност.

различно произношение на думи в Америка

30 Обяснете, че харесването на новия партньор на родител не е предателство.

междурасово семейство, подгответе децата за развод

Shutterstock / Halfpoint

Важно е също така да изясните на децата си, че харесването на нов значим друг не означава, че те предават. Уведомете, че те могат да говорят с вас за новия партньор на бившия ви, без това да се превърне в емоционален проблем за вас.

31 Уверете се, че соловото време, което имате заедно, е фокусирано изключително върху тях.

жена, държаща бебе и мобилен телефон, се свържете с представител на обслужване на клиенти

Shutterstock

Ако изведнъж откриете, че за първи път възпитавате децата си самостоятелно, обърнете им своето неразделено внимание в дните, в които ги имате. „Трябва да започнете отначало!“ казва Харли, който препоръчва да отделите това време, за да опознаете наистина децата си един на един.

32 Уведомете ги, че семейното време все още е на масата.

играейки настолна игра, подгответе децата за развод

Shutterstock

Това, че вие ​​и бившият ви съпруг няма да сте заедно като двойка, не означава, че децата ви никога повече няма да ви виждат в една и съща стая. Организирането на дейности, при които все още можете да прекарвате време заедно като семейство, може да улесни прехода - просто дайте ясно да се разбере, че способността ви да бъдете приятели с бившия не е индикация, че в крайна сметка ще възобновите своя романтична връзка .

33 Кажете им, че винаги ще бъдете семейство.

лесбийки майки с осиновено дете, подготвят децата за развод

Shutterstock

Разводът може да означава, че децата ви имат две спални, две празнични тържества и може би дори доведени бащи на снимката в крайна сметка, но е важно да ги уведомите, че разводът ви не прави по-малко семейство. Ясно посочете, че независимо от промените, те остават основен приоритет както за вас, така и за бившия ви и че връзката между родители и деца - и любовта ви към тях - никога няма да се промени. И за да се подготвите за вашето разделяне, уверете се, че знаете 40 най-добри начина за подготовка за развод .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации