27 факти за рака на кожата Лекарите желаят да знаете

Всеки ден в Съединените щати са повече от 9500 души диагностициран с рак на кожата , Според Американско общество за борба с рака . На 70-годишна възраст един на всеки пет американци е диагностицирана с някаква форма на заболяването. И с нарастващите случаи на меланом - най-смъртоносната форма на рак на кожата, няма време като настоящето, за да разберете вашите факти, когато става въпрос за това твърде често срещано заболяване. От това колко лоши са солариумите до кои медицински състояния могат да повлияят на риска ви, ето всичко, което трябва да знаете за рака на кожата.1 Ракът на кожата е най-често диагностицираният вид рак.

жена, която получава къртица при дерматолог, факти за рак на кожата

Shutterstock / Гордана Сермек

Ракът на гърдата може да има по-голяма публичност, но ракът на кожата всъщност е по-често срещан. Според Американско общество за борба с рака , ракът на кожата е най-често диагностицираната форма на рак в Съединени щати . Организацията съобщава, че приблизително 5 милиона случая на рак на кожата ще бъдат диагностицирани в САЩ тази година, като меланомът представлява близо 96 480 от тези диагнози.2 Някои видове рак на кожата в началото могат да изглеждат като белези.

кафяв белег, факти за рак на кожата

ShutterstockМислите ли, че новият белег на гърдите ви не е голяма работа? Помисли отново. Според Центрове за лечение на рак в Америка , базоцелуларен карцином често се представя първоначално като кафеникав белег или лезия, така че ако забележите промяна в кожата си, е време да стигнете до лекар.3 Пушенето може да увеличи риска от рак на кожата.

цигари в пепелник, факти за рак на кожата

Shutterstock

Пушене е не само лоша новина за белите дробове: това е основен рисков фактор и когато става въпрос за рак на кожата. Според Американското общество за борба с рака пушенето на цигари е основен рисков фактор за развитието на плоскоклетъчен карцином на устните.

4 Неполагането на слънцезащитни продукти като дете може да увеличи риска от рак на кожата като възрастен.

Мама прилага слънцезащитни продукти на детето

ShutterstockИграя го бързо и свободно с вашия слънцезащитен крем приложението като дете може да има ужасни последици с напредването на възрастта. Според проучване, публикувано в изданието от май 2014 г. Епидемиология на рака, биомаркери и профилактика , като има пет мехурчета слънчеви изгаряния на възраст между 15 и 20 години, може да увеличи риска на човек от меланом с цели 80 процента.

5 Смъртността от рак на кожата намалява.

жена, слагаща слънцезащитни продукти, факти за рак на кожата

Shutterstock

значение на розов карамфил

С увеличеното използване на слънцезащитни продукти и повече образование относно превенцията на рак на кожата, броят на смъртните случаи вследствие на меланома бързо намалява. Между 2007 и 2016 г. смъртността при това състояние е намалявала с приблизително 2 процента всяка година при лица на 50 и повече години. За тези под 50 години смъртността намалява с близо 4 процента всяка година, според Американско общество за борба с рака .

6 Почти всеки вид рак на кожата е резултат от излагане на слънце.

мъж, загарящ на сал в басейн, факти за рак на кожата

Shutterstock

Искате ли да намалите риска от рак на кожата? Най-доброто нещо, което можете да направите, е да практикувате безопасност на слънце. Значителен преглед от 1996 г. на изследванията, публикувани през Дерматология JAMA заключи, че зашеметяващите 90 процента от диагнозите рак на кожата, с изключение на меланома, могат да се отдадат на излагането на слънце. Нещо повече, изследване, публикувано в Международен вестник за рака през 2018 г. разкрива, че 75,7% от новите случаи на меланом са пряко свързани и с UV лъчение.

7 Честото пиене може да увеличи риска от рак на кожата.

двойка, пиеща бира в занаятчийска пивоварна, факти за рак на кожата

Shutterstock

Може да помислите два пъти, преди да се отдадете на това пийте . Според проучване от 2015 г., публикувано в Американски вестник за клинично хранене , както консумацията на бяло вино, така и алкохол са положително свързани с повишен риск от базално-клетъчен карцином както при мъжете, така и при жените.

8 Слабата имунна система може да увеличи риска от рак на кожата ви.

болна жена на диван, която духа носа си с кърпичка, факти за рак на кожата

Shutterstock

Независимо дали имате работа с автоимунно заболяване или друго състояние на изчерпване на имунната система, слабата имунна система може да увеличи риска от рак на кожата ви. Изследване от 2014 г., публикувано в Напредък в експерименталната медицина и биология разкрива, че реципиентите на трансплантирани органи, които обикновено имат по-слаба имунна система, са имали 10 пъти по-голям риск от развитие на базалноклетъчен карцином в сравнение с контролна популация и са имали 65 пъти по-голям риск от развитие на плоскоклетъчен карцином.

9 Цветът на косата ви може да увеличи риска от меланом.

Жена с червена коса, факти за рак на кожата

Shutterstock / stockfour

Червенокосите може да са редки , но диагнозите рак на кожата сред червенокосата популация не са. Според проучване от 2017 г., публикувано в Природата , червенокосите показват варианти на рецептора за меланокортин 1 (MC1R) - протеин, свързан с пигментация в тялото - което може да увеличи риска от рак на кожата.

10 Внезапният сърбеж може да бъде изненадващ признак на рак.

черен мъж сърби ръка, факти за рак на кожата

Shutterstock / 9нонг

Има много страшни условия и вредители, които може да ви дойдат на ум, когато кожата ви започне да сърби - варицела! Дървеници ! Комари! - но има един, от който трябва да се притеснявате още повече: рак на кожата. Според проучване от 2014 г., публикувано в Дерматология JAMA , 37 процента от хората, изследвани с рак на кожата, имат сърбеж като един от симптомите си.

11 Някои състояния на кожата могат да намалят риска от рак на кожата.

жена с витилиго, факти за рак на кожата

Shutterstock / KalaJela

Витилиго - състояние, при което части от кожата губят своята пигментация и развиват белезникав оттенък - може действително да намали риска от рак на кожата на човек. Проучване от 2010 г., публикувано в списанието Геномна медицина разкрива, че тези с витилиго могат да бъдат изложени на по-нисък риск от развитие на злокачествен меланом.

12 Ракът на кожата може да увеличи риска от смъртност от всички причини.

мъртво тяло с етикет на пръста, факти за рак на кожата

Shutterstock

Ракът на кожата може да увеличи риска от смърт - и то не само от самия рак. Според проучване от 2018 г., публикувано в Вестник на Американската академия по дерматология , плоскоклетъчният карцином е свързан с 25% увеличение на смъртността от всички причини.

13 Използването на по-висок SPF може да помогне за намаляване на риска от рак.

жена, прилагаща слънцезащитни продукти, факти за рак на кожата

Shutterstock

Мисля, че SPF 50+ ще запази кожата ви в безопасност? Опитайте да го удвоите. Според проучване, публикувано в тома на Вестник на Американската академия по дерматология , SPF 100+ беше значително по-ефективен от двуцифрения си аналог.

14 Почерняването може да увеличи риска от развитие на рак на кожата с повече от две трети.

Човек в солариум, факти за рак на кожата

Shutterstock

Знаете, че тенът е вреден за кожата ви, но колко е лош може да ви изненада. Според проучване от 2014 г., публикувано в Дерматология JAMA , тенът на закрито увеличава риска на човек от развитие на плоскоклетъчен карцином с 67 процента и риска от развитие на базалноклетъчен карцином с 29 процента.

15 Блестящ грим може да увеличи риска от рак на кожата.

жена се спря на червена светлина с къса сива коса слага червило, факти за рак на кожата

Shutterstock

Може би просто искате да благодарите на късметлийските си звезди, които толкова дълго носите матово червило. Според Фондация за рак на кожата , нещо толкова привидно безобидно като носенето на лъскаво червило всъщност може да увеличи риска от развитие на рак на кожата.

16 Меланомът има изненадващо висока степен на оцеляване - ако бъде открит рано.

Жена при доктора, получаваща кръвно налягане Провери факти за рак на кожата

Shutterstock

Докато диагнозата меланом може да е ужасяваща, този вид рак всъщност има висока степен на оцеляване, ако е попаднал в ранните етапи - и защо е толкова важно да получите годишна проверка на цялото тяло от вашия дерматолог.

Според Факти и данни за рака на Американското общество за рак 2019 , ако меланомът все още не се е разпространил в лимфните възли на човек, степента на оцеляване на 5 години е 99 процента. Средно процентът на преживяемост от меланома между 2008 и 2014 г. е 94% за състезанията - от 1975 до 1977 г., но е бил само 82%.

17 Повечето хора с меланом нямат много бенки.

нови бенки, факти за рак на кожата

Shutterstock

Въпреки че има смисъл хората с много бенки да имат по-голям риск от развитие на меланом, всъщност е точно обратното. Според проучване от 2016 г., публикувано в Дерматология JAMA , повечето от пациентите, изследвани с меланом, са имали малко или никакви бенки.

18 Слънчевите очила са основен инструмент във вашия комплект за предотвратяване на рак на кожата.

Човек отвън, носещ слънчеви очила, факти за рак на кожата

Shutterstock

Слънчевите очила са нещо повече от модно изявление. Според Фондация за рак на кожата , като изберете двойка, която блокира 99 процента от UVA и UVB светлината, може да запази очите ви - изненадващо често срещано място за рак на кожата - в безопасност, когато сте навън. Също така ще искате да сте сигурни, че поставяте слънцезащитен крем и на клепачите си.

19 Макар и рядко, инвазивният меланом е причина за най-много смъртни случаи от рак на кожата.

меланом рак на кожата, факти за рак на кожата

Shutterstock

Докато меланомът, уловен рано, е много жив, това не означава, че не е страшна диагноза. Добрата новина? Само 1% от случаите на рак на кожата са инвазивен меланом. Лошата новина? Състоянието има най-голяма смъртност от всеки вид рак на кожата.

20 Някои лекарства могат да увеличат риска от меланом.

жена, приемаща лекарства, факти за рак на кожата

Shutterstock

Ако Вашият лекар Ви даде зелена светлина, може да опитате да лекувате толкова високо кръвно налягане с диета и упражнения, преди да потърсите лекарства - или може да се изложите на риск за друго потенциално сериозно заболяване. В проучване от 2018 г., публикувано в Вътрешна медицина на JAMA , изследователи установиха, че приемането на лекарства за кръвно налягане хидрохлоротиазид е свързано с повишен риск от плоскоклетъчен карцином.

21 Диагнозата HPV може да доведе до увеличаване на риска от рак на кожата.

Жена, която получава ваксина срещу HPV, факти за рак на кожата

Shutterstock

Докато 79 милиона американци живеят с HPV, според CDC , не само ракът на маточната шийка трябва да внимава засегнатите. Някои щамове на вируса могат да увеличат риска от рак на кожата. Според проучване от 2012 г., публикувано в Американски вестник по епидемиология , HPV се свързва с по-голям риск както от базалноклетъчен карцином, така и от плоскоклетъчен карцином.

22 Трябва да носите слънцезащитни продукти, дори когато сте вътре.

жена, усмихната по време на шофиране в колата, факти за рак на кожата

Shutterstock

Мислите ли, че сте в безопасност от слънцето само защото сте в колата си? Помисли отново. Според проучване от 2010 г., публикувано в Вестник на Американската академия по дерматология , 53 процента от рака на кожата се открива в лявата част на тялото - страната по-близо до прозореца (и следователно слънчевата светлина), когато шофирате.

23 Цветните хора са по-склонни да умрат от меланом, отколкото не-POC.

млад черен лекар, разговарящ с пациентка, факти за рак на кожата

Shutterstock / Даниел М Ернст

Докато ракът на кожата се диагностицира по-рядко сред хората с по-тъмен тен, това не означава, че POC са в безопасност от състоянието. Проучване, публикувано в изданието от Вестник на Американската академия по дерматология установи, че докато цветните хора са по-малко склонни да развият меланом, те са по-склонни да умрат от него, вероятно защото болестта често се улавя по-късно сред хората с по-тъмна кожа.

24 Специфични терапии за рак могат да увеличат риска от рак на кожата.

Пациент в ядрено-магнитен резонанс, факти за рак на кожата

Shutterstock

готини проекти „направи си сам“ за правене у дома

Колкото и несправедливо да е, лечение на някои видове рак може действително да увеличи риска от рак на кожата. Според Американско общество за борба с рака , части от тялото, които преди са били подложени на лъчетерапия, често са изложени на по-голям риск от развитие на рак на кожата по-късно.

25 Някои кариери могат да увеличат риска от развитие на рак на кожата.

пожарникар, потушаващ пожар в къща, факти за рак на кожата

Shutterstock

Вашата работа е достатъчно трудна, тъй като е - а някои кариери дори могат да увеличат риска от рак. Според проучване от 2018 г., публикувано в Дерматология JAMA , пожарникари може да е изложен на повишен риск от развитие на меланом, отколкото общата популация, а изследваните пожарникари са развили болестта по-рано - при 42 срещу 64 - от средния възрастен.

26 Хората със сини очи имат по-висок риск от рак на кожата.

хубава жена сини очи, факти за рак на кожата

Не само червената коса може да ви направи по-податливи на развитие на рак на кожата. The Световна здравна организация (СЗО) съобщава, че има сини или зелени очи също излага на човек повишен риск от развитие на заболяването.

27 Семейната ви история може да увеличи риска от рак на кожата.

семейство в хола, факти за рак на кожата

Shutterstock

Въпреки че много хора предполагат, че ракът на кожата е свързан единствено с фактори на начина на живот, това не е така. Всъщност, според Национален институт по рака , до 10 процента от случаите на меланом се диагностицират в семейства, в които друг член е имал заболяване. И за повече съвети за превенция на рака, вижте тези 40 начина за превенция на рака на гърдата след 40 .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации