30 невероятни факти за коледните елхи, за да направят празниците изключително вълшебни

Нищо не поражда същата радост като a красиво украсена елха . Може да изглежда, че е било винаги традиция семействата да закачат орнаменти , мишура и светлини от вечнозелени растения, но тези празнични ели са се превърнали в коледен обичай в щатите през последните няколко стотин години. Всъщност много култури, страни и векове оформяха начина, по който изглеждат нашите коледни елхи днес. Ако сте любител на историята на празниците, продължете да четете някои от най-невероятните факти за коледните елхи, които бихме могли да намерим. Те със сигурност ще ви накарат да се чувствате весели и светли! А за някои увлекателни регионални празнични дейности, вижте 20 начина Коледа се чества по различен начин в САЩ1 Коледни елхи висяха като полилеи в Полша.

с главата надолу дърво коледно дърво факти

Shutterstock

Не се тревожете, ако видите дърво, окачено с главата надолу от тавана. Тази тенденция всъщност възникнали през средновековието , СпоредСмърчът. Легендата гласи, че бенедиктински монах използвал формата на триъгълника на обърнатото дърво, за да обясни Светата Троица на езичниците. Но идеята наистина започна през 1900 г. в Полша с нощно шкафче , обичай, при който полските хора украсявали клоните с плодове, ядки и панделки окачи дървото от тавана ! А за празнични любопитни факти, които да споделите със семейството, вижте 55 Забавни коледни факти, които да ви вкарат в празничния дух .2 украинци украсяват своите коледни елхи с паяжини.

коледно орнаментирано коледно украшение

ShutterstockМакар да звучи зловещо, тази традиция всъщност се корени в зашеметяваща приказка за бедна вдовица, намерила коледно дърво за децата си. Тя обаче нямала пари, за да го украси, затова в навечерието на Коледа тя си ляга плачеща. Същата нощ паяците чуха сълзите й и продължиха да покриват дървото с нежни, блестящи мрежи. Някои версии на историята казват, че мрежите всъщност са се превърнали в сребро и злато, докато други казват, че те просто са изглеждали като благородни метали - така или иначе, вдовицата се е почувствала богата през Коледната сутрин.„Паяците винаги са били считани за„ насекоми за късмет “през Украинска традиция , ' Lubow Wolynetz , куратор на народно изкуство от украинския музей в Ню Йорк, разказа Днес . В чест на това днес много украински семейства украсяват дърветата си със сребърни и златни паяжини и паяци.

3 Колегата на Томас Едисон беше първият, който сложи електрически светлини на коледно дърво.

коледни светлини отвън на перваза на прозореца

iStock

Някои хора казват Томас Едисон самият той направи това, но нека не позволяваме на Едисън да вземе повече заслуги, отколкото заслужава. Всъщност беше негов колега и приятел, Едуард Джонсън , който първо се сетил да постави електрически светлини на коледно дърво вместо традиционните свещи, според Библиотека на Конгреса . Първото осветено от крушки дърво обаче стоеше в електроцентралата на Едисън в Манхатън през 1882 г., поставено на въртяща се кутия, така че минувачите да виждат всички 80 мигащи червени, бели и сини светлини. Никой не беше виждал нещо подобно.За повече празнични забавни факти, изпратени директно във входящата ви поща, регистрирайте се за ежедневния ни бюлетин .

4 Една от първите традиции за украса на дървета включваше запалване на ели.

Традиции на Бъдни вечер

Shutterstock

Една от първите церемонии за украса на коледни елхи включваше украсяване на ела с хартиени цветя, пеене и танцуване около нея, а след това - подгответе се - запалвайки цялото нещо в огън . Според Ню Йорк Таймс , че всичко се е случило на градския площад на Рига, столицата на Латвия , през 1510 г. (Въпреки че Талин, столицата на Естония, твърди, че е първият празник през 1441 г.)

По това време в Северна Европа, Коледни тържества изглеждаше много по-различно от днес. Празненствата се провеждаха от края на ноември до Нова година, но ослепителното зрелище на нашите коледни елхи днес вероятно би било също толкова шокиращо за тях.

5 Ранните римляни са първите, които празнуват с ели.

съвети за украса на коледно дърво

Shutterstock

Вечнозелените дървета са синоним на Коледа от векове. Ранните римляни използват вечнозелени растения за украса техните храмове за Сатурналии, фестивал, който празнуваха през декември. Когато християните започнаха да свързват раждането на Христос с тези съществуващи по-рано зимни празници, те се заеха с вечнозелено дърво като символ на вечния живот , обяснява Дикси Сандборн на разширението на държавния университет в Мичиган.

значение на сънищата паяк

За най-обичания празничен филм някога, вижте Най-добрият коледен филм за всички времена, според критиците .

6 Черешовите дървета някога са били използвани като коледни елхи.

череша дърво коледно дърво факти

Алами

В наши дни най-популярните коледни елхи са шотландски бор, дугласова ела, ела Фрейзър, балсамова ела и бял бор. Въпреки това, в ранните дни, преди всички да се установят на ели и борове, някои европейци са използвали дървета от череши или глог като коледна зеленина, според Sandborn. Привлекателността на тези дървета беше в техните цветя. Ако отрежете клон, внесете го вътре и го поставите в съд с вода, той ще цъфти точно навреме за Коледа.

7 американци купуват над 30 милиона коледни елхи годишно.

факти за коледното дърво

Shutterstock

Според Национална асоциация за коледни елхи (NCTA), годишно се събират от 25 до 30 милиона живи дървета от реколта от около 350 милиона дървета във ферми в САЩ. Общата земя, необходима за всички тези ферми, достига 547 квадратни мили - приблизително два пъти по-голяма от по-голямата площ в Чикаго. За щастие тези ферми спомагат за опазването на зелените площи и в тях работят около 100 000 американци всяка година. (Алтернативно, както посочва NCTA, повечето изкуствени дървета се произвеждат в Китай.)

И ако искате да празнувате като кралицата, разгледайте 15 кралски коледни традиции, за които трябва да знаете .

8 коледни елхи се отглеждат във всички щати, освен в три в САЩ

съвети за украса на коледно дърво

Shutterstock

Това е често срещан мит, че Коледните елхи се отглеждат във всички 50 щата . Според карта, публикувана от NBC , няма ферми за дървета в Ню Мексико, Южна Дакота или Вайоминг. Всъщност страната получава повечето от дърветата си от Орегон и Северна Каролина, двете държави с най-голямо производство на коледни елхи.

9 ферми за коледни елхи са устойчиви.

Коледно дърво ферма в снега

Jacquie Klose / Shutterstock

Загрижени сте за въздействието на свежо дърво върху околната среда? Не бъдете. Както посочва Зелена Америка, по-голямата част от съкращенията Коледните елхи идват от дървесни ферми , които „обикновено засаждат около две дървета за всяко отрязано от тях“. Ако за вас е важно да подкрепите ферма, която не използва химически пестициди, можете да търсите Местна реколта за биологични дървесни ферми .

10 Идеята за коледната елха на Рокфелерския център идва от строителни работници.

коледно дърво рокфелер център

Shutterstock

Огромният празничен спектакъл в Рокфелер център в Ню Йорк има скромно начало. Според Ню Йорк Таймс , традиция, започната по време на Голямата депресия през 1931 г., когато строителните работници поставиха само 20 фута дърво на площада и го украсиха с хартиени гирлянди, нанизи от червени боровинки и консервни кутии. Днес всяка година се избира норвежки смърч, не по-висок от 100 фута, с камион в Манхатън, подпрян на площада и покрит с кристална звезда Сваровски, която тежи повече от 9000 паунда. Вижте докъде стигна!

За песните, които трябва да държите настрана от вашия празничен плейлист, вижте Най-мразените коледни песни на всички времена .

11 Коледното дърво на площад Трафалгар в Лондон е годишен подарък за благодарност от Норвегия.

коледно дърво със зелени светлини на площад Трафалгар в Лондон през нощта

Shutterstock

Лондон има своя собствена дървесна традиция: огромна Коледна елха на площад Трафалгар . Това дърво е благодарствен подарък от Норвегия. Всяка година от 1947 г. насам жителите на Осло са избрали от 50 до 60 години смърч, който да отсекат и изпратят до Лондон, като начин да покажат благодарност на Англия за подкрепата на Норвегия във Втората световна война. На свой ред лондончани украсяват дървото в традиционен норвежки стил, с вертикални струни светлини, спускащи се от звездата отгоре.

12 австралийски коледни елхи са най-големите паразити в света.

златни цветни дървета в Австралия

Алами

Ако сте чували фразата „ Австралийско коледно дърво , „може да си представите ела на плажа или евентуално такава в океана долу. Растението, което австралийците наричат ​​„коледно дърво“, всъщност е агресивно, хемипаразитно вид имел . Смята се, че този паразит е най-големият в света, с корените си намушкване на жертви на разстояние до 360 фута ! Не прилича на иглолистно дърво, но жълто-оранжевите му цветя цъфтят около празниците, откъдето идва и името.

13 Първите изкуствени коледни елхи са направени от боядисани гъши пера и тел.

зимни декорации

Shutterstock

Ако предпочитате изкуствено дърво , не си сам. Това е по-евтина и по-ниска опция за поддръжка, даваща на родителите и собственици на домашни любимци едно по-малко нещо, за което да се притеснявате по време на празниците. Изкуствени дървета датират от 1880-те , когато германците, които искаха да компенсират обезлесяването, направиха първите от боядисани гъши пера, държани заедно с тел. Оттогава хората по света правят фалшиви дървета от алуминий, картон и стъкло, въпреки че повечето изкуствени коледни елхи, продавани днес, са изработени от PVC пластмаса.

14 Най-голямото изкуствено коледно дърво струва 80 000 долара за изграждането му.

Коледно дърво с пазарска чанта със знаме на Шри Ланка

Shutterstock

В Коломбо, Шри Ланка, високо 236 фута дърво, изработено от метален скрап и дърво, счупи Рекорд на Гинес през 2016 г. за най-високата изкуствена коледна елха в света. По време на строителството дървото беше заобиколено от известни противоречия - местният католически архиепископ смяташе, че това са загуба на пари (около 80 000 долара), които трябваше да отидат за благотворителност - и в крайна сметка не остана дълго. Той беше демонтиран през 2017 г., когато хората осъзнаха, че прилича повече на ракета, отколкото на ела.

15 Пуританите от Нова Англия забраниха коледните елхи в края на 17 век.

Пуритани исторически факти

Shutterstock

През 1659 г. съдът на колонията в Масачузетския залив официално забранени всякакви коледни тържества освен църковна служба, която включваше „езическата традиция“ на окачване на декорации. Коледните елхи привличаха презрение в Америка още близо два века, преди германските и ирландски имигранти най-накрая да нормализират настилките на залите.

16 Кралица Виктория популяризира коледното дърво.

рисунка на кралица Виктория и кралско семейство около коледна елха

Алами

Въпреки че строгите религиозни нагласи за коледните елхи най-накрая бяха започнали да се смекчават в началото на 1800-те години, едва до Кралица Виктория и кралското семейство бяха скициран до битовата ела през 1848 г., че те наистина стават популярни в англоговорящия свят. След като е израснала с майка германка, Виктория свързва Коледа с вечнозелени растения, украсени с портокали, карамфил и канелени пръчици. Бившите колонии се възхищавали толкова много на британски кралски особи, че най-накрая коледните елхи станали модерни в Америка.

17 германци вярват, че е лош късмет да поставите дървото си преди Бъдни вечер.

коледно дърво близо до камина

Shutterstock

За да се избегне лош късмет по Коледа, някои германци смятат, че трябва да издигнете своя коледна елха не по-рано от Бъдни вечер (или понякога 23-ти) и го свалете не по-късно от Дванадесета нощ (5 януари). В някои преобладаващо католически страни - Ирландия, Италия, Аржентина и др. - дървото се издига в деня на Непорочното зачатие (8 декември) и слиза на Богоявление (6 януари), въпреки че някои католици продължават това до Свещ (2 февруари) ), Според Списание Италия . Всеки обаче може да се съгласи, че определено трябва не поставете дървото си преди Хелоуин (или в Америка, преди Деня на благодарността).

сирене, но добри реплики

18 Ватикана получава коледно дърво едва през 1982 г.

факти за коледното дърво на Ватикана

Shutterstock

Коледното дърво е една от традициите, която католическата църква задушава в продължение на стотици години. Едва през 1982 г. довежда папа Йоан Павел II, който вече е известен като малко реформатор коледно дърво във Ватикана да седне до традиционното италианско креватче за Рождество Христово. Днес католическата литургия включва молитва за официално благословение на вашето дърво.

19 Белият дом вечнозелен влиза в Синята стая.

Джон е. Кенеди и Жаклин Кенеди Онасис в синя стая в бяла къща с елха

Обществено достояние чрез JFK библиотека

Длъжностното лице Белия дом Коледната елха седи в кръглата Синя стая и всяка година от 1961 г. първата дама отговаря за избора на тема и декорации за дървото. Но този обичай не винаги е бил без противоречия - през 1899 г. много хора призоваха президента Уилям Маккинли да се откаже от 'неамериканския' дисплей поради немските си корени, според The Washington Post . Дори се казва, че президент Теди Рузвелт забрани коледните елхи по екологични причини, но всъщност той показа дърво за три от осемте си Коледи в Белия дом.

20 Националното коледно дърво остава тъмно през 1979 г.

Национална коледна елха през нощта с Капитолия на заден план

Орхан Кам / Shutterstock

Беше изненада за зрителите, когато по време на церемонията по запалване на националното коледно дърво във Вашингтон през 1979 г. само звездата на върха светна след президента Джими Картър дъщеря Ейми хвърли ключа. Тогава президентът обяви, че обикновено блестящият вечнозелен цвят ще остане тъмен през целия сезон в чест на Американците са държани в плен по време на иранската заложна криза . 'Ще включим останалите светлини, когато заложниците се приберат у дома', каза президентът Картър, както се съобщава от The Washington Post . (Заложниците са освободени едва през януари 1981 г.)

21 Един град във Флорида прави годишно коледно дърво от 700 тона пясък.

Единственото в света 35-футово дърво, направено от 700 тона пясък в Уест Палм Бийч, Флорида

Shutterstock

Всяка година Уест Палм Бийч, Флорида, се гордее, че има най-голямото коледно дърво в света, направено изцяло от пясък: 700 тона от нещата се влагат в направата на „Санди“, 35-футов връх, нанизан със светлини и покрит със звезда. През едномесечния Почивка в Рая празник, децата са поканени да разгледат Sandi-Land , безплатна атракция, която включва музикални шоу програми, миниатюрен голф и повече семейни събития.

22 американци правят коледни елхи от всичко, от капани за омари до капаци.

коледно дърво, направено от капани за омари и шамандури пред барака с морски дарове в Мейн в снежен ден

Shutterstock

Някои градове в САЩ правят коледни елхи от материали, дори по-уникални от пясъка. Например, Балтимор, Мериленд, е дом на дърво, направено от капаци , Според Пътуване + Свободно време . И точно 154 капана за омари съставляват 40-метровото дърво за капан на омари в Рокланд, Мейн (на снимката тук). Междувременно, Джанкшън, Тексас, показва дърво, направено от еленови рога, Чандлър, Аризона, всяка година превръща козината в блестяща коледна елха и подобаващо, Линчбърг, Тенеси, прави дърво от Джак Даниелс бъчви за уиски .

23 Има 500 глави от Клуба за орнаменти на Hallmark Keepsake.

Отпред магазин на Hallmark

Снимки на Еди Джордан / Shutterstock

През 1973 г. Hallmark стартира своята традиция Keepsake Ornament. Всяка година компанията пуска нова колекция Keepsakes - някои с традиционни празнични изображения, някои поп-културни теми - и колекционери се катерят за тях. (8 500 дизайна и броене!) Според уебсайта на Hallmark има 500 местни глави на Hallmark Keepsake Ornament Club, който теоретично включва много измиване на Ebay и организиране на сделки.

24 коледни елхи причиняват 160 пожара всяка година.

коледно дърво със свещ върху него

iStock

Между 2013 и 2017 г. коледните елхи причиняват средно 160 пожара в домакинството всяка година, според Национална асоциация за противопожарна защита . Заедно тези четиригодишни пожари на коледни елхи доведоха до 10 милиона долара материални щети и три смъртни случая. За да избегнете превръщането в статистика, пожарникарите препоръчват ежедневно да поливате дървото си и - независимо дали дървото ви е истинско или изкуствено - трябва да държите източниците на топлина на разстояние поне три фута, да изхвърляте повредени светлини или протрити проводници и да изключвате осветлението, когато лягате през нощта или излизате от къщата.

25 Мишурата съдържаше олово, когато действителното сребро се оказа твърде скъпо.

мишура

Shutterstock

Хората са използвали метална мишура за украса на своите коледни елхи поне от 1800-те. Лъскавите ленти от метал отразяват светлината, позволявайки искрящо дърво дори при светлина на свещи. Първоначално само богатите можеха да си позволят мишурата, тъй като тя беше направена от истинско сребро. Медта и алуминият станаха заместители, но нито едното, нито другото не беше идеално. Според Атлантическият , след Първата световна война, производителите на мишури се спряха на олово като избрания метал, въпреки че вече се предполагаше, че може да бъде отровен. Едва през 70-те години Администрацията по храните и лекарствата забранява домакинските продукти, направени от олово.

26 коледни венци бяха използвани за първи път за празнуване на Адвента.

празничен декор

Shutterstock

Венците на растителна основа датират от древни времена, където обикновено са се носели като корони. Но имаме германци от 16-ти век, на които да благодарим, че са приложили венеца към коледните традиции. Те използваха Адвент венци —Поставен на маса — с четири свещи около ръба, за да отброите неделите до Коледа.

27 каталунски деца имат „коледен дневник“.

Дядо Коледа коледно дърво факти

Shutterstock

Има повече от един начин да отпразнувате Коледа с дърво. В каталунския регион на Испания мнозина празнуват с Дядо Коледа , или „коледен дневник“, който понякога се нарича още Caga Tió, или „дневник на каката“. Започвайки на 8 декември, семейството издава куха дънера (обикновено със забавно лице и червена шапка) и всеки ден децата се редуват да я „хранят“ със сушени плодове и ядки. И накрая, в навечерието на Коледа, децата удрят дънера с пръчки, докато „извади“ лакомствата обратно. Предполагам, че това е един от начините да забавляваме децата?

28 Гипсовият пуканки е наистина американска традиция.

пуканки венец факти коледно дърво

Shutterstock

Необходими са само малко пуканки, червени боровинки, игла и конец за зъби, за да направите своя собствена домашна работа Гирлянда за коледно дърво . Въпреки че германците традиционно украсяват дърветата си с бисквитки, ядки и плодове, през 1800 г. американците приспособяват този обичай за дълго нанизи пуканки и боровинки . Въпреки че е неизвестно защо точно е избрана пуканката - вероятно защото е евтина - боровинките са перфектни, тъй като восъчното им покритие ги предпазва от бързо разваляне. Ако искате да опитате сами, просто се уверете, че използвате еднодневни пуканки, които се разпадат по-лесно от пресните ядки.

29 коледни елхи растат почти десетилетие.

факти за коледното дърво

Shutterstock

какво да вземем за най -добър приятел за рожден ден

Според вашето средно от 6 до 7 фута коледно дърво отнема между осем и десет години CNN . По пътя тя ще бъде подстригана, за да запази коничната си форма за по-лесно декориране. За всяко отсечено дърво фермерите обикновено засаждат до три разсада. От приблизително 2000 разсада, засадени на декар, около половината до три четвърти ще стигнат до зрялост.

30 коледни елхи се рециклират.

Изхвърлена коледна елха, седнала на бордюра

Shutterstock

Когато сезонът на празниците приключи, не забравяйте да го направите рециклирайте коледното си дърво . Очевидно рециклираните дървета могат да бъдат превърнати в мулч или компост, но това не е единствената възможност. Старите коледни елхи могат да се погребват, за да се предотврати ерозия на почвата, да се потапят във водно тяло, за да се създаде убежище за риби, или да се накъсват и поставят на туристически пътеки, за да се запази маркираната пътека и земята да бъде стабилна. Те също могат да бъдат дарени на слонове за храна в светилище в Тенеси! Но ако сте другаде в страната, проверете тази връзка за намиране на център за рециклиране на дървета близо до вас.

Популярни Публикации