30 факта за Хелоуин Никой никога не ви е казвал

Всички обичат Хелоуин . Стигаме до облечете се в костюми , яжте тонове бонбони и украсявайте домовете ни с всякакви призрачни аксесоари. Но докато Хелоуин е един от най-честваните американски празници, има много хора, които не знаят за него. За да ви ускорим, събрахме 30 факти за Хелоуин, които са страшно добри. От това колко пари харчат американците за подправяне или лечение на сладкиши до историята на произхода на подскачането за ябълки, тези факти ще ви дадат тиква, за която да говорите!1 Картофите първоначално са били използвани за направата на фенери на Хелоуин.

два картофа на бял фон, безумни факти

Shutterstock

Хелоуин просто нямаше да бъде същият без няколко призрачни издълбани тикви. Но преди години в Ирландия, където jack o’-lantern Традицията започва, хората правят декорациите, като използват зеленчуци, които са им по-лесно достъпни: големи картофи и ряпа. Когато традицията си проправи път към САЩ чрез имиграция, американците вместо това използваха тикви.2 И подскачането на ябълки започна като британски ритуал за ухажване.

деца, подскачащи за ябълки

ShutterstockПодстригването за ябълки е a популярна игра за Хелоуин парти . Но се оказва, че дейността е започнала като британски ритуал за ухажване от 18-ти век, според Исторически канал . В един набор от правила всяка ябълка е била назначена на потенциален ухажор. Жената, която подскача за ябълки, ще се опита да захапе ябълката, свързана с предпочитания от нея ухажор. Ако тя го захапе от първия опит, те ще бъдат предопределени за любов. Ако й бяха необходими два опита, любовта им щеше да изчезне. Ако й бяха необходими три, връзката им щеше да бъде обречена.3 На Хелоуин има само пълнолуние три или четири пъти на век.

хелоуин пълнолуние

Shutterstock

Голяма пълна луна със сигурност би създала идеалната атмосфера за призрачна нощ. Оказва се обаче, че пълнолуние рядко се случва на Хелоуин. Според Алманахът на старите фермери , „пълнолуние на Хелоуин се случва приблизително веднъж на 19 години. Ако пълните луни се изчисляват с помощта на средното време по Гринуич, това означава приблизително три до четири пъти на век. ' За наш късмет се очаква пълнолуние за Хелоуин 2020.

4 американци купуват достатъчно бонбони всяка седмица на Хелоуин, за да запълнят шест Титаника .

Хелоуин декорации купчина, Хелоуин мемове

ShutterstockНие, американците, обичаме нашите бонбони. Толкова много, че само по време на Хелоуин седмица, ние консумираме около 300 000 тона от нещата, което е еквивалентно на два паунда на бонбони на човек. Според данните се извиват при Vox , ако сложите всички тези бонбони на една голяма купчина, би било достатъчно да напълните шест Титаника ! И за някои дейности, които да опитате на вашата Хелоуинска среща, не пропускайте тези 16 партии за Хелоуин за призрачно събитие .

5 И производителите на бонбони произвеждат около 35 милиона лири бонбони царевица годишно.

сладка царевица

Shutterstock

Тези бели, оранжеви и жълти триъгълници захар трябва да приличат на царевично зърно. За първи път бонбоните са създадени от Jelly Belly Candy Company, докато тя все още е била известна като сладкарската компания Herman Goelitz в Калифорния. Днес около 35 милиона лири от него се произвеждат всяка година, според Национална асоциация на сладкарите . Въпреки това, те често са класирани на едно от най-лошите бонбони за Хелоуин там навън.

6 Трикът или лечението спря по време на Втората световна война.

реколта снимка на хлапе в костюм на Хелоуин

Shutterstock

Много неща се промениха по време на Втората световна война, включително факта, че децата не си отидоха трик или лечение по време на конфликта. Тъй като по време на войната захарта се разпределяше, нямаше допълнителни бонбони, които да събират костюмирани деца. Традицията беше на пауза, докато мирните времена се върнаха.

7 И традицията беше повторно популяризирана от Фъстъци .

то

United Feature Syndicate чрез YouTube

духовното значение на пуешкия лешояд

Когато войната свърши и нормирането на захарта приключи, децата отново успяха да се подложат на лечение. Тъй като обаче конфликтът продължаваше години наред, много млади никога не бяха излизали на Хелоуин и не бяха запознати с концепцията. Според Business Insider , Приключенията на Ози и Хариет и Фъстъци комикс 'помогна за повторно популяризиране на традицията да се обличат в костюми и да се искат бонбони от врата до врата.'

8 Може да бъде по-трудно да осиновите черна котка близо до Хелоуин по суеверни причини.

черна котка Хелоуин

Shutterstock

Ако се интересувате от добавяне на черна котка към вашето семейство около Хелоуин, може да имате малко проблеми с проследяването на един. През 2017 г. Линда Гарибалди , Директор на Люлката на котките подслон в Моргантън, Северна Каролина, каза за HuffPost че тяхната организация „не осиновява черни котки през месец октомври ... поради суеверие и опасения, че грешните хора (които могат да им навредят) могат да ги осиновят“.

Емили Вайс , вицепрезидент на Подслон за проучване и развитие в ASPCA , потвърди, че „това беше доста често срещана“ предпазна мярка. За щастие тя добави, че в наши дни някои приюти провеждат специални промоции за осиновяване около Хелоуин, които се фокусират върху намирането на черни котки в домовете им, които винаги са имали кожа.

9 Изграждането на най-голямата дъска в света Ouija доведе до много призрачни събития.

Ouija Настолни страшни игри

Shutterstock

The най-голямата дъска на Ouija в света е създаден на покрива на хотел Grand Midway, подходящо обитаван от духове заведение в Уиндбър, Пенсилвания. Измервайки 1302,54 квадратни фута, дъската Ouija е увеличила броя на преследванията, откакто е инсталирана, според съавтора и жител на хотела, режисьор на проекта Блеър Мърфи .

„Нещата се развихриха в целия хотел. Енергиите се въртяха. Гостите бяха напълно откачени “, каза Мърфи Рекорди на Гинес през 2017 г. „Изглежда, че изтласка нещата към съвсем ново ниво на паранормална активност. Виждахме плаващи хора и чувахме гласове и дори домашните любимци на хотела се изхвърчаха и реагираха на невидими сили. Мечтите ни бяха доста диви. И не само ние. Други дългосрочни жители на хотелите казваха: „Тук се случва абсолютно нещо“ и имат свои странни срещи през нощта. “

10 Лилавото може да се е превърнало в цвят на Хелоуин, за да угоди на децата.

деца на Хелоуин парти

Shutterstock

Оранжевото се свързва с Хелоуин, защото е цвят на реколтата (помислете за оранжеви тикви и листа), а черното се свързва с Хелоуин поради връзките му със смъртта и тъмнината. Но в наши дни лилавото се използва почти толкова често в сезонния декор. И така, какво дава?

Според Научен американски , третият нюанс беше добавен, за да задоволи малките. „Като подходящ за деца цвят, той може да е бил използван за смекчаване на използването на черно и да направи празника и неговите теми приятни за по-млада тълпа.“

11 Измамата или лечението започна във Великобритания, Ирландия и Франция.

хората подвеждат или лекуват

Shutterstock

Трикът или лечението е обичана традиция за Хелоуин в Северна Америка от близо век, но всъщност започна в днешни Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Според Исторически канал , Хелоуин възниква като 2000-годишен предхристиянски келтски езически фестивал, в който „селяните се маскираха в костюми от животински кожи, за да прогонят фантомните посетители“.

Векове по-късно хората започнали да се обличат като призраци, демони и други дяволски същества и изпълнявали лудории в замяна на храна и напитки. „Този ​​обичай, известен като мумиране, датира от Средновековието и се смята, че е предшественик на трик или лечение“, отбелязва History Channel.

12 Но първото използване на термина „трик или лечение“ се появи преди близо 100 години в Канада.

дефиниция на трик или лечение

Shutterstock

Хелоуин, под една или друга форма, може да съществува от хиляди години, но ние казваме „трик или лечение“ от около 100 години. Според Ник Роджърс , историк и експерт по Хелоуин, най-ранната препратка към вече познатия термин може да се намери във изрезка от вестник от The Blackie Times публикувано в Blackie, Alberta, на 3 ноември 1927 г. 'Това е много интересен откъс по два начина', каза Роджърс пред Калгари Eyeopener , Според CBC . „Не се говори само за измама или лечение, но се говори малко за вида ритуален вандализъм, съпътстващ празника, особено в междувоенните години.“

13 Най-често срещаният костюм за Хелоуин за домашни любимци е тиквата.

куче, облечено като тиква

Shutterstock

Единственият начин да направите и без това сладък домашен любимец още по-сладък е като им подарите костюм. И според проучване от 2017 г. на Национална федерация на дребно , 16 процента от празнуващите Хелоуин обличат домашния си любимец. Най-често срещаните костюми за домашни любимци през тази година бяха тикви, хот-доги, кучета, лъвове, пирати, пчели и дяволи.

14 А сред хората класическите костюми все още са най-популярни.

костюми за Хелоуин

Shurtterstock

Google Frightgeist е удобен инструмент, който ви позволява да проверите кои костюми са в тенденция в Съединените щати. През 2018 г. сайтът разкри, че най-популярните костюми за Хелоуин включват няколко модерни фигури, включително Fortnite герои и Marley’s Harley Quinn. Списъкът обаче включваше и много класически костюми, като Спайдърмен, динозаври, вещици, пирати и принцеси.

15 Хелоуин костюми също могат да имат изненадващо влияние върху децата.

деца, облечени за Хелоуин

Shutterstock

Оказва се, че детската носия може сериозно да повлияе на поведението им. Едно проучване от 1979 г., публикувано в Психологически доклади установи, че децата в костюми с маски са склонни да вземат повече бонбони от купички за бонбони без надзор, отколкото децата, които носят костюми без маски.

16 Глупавите струни са забранени в Холивуд на Хелоуин.

глупав низ

Shutterstock

незаконно ли е събирането на дъждовна вода

Ако празнувате Хелоуин в Холивуд, не забравяйте да оставите глупавите си струни у дома. През 2004 г. градът премина през наредба, която забраняваше глупави струни от района на този ден. Ако ви хванат с глупави струни между 12 ч. Сутринта на 31 октомври и 12 ч. на 1 ноември може да се окажете с глоба от $ 1000. Наред с това, че е вредно за околната среда и пречи на почистването, наредбата също така твърди, че глупавият низ „може да доведе до подхлъзване и падане на пешеходци и полицаи на коне или мотоциклети“.

17 Тиквите са плод, а не зеленчук.

китайски квартал, магазин за тиква в Ню Йорк

Разпръскване

Докато бихте могли да предположите, че ние изрязваме нашите дизайни на фенери всяка година в голям оранжев зеленчук, се оказва, че тиквите всъщност са плод . За да бъдем по-конкретни, тиквите са вид скуош.

18 А Илинойс произвежда повечето от тиквите в САЩ.

знак за добре дошли в щата Илинойс, емблематични държавни снимки

Shutterstock

Ако се радвате на тиквен пай този Хелоуин, има голяма вероятност пълнежът вътре да е от Илинойс. Според Министерство на земеделието , Илинойс бере реколтата от три до пет пъти повече тикви акра, отколкото която и да е от останалите държави с най-голямо производство на тиква. Почти 80 процента от декара, които те отделят за плодовете, се събират специално за пълнене на тиквени пайове или друга обработка. Калифорния, Индиана, Мичиган, Ню Йорк, Северна Каролина, Охайо, Пенсилвания и Тексас също произвеждат голям брой тикви.

19 Анока, Минесота, е дом на най-стария официален празник на Хелоуин в Америка.

анока минесота на нас карта

Shutterstock

Ако търсите най-стария официален празник на Хелоуин в САЩ, тогава трябва да се отправите към Анока, Минесота. Градът започва да провежда ежегоден парад и огън още през 1920 г., след като европейските имигранти за първи път донасят призрачните сезонни забавления в Америка около 1800-те. Според National Geographic , „Историците на Anoka казват, че жителите на града искаха да ограничат хелоуинските лудории, които развързваха кравите на Мейн Стрийт и преграждаха къщите.“

20 Хари Худини почина на Хелоуин.

Хари Худини

Shutterstock

Художник за бягство Хари Худини стана известен с това, че тясно избягва смъртта. Въпреки това, въпреки че внезапната му смърт през 1926 г. не е пряко свързана с нито един от магическите му трикове, това е загадка. Според Исторически канал , „52-годишният играл пред пълна къща в Детройт на 24 октомври, но след това бил откаран в болница с очевиден случай на апендицит. Той почина само седмица по-късно на Хелоуин, оставяйки своите легиони почитатели объркани. '

21 Ние харчим милиарди долари, подготвяйки се за Хелоуин годишно.

Хелоуин пари

Shutterstock

Не сте сами, ако сте склонни да отделяте повече пари за Хелоуин, отколкото бихте искали да признаете. Според Национална федерация на дребно годишно проучване, американците са похарчили около 9 млрд. долара за стоки, свързани с Хелоуин през 2018 г. Това е около 86,79 долара на човек и това е доста страшно, ако питате нас!

22 Но мъжете харчат повече пари за Хелоуин, отколкото жените.

човек, който купува бонбони

Shutterstock

Според доклад от 2018 г. от Национална фондация за търговия на дребно обаче мъжете харчат средно с 14 долара повече от своите колеги жени.

23 А жените са по-склонни да издълбават тикви.

дете и майка, дърворезба тиква

Shutterstock

Мъжете и жените не се различават само по това колко пари планират да отделят за тази призрачна почивка. Те също така прекарват времето си по различен начин през страшния сезон. „Жените са много по-склонни от мъжете да празнуват, като издълбаят тикви и украсят домовете си“, се казва в доклада на Националната фондация за търговия на дребно. „Мъжете, от друга страна, са значително по-склонни да присъстват на парти.“

24 Песента „Monster Mash“ беше номер 1 в Билборд Горещи 100.

чудовище

Shutterstock

Актьор, превърнал се в автор на песни Боби “Борис” Прикет спечели първото място в Билборд Графика Hot 100 през 1962 г. с мелодията си „Monster Mash“. Според Стив Грийнбърг , основателят на S-Curve Records и носител на „Грами“, „Monster Mash“ е „еквивалентът на Хелоуин на„ Rudolph the Red-Nosed Reindeer “или„ Frosty the Snowman “.“

25 Най-печелившите филми с рейтинг R са всички филми на ужасите.

хлапе в жълт дъждобран, държащ балон в тъмния коридор

Shutterstock

През 2017 г. Warner Bros пусна То , преразказ на Стивън Кинг ужасяваща приказка за епично кошмарен клоун. Странният филм донесе зашеметяващите 327,48 милиона долара, което го направи най-касовият филм на ужасите с рейтинг на R за всички времена . Следват го 1973-те Екзорсистът ($ 232,91 милиона), 2017-та Излез (176,04 млн. Долара), 1999 г. Проектът на вещицата Блеър (140,54 милиона долара) и 2013-та Заклинанието (137,4 милиона долара) - това е много ужас за правене на пари!

26 Хелоуин е уиканската Нова година.

отворена книга с лечебни билки

Shutterstock

За тези, които практикуват Уика , езическа духовна основа на природата, 31 октомври е не само Хелоуин, но и Нова година. Наричани Самхейн (произнася се „сее-печели“), уиканците отбелязват случая като изминала една година и началото на друга. „В традицията на друидите Самхейн празнува мъртвите с празник на 31 октомври и обикновено включва огън и общение с мъртвите“, според Исторически канал .

27 Страхът от Хелоуин се нарича самхайнофобия.

уплашен човек

Shutterstock

Докато Samhain е уикански повод, подобно звучащата samhainophobia е страхът от Хелоуин. „Определя се като постоянен, ненормален и неоправдан страх от Хелоуин“, според Много добре ум . Проблемът може да произтича от неприязънта към страх и изненада или може да се основава на свързани задействания като духове или вампири, кръв или надгробни камъни, тъмнина или мълния.

28 Има някои странно суеверия за Хелоуин.

свещ със син пламък

Shutterstock

Повечето хора знаят, че е лош късмет да счупиш огледало или да минеш под стълба, но има и други Хелоуин суеверия това може да изглежда направо странно. Например, някои хора вярват, че ако свещ изгори син пламък на 31 октомври, призрак може да я преследва. Други вярват, че ако говорите по време на вечеря на Хелоуин, това насърчава духовете да идват на масата.

29 The Great Jack o'Lantern Blaze в нюйоркската долина Хъдсън включва над 7000 издълбани тикви.

Арка от тиква в The Great Jack o Lantern Blaze - Най-добри есенни фестивали

Shutterstock

Този вълнуващ фестивал може би е най-инсталируемото събитие за Хелоуин на планетата. Всяка година екип от занаятчии издълбава над 7000 фенери. Тиквите са включени в различни експонати, включително Планетариум с тиква, Тиквена въртележка и дори 25 фута висок статуя на свободата с фенер, пълен със синхронизирана светкавица и персонализиран саундтрак.

30 Но световният рекорд за най-осветените изложени джак-фенери е 30 581.

jackolanterns

Разпръскване

Ако искате да видите много фенери на едно място, тогава се отправете към град Кийн, Ню Хемпшир. На 19 октомври 2013 г. този град зададе световен рекорд за най-осветени изложени джак-фенери . Кийн беше оригиналният рекордьор в тази категория и е счупил собствения си рекорд осем пъти от първоначалния си опит. В момента дисплеят разполага с до 30 581 фенери! И за да научите повече за готините фестивали на Хелоуин, разгледайте 15 призрачни фестивали на Хелоуин из страната.

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации