30 полезни думи на идиш, които всеки може да използва

Ако сте израснали в еврейско домакинство, тогава вероятно вече използвате идиш думи в ежедневния разговор всъщност думи като вечер и швиц вероятно са също толкова част от всекидневния ви народен език, колкото Здравейте и Довиждане . И ако не сте част от Племето и не познавате своите кепи от вашите наказания, тогава никога не е късно научете няколко основни думи и подправете речника си . Независимо дали сте гой или момче с бар-мицва, продължете да четете, за да откриете някои от най-добрите думи и фрази на идиш.хубави сънища за гадже

Bubbe

Произнесена „buh-bee“, тази дума на идиш се използва за обръщение към вашия баба .

Бупкис

Думата бупки не означава нищо. Не, сериозно. Това е една от думите на идиш, която можете да използвате, когато например искате да подчертаете, че вие ​​(или може би други хора) знаете zip, nada, zilch за даден въпрос. Където можете да използвате думата Нищо , можете да използвате думата бупки . Така че, следващия път, когато някой ви попита колко знаете за, кажете, космическо пространство , просто им кажете, че познавате бупки!Chutzpah

Това, че ви казват, че имате chutzpah, не винаги е комплимент. Според Мериам-Уебстър , това съществително е синоним на нерв и то може и се използва, за да опише някого с най-голяма увереност и дързост. Въпреки че първоначално думата на идиш имаше изцяло отрицателен оттенък, сега тя се използва като жаргонна дума във всекидневния разговор както положително, така и отрицателно.Боже

Много просто, гой е просто някой, който не е евреин. И когато в група има множество неевреи, вие ги наричате не като гои, а като гои.Кепи

Еврейските майки обичат да целуват кепитата на децата си. А keppie, в случай че не сте израснали в еврейско домакинство, е просто много по-глупав начин да се отнесете към челото.

Клъц

Имате ли два леви крака и сте склонни да се спъвате дори там, където няма нищо пред вас? Тогава думата на идиш, която най-точно ви описва, вероятно е klutz . Както може би вече сте разбрали, това съществително е просто кратък начин за позоваване на несръчен човек.

Вечер

Bubbes винаги се интересуват от футболните мачове и добрите си оценки на внуците. Ти самият може дори да kvell, без да знаеш, когато някой от близките ти получава повишение или преодолява голямо препятствие. Този глагол, взет от езика идиш, се използва, за да покаже, че човек избухва от гордост заради действията и постиженията на някой друг. Добре е да си квелер!Кветч

Наистина не искате някой да ви нарича kvetch или да ви казва, че прекалявате. Като съществително, тази дума описва някой, който се оплаква твърде често, а като глагол се отнася до акта на споменатото оплакване.

Мазел Тов

Посетете която и да е бар мицва или еврейска сватба и ще чуете фразата м azel tov използвано във всяко друго изречение. Това е така, защото на идиш това казват хората, когато искат да поздравят някого или да му пожелаят късмет. Всеки път, когато има нещо за празнуване, е подходящо да извикате мазел, просто не го използвайте, когато жената е бременна, тъй като суеверен хората вярват, че това може да причини нещо да се случи с бебето.

човек

Благодарение на популярността на Аквариум за акули -известен Менш на пейка , възможно е вече да сте запознати с думата на идиш човек (произнася се „mench“) . както и да е Ханука продукт едва ли дава ясно да се разбере какво всъщност означава съществителното . Да наречеш някого менш означава да го наречеш почтен и достоен за възхищение човек - и използването на думата, за да се позовеш някъде, следователно се счита за огромен комплимент !

Мешуггене

Мешуггене може да се използва като прилагателно, за да се опише някой като луд или като съществително, за да се отнесе към луд човек. В изречение може да видите нещо от рода на: „Той трябва да е мешуггене, за да мисли, че може да стигне там за по-малко от час“.

Мишегас

Понякога се пише мешуги или mishegoss , тази дума на идиш е синоним на лудост , глупост и лудост. Като родител можете да използвате тази дума, за да се позовавате на лудориите на децата си, като казвате нещо като: „Всички вие трябва да спрете това мишега!“

Мишпочех

Мишпочех -или mishpokhe или мишпуча в зависимост от това с кого разговаряте - буквално означава „семейство“. Думата на идиш обаче не се отнася до вашите кръвни роднини, както бихте си помислили по-скоро, тя е предназначена да се използва, когато се говори за онези близки приятели, които са като семейството, въпреки че не са кръвни роднини.

Нош

Глаголът нош вероятно означава това, което мислите, че прави. Когато се напъвате за нещо, вие го похапвате.

Oy Vey съм аз

Ето a забавен факт че дори някои евреи не знаят: фразата ой вей всъщност е кратко за ой вей съм аз , макар че можете да го кажете по един или друг начин. Можете да използвате този израз, когато искате да изразите ужас или чувство на неудовлетвореност - като в „О, ей, този трафик никога няма да свърши!“

Плоц

Някой или нещо може plotz както в буквален, така и в преносен смисъл. Буквално този глагол означава „да се напука, срути или експлодира“ и можете да го използвате, когато се отнася до някой или нещо, което действително е пукнало или се е спукало, като препълнен балон. Образно може да чуете някой да казва, че е на път да заговори - или да рухне - от изтощение или смях.

Зареждам

Буквално казано, думата пълен означава „лице“. Въпреки това не бихте го използвали просто, за да се позовете на нечий вид. Тази дума на идиш се използва по-конкретно, най-често от баби и дядовци, за да се говори нежно за нежното мило лице. Нещата, които може да чуете на Пасхалната вечеря, включват „Каква санкция!“ и „Вижте този очарователен пън!“

мръсотия

Местата, които ще откриете schmutz, включват на тротоара, във вакуума и на замърсена тениска. И така, какво точно е schmutz? Това е просто един много идиш начин да се обърне към замърсяващо вещество като прах, мръсотия или - в случай на мръсна дреха - доматен сос.

Шлеп

Като глагол, думата шлеп означава „да се движите бавно, неловко или досадно“ или, когато се използва с предмет, „да носите или държите“. В изречение може да видите нещо от рода на: „Наистина не ми се ще да навличам тази бутилка с вода навсякъде, но предполагам, че нямам избор“. Като съществително, шлеп най-често се използва за означаване на пътуване, което е безкраен и досаден пример за това как бихте го използвали като съществително би било, „Човече, моя сутрешно пътуване до работното място е такъв шлеп. '

Шмат

Шматът буквално е парцал. Да, както при парцала, който бихте използвали чистя . В по-малко буквален смисъл можете да използвате и думата шмат за да се позовеш на дрипаво облекло, което изглежда добре износено, макар че всъщност не бива да правиш това, освен ако не искаш да бъдеш омазан.

Шмендрик

Не е най-хубавото нещо на света да наричаш някого шмендрик. Тази дума на идиш, популяризирана през 70-те години от ситкома Добре дошъл обратно Котър , се използва, за да се нарече някой глупак или глупав човек.

Schmooze

Дори ако по това време не сте знаели думата на идиш за това, вероятно сте прокарали пътя си през доста мрежови събития. Според Мериам-Уебстър , този глагол на идиш означава „да разговаряте приятелски и убедително, особено за да спечелите благосклонност, бизнес или връзки“.

Швиц

Лято е сезонът на швитцинга. Не, швицингът не е плуване или дори ядене на сладолед. Много просто, това означава „да се потиш“.

Shtick

Когато се отнася до актьор или изпълнител от някакъв вид, измамата е определена рутина или трик, свързан с този човек. По отношение на всекидневния индивид, той се отнася до техния талант или области на интерес.

игра

Spiel е дълга реч или история, използвана предимно като средство за убеждаване. Често ще чувате продавачи да разказват за своите брилянтни нови продукти.

Тахлис

Думата тахли е на практика йдиш начинът да се каже „месингови халки“. Това е същността, същността и практичността на даден въпрос.

Tchotchke

Tchotchkes са малките дрънкулки, които намирате на почивка в скъпи магазини за сувенири. Те са малки обекти, които макар и естетически приятни, изпълняват нулева функция.

Тучес

Произнесе „tuh-kiss“, тази дума е само начинът на идиш да се отнася за нечие, ъ-ъ, зад.

Изхвърлете

Когато казвате, че сте верклемпт, това означава, че се чувствате обзети от безброй емоции. Тогава може да бъдете верклемпт след аплодисменти или на погребение на близък приятел.

Зайде

Точно като бабе е думата на идиш за баба , zayde —Произнесено „zay-dee“ - е думата на идиш дядо .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук да ни следвате в Instagram!

най -добрите любовни романи на всички времена
Популярни Публикации