33 невероятни неща, които не сте знаели за собственото си тяло

Тялото ви е невероятно - то е дом на всеки спомен, който някога сте създавали, отвежда ви там, където отивате всеки ден, и това е единственият постоянен дом, който някога наистина ще познавате. И макар че може да имате куп страхотни трикове за тяло в ръкава си, независимо дали можете да обърнете клепачите си навън или сте усвоили изкуството на преобръщане на езика, има безброй невероятни неща, които не сте знаели за тялото си, които със сигурност ще учудвам те.Чудите се какво е толкова невероятно във вашето физическо същество? Прочетете, за да откриете всички забележителни подвизи, които постигате всеки ден, без дори да осъзнавате. И за повече представа за вашето благополучие, вижте тези 50 научно обосновани здравни факти, които ще ви взривят ума .

1 Ще имате чисто нов скелет след 10 години.

студен скелет

ShutterstockКлетките на вашата скелетна система непрекъснато се регенерират и средно костите, които имате сега, ще имат 100 начина да живееш до 100 .2 Сутрин сте по-високи, отколкото през нощта.

Жена, простираща се на бюрото си

ShutterstockМоже да изглежда като висока приказка, но когато се събудите сутрин, вие сте всъщност малко по-висок отколкото бяхте, когато си лягахте. Това се дължи на натиска върху ставите през целия ден. Докато се занимавате с дейности, този натиск кара хрущяла в гръбначния стълб да се компресира - само части от инч, но достатъчно, за да изтласка всичко надолу. Като вас отпуснете се в съня си , улеснява натиска върху гръбначните дискове, като по този начин ви позволява да се върнете в пълната си височина.

3 Децата растат най-бързо през лятото.

младо азиатско дете се измерва

Shutterstock / MIA Studio

С повишаването на температурата, нарастват и децата. Макар да си представяте, че растежът се случва по стабилен, постепенен начин, Джоузеф Гиганте , Д.м.н., доцент по педиатрия в детската болница Вандербилт в Нешвил, казва пред CNN, че както много други в естествения свят, ускоренията на растежа могат да бъдат сезонни : „Въпреки че нямаме добро обяснение за това, децата изглежда растат най-бързо през лятото и най-бавно през есента.“ И за повече чудесна информация, доставена във входящата ви поща, запишете се за ежедневния ни бюлетин .4 Бебета нямат капачки на коляното.

азиатско бебе в розово

Shutterstock/Pushish Images

Бихте си помислили, че нашите капачки на коляното ще бъдат необходима част от човешкото тяло. Не е за бебета, които не са родени с тях . Вместо това техният хрущял постепенно се превръща в кост, тъй като осификацията започва на възраст между две и шест години - и завършва напълно до млада зряла възраст.

5 Костите ви са по-здрави от стоманата.

Доктор проверява пациента

iStock

Докато повечето от нас изпитват счупена кост в даден момент от живота, факт е, че костта е изключително твърдо вещество. Толкова силна всъщност, че като Открийте списание казва „унция за унция, нашата костите са по-здрави от стоманата . ' Костта има по-голям толеранс на натиск и якост на носене от стоманена пръчка със същата ширина. Най-здравата кост в тялото е бедрената кост, която може да поддържа 30 пъти теглото на средния човек. И ако искате да поддържате тялото си във върхова форма, открийте ги 40 невероятни неща, които знаят само наистина здрави хора .

да видиш риба насън

6 Краката ви съдържат една четвърт от костите ви.

триене на крака

Shutterstock

Човешките крака съдържат 52 кости (26 за всеки крак). Това е почти една четвърт от всички кости в цялото ви тяло! Всяка също съдържа 33 стави и повече от 100 мускулатури, сухожилия и връзки. Лаят ли кучетата ви? Това всъщност означават онези болки в краката .

7 Най-малката кост в тялото ви е в ухото ви.

Сгъвката на ушната мида

Shutterstock

Нито една кост в тялото ви не е по-малка (или по-лека) от стъпалата, a кост в средното ухо това всъщност е оформено като стреме. Той е пълен с основа и овален прозорец, който е покрит с мембрана, която измерва звуковите вибрации.

8 С напредване на възрастта губите почти една трета от костите си.

По-възрастни двойки щастливи разговори

Shutterstock

Оказа се, че има доста неща, които не сте знаели за тялото си - включително колко кости имате. Според Анатомия на бозайниците: Илюстрирано ръководство , вие сте родени с около 300 кости, но докато растете, някои от тези се сливат заедно тъй като хрущялът се вкостенява, в крайна сметка ще ви остави 206 кости, докато спрете да растете (след като достигнете млада зряла възраст).

9 В пръстите ви няма мускули.

Мъжки ръце отблизо, суха кожа, концепция за грижа за зимата

iStock

Пръстите ви правят безброй важни неща през целия ден, от отваряне на буркани до отваряне на врати. Но не кредете тези подвизи на сила на пръстите си. Всяко движение, което се случва в пръстите ви, се дължи на сухожилията и костите, с много помощ от мускулите в дланите на ръцете и в основата на всяка отделна цифра.

най -доброто tinder вземете линии, които работят

10 Половината сила на ръката ви е във вашата пинка.

една бяла ръка и една черна ръка обещават пинки

Shutterstock / otnaydur

Мизинецът изглежда невзрачен, но е от решаващо значение за силата на ръката ви - помага на палеца да се прищипе и дава повече сила на безименния, средния и показалеца. Лори Роджърс , каза ръчен терапевт в Националната болница за рехабилитация във Вашингтон Ню Йорк Таймс че загубата на пинките би означавало: „Бихте губите 50 процента от силата на ръката си , лесно.' И ако искате да направите останалата част от тялото си по-силна, вижте тези 40 страхотни упражнения за добавяне на мускули над 40 .

11 Езикът ви е единственият мускул, който не свързва две кости.

по-възрастен бял мъж, гледащ камерата и стърчащ език

Shutterstock

Всеки мускул в човешкото тяло се свързва с костите в двата края, което му позволява да тегли и да създава движение, с едно забележително изключение: езикът ви. От единия край е свързан с хиоидната кост - част от шията - но от другата страна няма нищо друго.

12 Задната ви част е най-големият ви мускул.

Йога мост поза против стареене

Shutterstock

Въпреки че има някои спорове за това коя от вашите мускули е най-силна, вашата gluteus maximus е най-големият ви , според Библиотеката на Конгреса. Тези мускули помагат да поддържате тялото си изправено, да движите бедрата и бедрата си и да работите срещу гравитацията, когато вървите нагоре или нагоре. Фактът, че правят дънките ви да изглеждат страхотно, е просто бонус.

13 Ние сме космати на квадратен инч като шимпанзетата.

шимпанзетата се втренчиха с тъга един в друг

Shutterstock

Оказва се, че сме космати като шимпанзета. Според доклад от 2011 г., публикуван в Международен вестник по трихология , ние имаме същия брой косми като шимпанзетата , дори ако самата коса е много по-фина, което прави по-трудно да се види и създава по-малък обем на косата като цяло. И за по-невероятна представа за природния свят, вижте тези 75 Факти за животните, които ще променят начина, по който гледате на животинското царство .

14 Косата може да „вкуси“.

Жена се опитва да помирише чаша кафе

Shutterstock

Носните проходи и белите дробове са облицовани с фини косми или реснички, които откриват и измиват примесите. Как го откриват? Чрез усещане на горчиви вкусове на нещата, преминаващи през тях (като, да речем, никотин). Когато тези косми вкусят нещо горчиво, те увеличават скоростта си на движение, опитвайки се да изчисти лошите неща , според проучване от 2009 г., публикувано от Американската асоциация за напредък на науката.

15 Косата знае кога спите.

Жена спи

Shutterstock

Едно лудо нещо, което могат да направят космите: проследете моделите си на сън. През 2010 г. изследователи от университета Ямагучи установиха, че нашата богата на клетки коса фоликулите съдържат РНК от „часовник гени“ които изразяват цикъла на сън и събуждане на всеки човек. Ако ставате късно или лягате рано, косата ви ще го покаже.

16 Вашата коса помага на околната среда.

Мъж с оредяваща коса

Shutterstock

Мръсната коса може да бъде добра за атмосферата: според инженери по околна среда от Университета за наука и технологии в Мисури, косата абсорбира замърсителя на въздуха озон . Установено е, че скалповите масла допринасят основно за това, така че ако искате да направите своята част, за да помогнете на местното качество на въздуха, пропуснете шампоана!

17 Човешките нокти днес растат по-бързо, отколкото преди.

опаковане на подаръци

Shutterstock

Ако чувствате, че трябва да подстригвате ноктите си повече, отколкото преди, това не е само вашето въображение. Проучване от 2010 г. от Университета на Северна Каролина, сравняващо растежа на ноктите на ръцете и краката с две предишни проучвания от 70 и 50 години по-рано, установява, че ръстът се е увеличил с почти една четвърт през десетилетията. Например е установено, че палецът на крака расте с повече от 2 мм на месец, в сравнение с 1,65 мм на месец през 30-те години. Причината, според изследователите? Разпространението на богати на протеини диети.

18 Позицията на тялото ви влияе върху паметта ви.

жена на бюро какво се случва с тялото ви, когато седите по цял ден

Shutterstock

сънувай черно и бяло

Тази лоша стойка не ви боли само в гърба - статия от 2012 г., публикувана в Биофидбек установи, че седенето и гледането надолу го прави по-лесно да си припомним негативни спомени , докато седите изправени и гледате нагоре, улеснява припомнянето на положителни, овластяващи спомени.

19 Хората „светят“, просто не можете да го видите.

Смешен портрет на млада черна извита жена по време на тренировъчна тренировъчна сесия

iStock

Когато говорим за някой, който има „блясък“ за него, това често е буквално вярно. Изследванията са установили, че човешкото тяло всъщност излъчва видима светлина, но тъй като е около 1000 пъти по-малко интензивно от нивата, които нашите очи са в състояние да забележат, на практика не е „видимо“.

Резултатите от проучване от 2009 г., публикувано в PLOS One разкриват, че това блясъкът на тялото се издига и спада през целия ден, с най-малко блясък, излизащ от хората, които тестваха около 10 часа сутринта, и най-висок около 16 часа (може би защото те щяха да приключат работата за деня).

20 Мигането е микронап,

жена мига 50 невероятни неща, които тялото ти казва

Shutterstock

Вероятно сте мислили, че мигането е просто нещо, което сте направили, за да поддържате очите си влажни или да не оставяте прах от тях. Това е много ценна услуга, разбира се, но всъщност мигаме много повече от необходимото само за това - около 15 до 20 пъти в минута. Всъщност, според проучване от 2013 г., проведено от изследователи от Вашингтонския университет, мигането може да помогне за изостряне на вниманието и осигурете на тялото ни време за презареждане .

21 Големите очи причиняват късогледство.

човек, гледащ компютър, шокиран

Shutterstock

Големите очи може да се считат за красиви от някои, но те може да причини късогледство . Известно също като късогледство, това състояние, при което отдалечените обекти изглеждат размазани, се дължи на това, че светлината не достига правилно до ретината.

Ако очната ви ябълка расте твърде дълго, светлината се фокусира твърде рано, преди да удари ретината - така че когато удари ретината, изображението е размазано.

22 Невъзможно е да се гъделичкате.

татко и дъщеря гъделичкане на мама

Shutterstock

Мозъкът ви - зоната в задната част на мозъка ви, която следи движението - предсказва усещането, което ще почувствате, когато се опитате да се гъделичкате, противодействайки на отговора, който гъделичкането иначе би предизвикало в други части на мозъка ви.

Две отделни части на мозъка ви са отговорни за създаването на това гъделичкащо усещане: соматосензорната кора и предната цингуларна кора, Сара-Джейн Блейкмор , научен сътрудник в Института по когнитивна неврология в Университетския колеж в Лондон, обясни на Научен американски . „Открихме, че и двата региона са по-малко активни по време на самогъделичкане отколкото са по време на гъделичкане, извършено от някой друг, което помага да се обясни защо не се чувства гъделичкащо и приятно, когато се гъделичкате.

23 Стомашната киселина разтваря остриетата на бръснача.

ръждясал бръснач в чаша

Shutterstock / otnaydur

Вероятно не би трябвало да поглъщате тези неща, но може да се изненадате да разберете, че стомахът ви може да причини сериозни щети на остриетата на бръснача, ако го направите. Изследователи от болница Meridia Huron тестваха ефектите на стомашния сок върху метални предмети и установиха, че в продължение на 24 часа стомашната киселина намали бръсначите до 63 процента от първоначалното им тегло (стотинките и батериите обаче едва бяха засегнати).

24 Червата ви са четири пъти по-дълги от вас.

Черна медицинска сестра, измерваща височината на чернокожа жена, за да види колко е висока

iStock

Сред изобилието от неща, които не сте знаели за тялото си: тънките черва са дълги около 18 до 23 фута, което означава, че ако го отворите, той ще се простира до почти четири пъти по-висок от вашия ръст.

25 Червата ви имат „втори мозък“.

Жена, страдаща от цистит, докосване на корема и усещане за болка, здравеопазване

iStock

асо на пръчки като съвет

Всички сме усещали усещането за „пеперуди в стомаха“ (да речем преди първа среща или голямо представяне). Има добра причина за това: има мрежа от неврони, която подрежда червата, която някои учени наричат ​​нашата „ втори мозък . ' Червата не просто се справят с храносмилането, но идват със собствени рефлекси и сетива и са сложно и неразривно преплетени с вашата нервна система. Така че, да, доверете се на червата си.

26 Шумът, който стомахът ви издава, когато сте гладен, е „борборигъм“.

Хора, които ядат храна за доставка

Shutterstock

Следващият път, когато сте на среща или провеждате тих разговор и стомахът ви издава смущаващ тътен, можете обвинявам го за борборигъм , според Международната фондация за стомашно-чревни разстройства. Това е техническият термин за буболещ звук, който е резултат от движение на течности и газове в червата.

27 кихания могат да пътуват до 20 фута.

Жени, които се опитват да избягват своя приятел

Shutterstock

Може да си мислите, че сте в безопасност, когато човекът през целия път през вагона на метрото киха, но може и да сте на линия на огън, без дори да осъзнавате. Видеоизследване, проведено от изследователи от MIT, установи, че кихане пътуват много по-далеч отколкото се смяташе преди - до 20 фута .

28 Ушната кал е полезна за вас.

човешкото ухо отблизо

Shutterstock

сънува с плъхове и мишки

За да бъде ясно: не искате да ядете ушна кал! Но тези досадни неща, които използвате Q-съвети за премахване, служат за важната цел смазване, почистване и защита на ушите ви от инфекция. Това е цели 50 процента мазнини, покриващи ухото и улавящи прах и отломки - поддържане на ушите здрави , дори да изглежда грубо.

29 Вкусовите рецептори притъпяват с възрастта.

Красива бременна жена, която яде сладолед

iStock

Виното може да има по-добър вкус с напредването на възрастта, но с напредването на възрастта ни е по-трудно да го оценим. Точно както слухът и зрението са склонни да се изчерпват с течение на годините, така и вие чувството за вкус прави същото . С напредването на възрастта вкусовите ви рецептори се регенерират по-бавно след нараняване или ако приемате определени лекарства. И лоши новини за дамите: Обикновено жените изпитват намаление на вкусовата си чувствителност, започвайки през 50-те години, докато мъжете не изпитват това до 60-те си години.

30 Имате единствен по рода си отпечатък на език.

жена стърчи език ощипвам здраве над 40

Shutterstock

Точно както пръстовият ви отпечатък е уникален за вас, такъв е и отпечатъкът ви на езика , според проучване от 2016 г. на Thai Moogambigai Dental College. Биометрични сканирания могат да се правят, за да се сравнят индивидуалната форма (дълга или къса, широка или тясна) и текстура (хребети, бръчки и белези), със специфични детайли, проследявани и картографирани от „устройство за придобиване на изображение на езика“. Разбира се, макар че това нещо, което не сте знаели за тялото си, може да е интересно, вероятно не е много полезно за криминалистите.

31 Черният Ви дроб може почти напълно да се възстанови.

Изрязано момиче, което държи отстрани, страдащо от остра чернодробна болка, сив фон

iStock

Черният дроб е еластичен. Дори и да бъде намален с до 75 процента, той може да нарасне обратно до нормалните си размери. Това се случва чрез бърза репликация на чернодробни клетки , като нещото достигна първоначалния си размер (или много близо до него) в рамките на около месец, според университета в Айова.

32 Хората са единствените животни, които плачат.

чернокожа жена плаче и стиска възглавница

iStock

Докато много животни произвеждат сълзи като смазка за очите си, хората са единствените, които плачат като емоционален отговор. Томас Диксън , Доктор, директор на Центъра за история на емоциите към Queen Mary, Лондонски университет, предложи това сълзите служат на социална цел за хората и че, „Дори и за тези, които мислят, че наистина просто плачат за никой освен себе си, това все пак е нещо като изпълнение. Показвате си, че нещата наистина са се влошили или каквото и да е. “

33 Хората имат повече от пет сетива.

млада бяла жена, която опипва челото си и гледа термометър

Shutterstock

Докато имаме зрение, обоняние, докосване, вкус и слух, хората също имат проприоцепция '(усещане за пространство) и' ноцицепция '(усещане за болка). Съществуват още „равновесие“ (усещане за баланс), „термоцепция“ (усещане за температура в и около тялото), „времево възприятие“ (усещане за време) и други, в зависимост от това, когото питате. Така че, да, Шестото чувство може да се нуждае от ново заглавие. И за повече представа за вашето физическо същество, вижте тези 50 тайни съобщения, които тялото ви се опитва да ви каже .

Популярни Публикации