30-те най-продавани романа за всички времена

Разбрахме: Когато чуете думата „блокбъстър“, вероятно се сещате за някой красив човек на име Крис, който разтяга мускулите си на големия екран. Но колкото и да са популярни тези комиксови филми, този термин може да се отнася и за страхотно четиво. Тук сме събрали 30-те най-продавани романа за всички времена. Вероятно сте чували за всички тях и може би дори сте прочели няколко. Но вероятно не сте знаели, че десетки милиони - а в някои случаи и стотици милиони - други хора са направили същото. Така че продължете да четете, за да разберете колко от тези блокбъстъри книги, които имате на вашите физически или цифрови рафтове. А за предстоящите мемоари, написани от любимите ви звезди, вижте 7 книги за знаменитости, които трябва да се прочетат, излизат тази година .1 Дон Кихот от Мигел де Сервантес

Корица на Дон Кихот

Ето го

Година на издаване: 1612
Продадени копия: 500 милионаНай-популярният роман на всички времена, Дон Кихот, е свидетелство за това как великолепното разказване на истории няма срок на годност. Историята проследява един Идалго, Алонсо Кихано, който доказва, че рицарството всъщност никога няма да умре.За чужди езикови термини, които използвате редовно, вижте 35 Често използвани думи, които напълно откраднахме от други езици .две Приказка за два града от Чарлз Дикенс

Приказка за два града

Open Road Media

Година на издаване: 1859
Продадени копия: 200 милиона

Шансовете са, четете Приказка за два града (или поне се престори) в гимназиален клас. Не е изненада, че този роман е продал толкова много копия - практически е задължителен.3 Властелинът на пръстените от J.R.R. Толкин

Корица на книгата „Властелинът на пръстените“

Houghton Mifflin Harcourt

Година на издаване: 1954 г.
Продадени копия: 150 милиона

Най-продаваната серия фантастични романи, Властелинът на пръстените , нараства популярността си едва от пускането му, порождайки истинска армада от филми, театър, музика, произведения на изкуството, видео игри и дори настолни игри.

За да видите къде адаптациите на функциите попадат в списъка на най-аплодираните филми през последните 20 години, разгледайте Най-добрият филм за 21-ви век според критиците .

4 Малкият принц от Антоан дьо Сент-Екзюпери

Корицата на книгата „Малкият принц“

Алма Букс

Година на издаване: 1943 г.
Продадени копия: 150 милиона

Малкият принц , книга за опасностите от остаряване от френски аристократ Антоан дьо Сент-Екзюпери , е преведен на повече от 300 езика и диалекти.

5 Хобит от J.R.R. Толкин

Корицата на книгата „Хобит“

Houghton Mifflin Harcourt

Година на издаване: 1937 г.
Продадени копия: 150 милиона

Този относително кратък роман постави началото на J.R.R. Толкин по-късна работа, Властелинът на пръстените. В Хобитът, или Там и обратно , следваме главния герой Билбо Бегинс и го придружаваме в търсене на съкровища, объркано.

За думи, които вероятно грешите всеки път, проверете Това са най-често грешно написаните думи в страната .

6 Хари Потър и философския камък от J.K. Роулинг

Хари Потър и философът

Блумсбъри

Година на издаване: 1997 г.
Продадени копия: 120 милиона

На първата част от масово популярната поредица, Хари Потър и философския камък- иначе известен като Хари Потър и камъкът на магьосника —Момче разбира не само, че е магьосник, но и че вече е известен в свят, който не познава.

7 Лъвът, вещицата и гардеробът от C.S.Lewis

Корицата на книгата „Лъвът, вещицата и гардеробът“

HarperCollins

Година на издаване: 1950 г.
Продадени копия: 85 милиона

Лъвът, вещицата и гардеробът е най-популярният роман от поредицата от седем книги The Хрониките на Нарния, от C.S.Lewis . Сериалът проследява четирима братя и сестри, докато изследват един вълшебен нов свят, до който могат да достигнат чрез стар гардероб, с много християнска символика, която възрастните читатели да разопаковат.

За романи, които са преведени невероятно добре на екрана, вижте 23 невероятни книги, които направиха още по-добри филми .

8 Тя: История на приключенията от H. Rider Haggard

Тя: История на корицата на приключенската книга

Забравени книги

Година на издаване: 1887 г.
Продадени копия: 83 милиона

Може би най-популярният роман, за който никога не сте чували, Тя: История на приключенията следва професор и негов колега на пътешествие, подтикнато от парче древна керамика. Докато Тя понякога се приписва на прогресивна представа за жените за своето време, също налага идеи за расово превъзходство .

9 Приключенията на Пинокио от Карло Колоди

Приключенията на Pinnocchio

Детски книги стерлинги

Година на издаване: 1881 г.
Продадени копия: 80 милиона

Приключенията на Пинокио , първоначално написана на италиански, вдъхновява известната анимационна версия на Дисни и затвърждава разговорна асоциация между дълги носове и лъжци.

За повече любопитни факти, изпратени директно във входящата ви поща, регистрирайте се за ежедневния ни бюлетин .

10 Кодът на Да Винчи от Дан Браун

Корицата на книгата Da Vinci Code

Котва

Година на издаване: 2003 г.
Продадени копия: 80 милиона

Този трилър от И кафяво се превръща в сензация, когато е публикуван за първи път, въпреки че всъщност е вторият роман, в който участва главният герой-символист Робърт Лангдън. Първият беше Ангели и демони и двамата бяха адаптирани във филми с участието Том Ханкс .

единадесет Хари Потър и Тайната стая от J.K. Роулинг

Хари Потър и Тайната стая

Кобо

Година на издаване: 1998 г.
Продадени копия: 77 милиона

Във втората част от поредицата за Хари Потър, Хари Потър и Тайната стая , Хари, Рон и Хермойн разследват произхода на заплашителни съобщения, написани по стените на Хогуортс и нападателя на няколко вкаменени студенти и служители. Врагове на наследника, пазете се.

12 Хари Потър и затворникът от Азкабан от J.K. Роулинг

Хари Потър и затворникът от Азкабан

Схоластичен

Година на издаване: 1999 г.
Продадени копия: 65 милиона

По време на третата част от поредицата, Хари Потър и затворникът от Азкабан , Хари е изложен на опасност, когато някой от миналото му избяга от магьоснически затвор с висока степен на сигурност, докато дементорите заплашват благосъстоянието на учениците в Хогуортс.

13 Хари Потър и Огненият бокал от J.K. Роулинг

Корица на книгата Хари Потър и Огненият бокал

Схоластичен

Година на издаване: 2000 г.
Продадени копия: 65 милиона

Хари Потър и Огненият бокал е четвъртата (и първа наистина ли дълго) книга във франчайза. Той се концентрира около турнира Triwizard, дългоочаквано събитие, при което ученици от две други учителски училища посещават Хогуортс, за да могат най-добрите им ученици да се състезават в поредица от задачи. Но Хари и приятелите му започват да подозират, че някой зловещ дърпа конци зад кулисите.

14. Хари Потър и Орденът на Феникса от J.K. Роулинг

Корицата на книгата „Хари Потър и орденът на Феникс“

Схоластичен

Година на издаване: 2003 г.
Продадени копия: 65 милиона

Хари се влюбва в съученика си Чо Чанг в петата част от поредицата, Хари Потър и Орденът на Феникса , и нещата изглежда вървят чудесно - въпреки факта, че никой не му вярва, когато се кълне, че лорд Волдемор наистина се връща. И така, за да се подготвят, Хари и приятелите му създават своя група, практикувайки магия за самозащита.

петнадесет Хари Потър и полукръвния принц от J.K. Роулинг

Корица на книгата за Хари Потър и полукръвния принц

Схоластичен

Година на издаване: 2005 г.
Продадени копия: 65 милиона

На шестата вноска, Хари Потър и полукръвния принц , Хари в крайна сметка притежава книга за отвари, която го превръща от ученик на Снейп под средния в наистина забележителен. Въпреки това, това величие не трае дълго, след като Хари осъзнава кой всъщност е бил предишният собственик на книгата му, Полукръвният принц.

16. Хари Потър и даровете на смъртта от J.K. Роулинг

Корица на книгата Хари Потър и Даровете на смъртта

Схоластичен

Година на издаване: 2007 г.
Продадени копия: 65 милиона

Хари Потър и кухините на смъртта завършва сериала в битка за Хогуортс и за света на магьосниците като цяло.

17 Алхимикът от Пауло Коелю

Корицата на книгата

HarperCollins

Година на издаване: 1988 г.
Продадени копия: 65 милиона

Алхимикът , от бразилски автор Пауло Куелю , следва овчарче на име Сантяго, когато тръгва да търси съкровището, за което е мечтал. По пътя той среща много герои, които му помагат в търсенето.

18. Спасителят в ръжта от J. D. Salinger

Корицата на книгата „Ловецът в ръжта“

Малката, Браун и компания

Година на издаване: 1951 г.
Продадени копия: 65 милиона

Една от най-често обсъжданите книги за пълнолетие на всички времена, Спасителят в ръжта се фокусира върху разочарован тийнейджър на име Холдън Колфийлд, който е герой за много читатели, които също виждат лицемерието в обществото за „възрастни“.

19. Мостовете на окръг Медисън от Робърт Джеймс Уолър

Мостовете на окръг Медисън

Arrow Books Ltd.

Година на издаване: 1992 г.
Продадени копия: 60 милиона

Този най-продаван романс се развива във ферма в окръг Мадисън, Айова през 60-те години и разказва историята на самотна, омъжена жена, която има бурна четиридневна връзка с фотограф от National Geographic който е в града, за да документира мостовете му. Адаптиран е във филм (с участието на Клинт Истууд и Мерил Стрийп ) и сценичен мюзикъл.

двайсет Бен-Хур: Приказка за Христос от Лю Уолъс

Бен Хур: Приказка за корицата на Христос

Публикации на Уайлдър

Година на издаване: 1880
Продадени копия: 50 милиона

Макар че може би сте по-запознати с класическия филм с награда „Оскар“, Бен-Хур , книгата, която я вдъхнови, беше още по-популярна.

двадесет и едно Сто години уединение от Габриел Гарсия Маркес

Корица на книгата „Сто години уединение“

Harper Многогодишна модерна класика

Година на издаване: 1967 г.
Продадени копия: 50 милиона

Вероятно най-известният пример за магическия стил на реализъм, Сто години уединение следва няколко поколения от колумбийско семейство, след като неговият патриарх основава град, наречен Макондо.

22. Лолита от Владимир Набоков

Корица на книга Лолита

Crest Books

Година на издаване: 1955 г.
Продадени копия: 50 милиона

Колкото и да е спорен, Лолита все още се чете често. Нейният разказвач е и неговият герой - професор на средна възраст, който става обсебен от доведената си дъщеря, 12-годишно момиче.

2. 3 Хайди от Йохана Спири

Корица на книга Хайди

Класика на Nosy Crow

Година на издаване: 1880
Продадени копия: 50 милиона

Тази швейцарска детска книга е за младо момиче, което отива да живее при дядо си, след като родителите й починат. През годините е адаптиран няколко пъти, първо във филм с участието Шърли Темпъл .

24 Ана от Зелените фронтони от Луси Мод Монтгомъри

Корица на книгата Anne of Green Gables

Puffin Books

Година на издаване: 1908 г.
Продадени копия: 50 милиона

какво означава, когато някой мечтае да умреш

Ана от Зелените фронтони е вдъхновила поколения млади читатели, тъй като следва момиче, което трябва да преодолява предизвикателните препятствия с писък и удоволствие, което тя винаги прави.

25 Черна Красавица от Анна Сюел

Корица на книгата Black Beauty

Puffin

Година на издаване: 1877 г.
Продадени копия: 50 милиона

Черна Красавица е „мемоар“, написан от перспективата на самия едноименен кон. Смята се за една от най-важните фикции, която обсъжда въпроси за жестокостта към животните и хуманното отношение към животните.

26 Името на розата от Умберто Еко

Корицата на книгата „Името на розата“

Mariner Books

Година на издаване: 1980 г.
Продадени копия: 50 милиона

Ако сте фен на книгите на Робърт Лангдън, трябва да разгледате и този мистериозен трилър от италиански автор Умберто Еко . Той се занимава със сходни теми и пъзели и е още по-потопен в древността, както е създаден през 14 век.

27 Орелът е кацнал от Джак Хигинс

Корицата на книгата „Орелът е кацнал“

Пингвин

Година на издаване: 1975 г.
Продадени копия: 50 милиона

Този роман от Втората световна война е много бързо адаптиран към игрален филм и продължава да се чете и днес.

28 Воден кораб надолу от Ричард Адамс

Корица на книгата „Воден кораб“

Scribner

Година на издаване: 1972 г.
Продадени копия: 50 милиона

Друг много присвоен роман за ученици от гимназията, Воден кораб надолу е алегория, наситена със смисъл, с участието на ... войн, пълен със зайци, които развиват свое собствено сложно общество.

29 Мрежата на Шарлот от Е.Б. Бял

Шарлот

HarperCollins

Година на издаване: 1952 г.
Продадени копия: 50 милиона

Безброй деца преживяха първия си плач, свързан с литературата, докато четяха този роман за момиче на име Фърн, което убеждава баща си фермер да й позволи да отглежда грубо прасенце на име Уилбър като домашен любимец и Шарлот, паякът, който прави всичко възможно, за да задържи малкото момче безопасно.

30 Джинджифиловият човек от J.P. Donleavy

Корицата на книгата „Ginger Man“

Делта

Година на издаване: 1952 г.
Продадени копия: 50 милиона

Като се има предвид, че неговият главен герой е млад мъж, който не прави много, но пие до излишък и има афери, това не е изненадващо Джинджифиловият човек е забранено в САЩ и страната на произход, Ирландия.

Популярни Публикации