30 най-смъртоносни животни на Земята

Това може да е страшен свят там. От 1000-килограмови човекоядни крокодили до мънички насекоми, носещи паразити, хората са изправени пред много заплахи в природния свят, особено когато става въпрос за най-смъртоносната планета животни . Някои от тях са от типа драматични убийци, които правят вечерните новини, като нападения на акули или случайни мечове. Но също толкова често това е атака от ръцете (или зъби или жило) на същество, което не бихме си представили, че може да донесе болест и смърт. Големи и малки, бавни и светкавични, ето 30 от най-опасните животни в света. Внимавай. Ако не те ужасяват в дивата природа, те непременно ще се появят в кошмарите ти.1 жаба 'Златна отровна стрела'

златна отровна стрела жаба - най-смъртоносните животни

Тези ярки цветни жаби са толкова красиви, колкото и смъртоносни. Жител на северната част на Южна Америка и с размери само два инча, когато е напълно израснал, само една от тези жаби съдържа достатъчно отрова (наречена батрахотоксин ) да убие 10 възрастни мъже. За разлика от отровните змии или паяци, тези същества не трябва да хапят, за да убият, просто боравенето с тях може да прехвърли отрова на човек.

2 кутия Медузи

Кутия медузи - най-смъртоносните животни

Този убиец с много пипала плава край бреговете на Северна Австралия и съседни морета , и е лесно за плувци и сърфисти да пропуснат, когато се отправят към дълбоки води. Националната администрация за океаните и атмосферата го смята за най-отровното морско животно в света, удрящо с хиляди жилещи клетки, известни като нематоцисти, които удрят сърцето, нервната система и кожните клетки на жертвата наведнъж. Не съществуват официални данни за смъртта, но Националната научна фондация на САЩ изчислява, че само във Филипините повече от две дузини души умират годишно от ужилване на медузи в кутия, според анекдотичните данни глобалният брой е над 100. Това може би е един от най-смъртоносните животни, които е много вероятно да срещнете.3 Blowfish

blowfish - най-смъртоносните животни

Известни също като риба-пуф, тези същества имат две впечатляващи възможности за защита: Когато бъдат заплашени, те „надуват“ еластичните си стомаси с вода, което ги прави трудни за хищник да заобиколи челюстите си. Но по-опустошителният е тетродотоксинът, който носи, отрова, която не само го прави с ужасен вкус, но е смъртоносна за онези риби или хора, които правят грешката, опитвайки се да го изядат. Нещата са около 1200 пъти по-отровни от цианида, а една риба може да убие 30 възрастни хора.4 Индийска кобра

Индийска кобра - най-смъртоносните животни

Родени в Пакистан, Шри Ланка и, според неговия съименник, Индия, тези същества с качулки са веднага разпознаваеми и могат да растат с дължина от пет до шест фута. Техните ухапвания причиняват силна болка , подуване и парализа, като смъртта настъпва само за 15 минути за тези, които не са лекувани. Но това, което може би е най-опасно за тези същества, е склонността им да ловуват в близост до къщи в селските райони, като ги довеждат до чести контакти с хората.5 Конус охлюв

Конус охлюв - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Друго от най-смъртоносните животни в категорията „изглежда красиво и безвредно, всъщност е супер смъртоносно“, тези кафяво-бели охлюви, които живеят в топлите карибски и хавайски води, крият набор от харпуноподобни „зъби“ (всъщност наричани „ radulae '), пълен с конотоксин, който разрушава нервната система на плячката си, парализирайки я преди да я погълне. „За видовете конусообразни охлюви, които ловуват риби, е важно да имат много бързодействаща и мощна отрова, защото в противен случай рибите могат лесно да избягат от такъв бавно движещ се хищник“, каза Роналд Дженър от Природонаучния музей в Лондон. Би Би Си .

6 Deathstalker

Deathstalker - смъртоносни животни

Този скорпион е толкова смъртоносен, че дори има „смърт“ в името си. Неговата силно токсична отрова се съчетава с невероятно бързия му удар, който позволява на отровеното му жило да бие над главата си със скорост 130 сантиметра в секунда, удряйки плячката си, преди дори да разбере какво го е ударило. Ще намерите тези кошмари в Северна Африка и сухите райони на Близкия изток.7 Stonefish

Stonefish - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Тези грозни, но трудно забележими риби се маскират като камъни на океанското дъно, заграбвайки плячката си в бързо движещите се челюсти. Хората не трябва да се притесняват, че ще бъдат изядени, но ние трябва да се тревожим за отровата. Стъпването на един от тях кара подуването да се движи бързо през тялото, което води до силна болка, затруднено дишане, мускулни спазми и в краен случай парализа и смърт.

8 Африкански медени пчели

Африкански медени пчели - най-смъртоносните животни

Пчелите обикновено държат за себе си, разпространявайки прашец, произвеждайки мед и не притеснявайки хората, освен ако хората не ги притесняват (сериозно, средно заден двор пчела не е от най-опасните животни и вероятно не иска нищо общо с вас). Но африканизираните медоносни пчели, резултат от експеримент за кръстосване от 1957 г., който се обърка, са далеч по-агресивни, вероятно ще се роят и са готови да преследват жертвите си на километри - и да, когато преследването приключи, това е смъртоносно. Те също растат все по-често в южната и западната част на САЩ Те са едни от най-смъртоносните животни, които са и наше собствено човешко творение.

9 лъва

Женски и мъжки лъв - най-смъртоносните животни

Тези острозъби животни всъщност не натрупват толкова много убийства, колкото бихте могли да очаквате, но те са отговорни за някои сериозни щети на хората, които са достатъчно нещастни, за да ги пресекат. Според оценки в Природата , те убиват средно 22 души годишно - само в Тазмания.

10 полярни мечки

Бяла мечка - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Тези хълмове са най-големият хищник в света и нямат естествени хищници, извън хората. Докато те са склонни да се държат за себе си, освен ако не бъдат тормозени или гладни, когато атакуват, резултатите са брутални и смъртоносни. Последните проучвания са установили, че полярни мечки „агресията към хората нараства, потенциално поради изменението на климата, което ги принуждава да се доближат до хората сред тях.

11 Бумсланг

Boomslang - най-смъртоносните животни

Тези змии доставят хемотоксин, който деактивира съсирването на кръвта в плячката им, отваряйки устата си до почти 180 градуса, за да раздробява плячката си със задните си зъби. Отровата причинява дегенерация на тъканите и органите, което води до кръвоизливи и кървене от всеки отвор. Жертвата може да отнеме пет дни умират от вътрешно кървене.

12 Tsetse Fly

Муха Цеце - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Свирепите същества понякога са с малки размери. На не повече от 17 милиметра тези мухи може да не изглеждат много, но са много смъртоносни. Те носят със себе си протозойни паразити, известни като Трипанозоми които причиняват това, което е известно като африканска сънна болест (със симптоми, включително лоша координация, нарушен сън и в крайна сметка смърт). През 2009 г. са регистрирани малко по-малко от 10 000 случая и въпреки че Световната здравна организация се надява да премахне болестта до 2020 г., мухите цеце продължават да застрашават естествените си местообитания в Судан, Демократична република Конго и Ангола.

13 Комар

Ухапване от комари - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Може би най-малкото и най-смъртоносното същество в този списък, обикновен комар измерва малко повече от три милиметра, но носи със себе си малария, треска от денга, жълта треска, вирус на Wst Nile, вирус Zika и много други смъртоносни заболявания. Отговарящи за смъртта на около 725 000 души всяка година, комарите са заплаха за повече от половината от човешката популация в света, според СЗО. Най-страшната част? Тези най-малки от най-смъртоносните животни са, по-вероятно, отколкото не, във вашия дом, докато говорим.

14 Голяма бяла акула

голяма бяла акула, скачаща от океана - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Макар че едва ли са толкова агресивни като Челюсти и други филми може да ви накарат да повярвате, все още не искате да пресечете някой от тези хищници. От началото на проследяването животните са извършили 314 непровокирани атаки върху хора, като са загинали 80 души (скромно число в сравнение с, да речем, комара). С приблизително 300 зъба и ужасяващо силни сензорни и проследяващи умения, тези зверове са си спечелили репутацията.

15 Хипопотам

хипопотам - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Тези момчета може да изглеждат невзрачни и шантави, но тези животни могат да бъдат плашещи: те имат агресивна ивица и могат да тичат до 14 мили в час или около два пъти по-бързо, отколкото повечето хора джогират. И ако сте ги виждали да се прозяват, знаете колко остри могат да бъдат тези зъби. Според СЗО хипопотамите са отговорни за около 500 смъртни случая всяка година.

16 сладководни охлюви

Сладководен охлюв - най-смъртоносните животни

Тези същества носят паразитни червеи, които заразяват хората с болестта шистосомоза, причинявайки болки в корема, кръв в урината и в крайна сметка смърт. СЗО изчислява, че шистозомиазата причинява от 20 000 до 200 000 смъртни случая годишно

17 Лиманови крокодили

Солена вода Croc - най-смъртоносните животни

Тези момчета могат да станат големи - 17 фута дълги и 1000 фунта. (Въпреки че 23-фута не са нечувани.) Те се крият в сладки и сладки води на Източна Индия, Югоизточна Азия и Северна Австралия, излизайки от водата, за да притискат водни биволи, маймуни, диви свине - и случайния човек . От всички видове крокодили, те се считат за най-вероятно да пируват с хора.

18 Аскариев червей

Червей Аскарии - най-смъртоносните животни

Подъл и коварен убиец, този кръгъл червей заразява тънките черва и в крайна сметка причинява смърт на своите домакини. СЗО съобщава, че това пълзене убива средно 2500 души годишно.

19 Черна мамба

Черна мамба - най-смъртоносните животни

Има причина това да е кодовото име на Ума Търман Убий Бил характер. Тези влечуги са луди отровни и много бързи, което ги прави много опасно същество, което да срещнете в родното си местообитание в Южна и Източна Африка. Той може да нарасне до 14 фута дължина и да се движи до 12,5 мили в час (което го прави най-бързата змия там). Но най-опустошителната е отровата му, която комбинира невротоксини и кардиотоксини в смъртоносна смес, която има силата да убие 10 души с едно ухапване. Поради всички тези причини се смята за най-смъртоносната змия в света.

20 хиени

Хиени - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Въпреки че обикновено избягват хората, предпочитайки да се хранят с трупове, вместо да вземат живи хора, глутница от тези клекащи същества може да погълне цяла зебра - включително костите - за по-малко от половин час. В Етиопия и другаде са известни също така, че посягат на градските райони, брутализиране на бездомните в града.

21 Бразилски скитащ паяк

Бразилски скитащ паяк - най-смъртоносните животни

Най-отровният паяк в света е изключително опасен поради навика си да се лута в домове, коли, бананови връзки и други места, където има вероятност да влязат в контакт с хора. Ухапване от едно от тези зловещи същества първо причинява изпотяване и изгаряне, последвано от намалено кръвно налягане, замъглено зрение и, ако не се търси лечение, смърт.

22 Кучета

куче доберман пинчер - най-смъртоносните животни

Не се притеснявайте, вашият домашен любимец не попада в тази категория и не е едно от най-смъртоносните животни в света. Според СЗО, бясните кучета са отговорни за около 25 000 смъртни случая годишно по целия свят. Страните с големи популации на бездомни хора виждат съответно висок процент на бяс (около 36 процента от смъртните случаи на бяс се случват в Индия всяка година, повечето от които идват от хора, влизащи в контакт с бяс кучета).

да убиеш някого насън

23 Нос Бъфало

Нос Бъфало - най-смъртоносните животни

Въпреки че обикновено смятаме биволите за застрашени или уязвими, този конкретен вид е този, който може да бъде по-опасен за хората, отколкото обратно. Живеейки в Африка на юг от Сахара, те са склонни да се държат за себе си, като пасат и се мотаят около любимите си дупки - освен ако малките им не са застрашени. Благодарение на тези брутални и бързо движещи се рога се смята, че са убили повече хора в Африка, отколкото което и да е друго същество. Cap Buffalo е сериозно едно от най-смъртоносните животни недей искам да се забъркам.

24 Медени пчели

Медена пчела - най-смъртоносните животни

Разбира се, за алергичните към тях дори иначе мирните пчели могат да бъдат смъртоносни. В типична година, според CDC, около 100 души само в САЩ умират от такива ужилвания.

25 Тения

Диета с тения Опасни диети Прищявки - най-смъртоносните животни

Тези убийци са много по-тихи от зъбните акули или лъвове, но те може би са по-гадни, живеят като паразити в червата на своите домакини, което води до недохранване и диария. Според СЗО тези същества са причина за около 2000 смъртни случая.

26 Бичи акули

бик акула - най-смъртоносните животни

Този вид се счита от специалистите по акули за по-опасен от големия бял, тъй като те са агресивни и удобни в солена и сладка вода, което им позволява да обитават реки и притоци в близост до силно населени райони. Като такива те са отговорни за смъртта на 27 души през годините.

27 Слонове

Стадо слонове

Подобно на хипопотама, слонът обикновено е вегетарианец, но може да хвърли тежестта си, когато трябва - и когато са тормозени или притискани, могат да бъдат брутални. „Мисля, че слоновете стават все по-агресивни към хората в много компресирани райони, където по тях се стреля и ги тормози“, Кейтлин О’Конъл-Родуел, биолог от Станфордския университет в Пало Алто, Калифорния, каза National Geographic .

28 Целуване на бъгове

Целуване на бъгове - най-смъртоносните животни

Измамно сладко име за много гаден клиент. Тези насекоми хапят хората по устните и лицата си като сън, отлагайки инфекциозния паразит на Trypanasoma cruzi както правят. След това това навлиза в кръвта и води до болест на Chagas, която може да доведе до сърдечен арест или чревна дисфункция. Чагас от целуване на бъгове причинява около 10 000 смъртни случая и е спечелил на другия прякор: Убиецът.

29 Вълци

застрашени видове - най-смъртоносните животни

Wikimedia Commons / LaggedOnUser

Малко толкова опасни, колкото целуването на буболечки или мухите цеце, вълците обаче не са съществата, които искате да срещнете неочаквано. Според изследователите тези същества убиват, според Световния фонд за дивата природа, средно 10 души годишно - скромно, да, но все пак недостатъчно, за да ги извади от този списък с най-смъртоносните животни.

30 Хора

шпионира в тъмното - най-смъртоносните животни

Shutterstock

Хей, и ние сме животни - и то смъртоносни. Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността през 2012 г. са станали около 437 000 убийства, при които човек е бил убит от друго лице. След комара, пренасящ малария, може да сме най-смъртоносните животни в света.

Популярни Публикации