23 хипоалергенни породи кучета, които ще поддържат семейството ви щастливо и здраво

Да имаш куче е една от големите радости в живота - те осигуряват безкрайна емоционална подкрепа, истинска безусловна любов, се смее с глупавите си лудории , и вдъхновение чрез способността им да преодоляват всичко и всичко . Но много кучета идват и с поне един съществен недостатък: проливането, което може да бъде a проблем за тези с алергии . И въпреки че има много малко породи кучета, които не се линят изобщо , има много, които се считат за хипоалергенни поради минималното количество пух, който произвеждат. Така че, ако търсите космат приятел, който да приберете вкъщи, но сте алергични или чувствителни към кучешка коса, помислете за една от тези 23 породи кучета, които не се отделят.1 Lagotto Romagnolo

lagotta romangolo куче се разхожда в сняг

Shutterstock

Тези италиански водни кучета са известни с лова на трюфели в италианския подрегион Романя. И освен че могат да подушат тази скъпа съставка, Lagotto Romagnolos са и хипоалергенни, кацайки сред Списъкът на Роувър от най-добрите хипоалергенни кучета там.2 Ирландски воден шпаньол

Типичен ирландски воден шпаньол в пролетната градина

ShutterstockТази порода - която идва от Ирландия, разбира се - е една от най-старите и най-изявените породи в света. Според Американски киноложки клуб (AKC), „хипоалергенната козина на породата изисква четка на всеки няколко седмици и подстригване на всеки два месеца, за да се подготви и оформи козината.“ Докато ги поддържате извън къщата, алергените им вероятно няма да създадат проблеми.3 Лабрадул

Кученце пудел лабрадор, гледащо собственика

Shutterstock

ДА СЕ кръстоска на лабрадорския ретривър и пудел , те имат цялата енергия и приветливост на лаборатория, съчетани с липсата на проливане, характеризираща се с пудел. Да не говорим, те са невероятно очарователни!

4 Шнауцер

очарователно кученце миниатюрен шнауцер, легнало на открито

Shutterstockнеща за вършене на втора среща

Породата произхожда от Германия и името й грубо се превежда на „мустачка муцуна“, поради подписваните мустаци. Но не се притеснявайте - тези мустаци няма да ви гъделичкат носа, ако имате алергии.

5 Котон дю Тулеар

куче coton du tulear, малко бяло с дълга коса, стои в трева с цветя на заден план

Shutterstock

Тази малка порода е кръстена на град Тулеар в Мадагаскар, откъдето са произлезли, поради което ги наричат ​​и „кралското куче на Мадагаскар“. Въпреки че тези бели, дългокосмести кученца се нуждаят от редовно поддържане, те се разбират добре с други кучета и деца и са хипоалергенни, като WebMD бележки. Кой не би искал да се събуди с това лице?

6 Ши-дцу

кучето ши тцу търси лека закуска

Shutterstock

Ши-дзъ, известно още като кучето хризантема, произхожда от Тибетското плато и е разработено в Китай. Характеризира се с копринено палто, което достига чак до земята. Според VeryWellHealth , „те вероятно дължат хипоалергенния си характер на малкия си размер и нуждата от често къпане и поддържане от собствениците им“. Ако не искате да се справяте с неприятностите с постоянното поддържане, можете да намалите палтото. Така че те не са точно с ниска поддръжка, но са с ниско кихане!

как да не отговоря на въпрос

7 Тибетски териер

Тибетски териер задъхан в трева, пълна с нарциси

Shutterstock

Друго тибетско куче - чието първоначално име, Цанг Апсо, грубо се превежда на „рошав или брадат“ - тибетският териер идва от провинция Цанг. Веднъж породата беше разменяна от монаси в знак на късмет и макар че рошавите им палта изискват много грижи, те не проливат.

8 Малтийски

Кученце на малтийски териер, което чака да играе с топка на килим

Shutterstock

Копринените бели палта на тази порода кучета играчки и общата им пухкавост ги правят да изглеждат като плюшени животни, но ще откриете косъм по мебелите или дрехите им за тяхна сметка.

9 Португалско водно куче

Португалско водно куче, гледащо камера с червена яка

Shutterstock

Те произхождат от крайбрежието на Португалия, където са били отглеждани за стадни риби, поради което на португалски се наричат водно куче („куче вода“). Може би най-известните кучета от тази порода са Бо и Съни - добре сниманите кученца от бившите Президентът Барак Обама . Всъщност Обамите избраха португалски водни кучета, защото по-голямата им дъщеря, Малия Обама , има алергии това изискваше хипоалергенна порода.

10 Басенджи

Куче Басенджи в гората

Shutterstock

Басенджи произхождат от Конго, където са били използвани за лов на дребен дивеч. Те са известни също като „африканското куче без кора“, тъй като излъчват някакъв тих вой вместо традиционната кучешка кора . Една от специалните им характеристики е, че те проявяват котешки навици за поддържане, така че имат много малко мирис или пърхот. Мечта за страдащите от алергии!

11 Барбет

кафяво куче Barbet, гледащо в камерата

Shutterstock

Често се бърка с Labradoodle, Barbet е средно голямо френско водно куче, чието име идва от думата брада , което подобаващо се превежда на „брада“. Животновъди Northrock Barbets в Торонто, Канада, имайте предвид, че „много собственици на Barbet, които обикновено са алергични към кучета, откриват, че могат да живеят съвсем комфортно със своята Barbet“.

12 Йоркширски териер

Кучето йоркширски териер яде лека закуска, докато седи до перваза на прозореца

Shutterstock

Известни също като „йорки“, те са били отглеждани в Йоркшир, Англия, за да ловят плъхове в мелници за дрехи през 1800-те. Въпреки че тези малки момчета не хвърлят много, те направете обичам да лая! Като AKC изтъква, „йорките са дълголетни и с нисък алерген (козината прилича повече на човешка коса, отколкото на животинска козина) и те правят фини малки пазачи“.

13 Пудел

Френски пудел, седнал в трева

Shutterstock

Макар да не са напълно хипоалергенни, тези рафинирани малки се хвърлят толкова минимално, че е почти без значение - въпреки че трябва да се поддържат на всеки четири до шест седмици, за да запазят приказността си. „Под къдравата козина с нисък алерген е елегантен спортист и спътник по всички причини и сезони“, според AKC .

мечта да ходи бос

14 Bichon Frize

Куче Bichon Frize със стилна прическа, която стои на открито върху паднали листа през есента

Shutterstock

Това е друго куче играчка, чието име на френски се превежда на ' къдраво куче в скута . ' „Славата на породата е бяло хипоалергенно палто, плюшено и кадифено на допир“, AKC посочва.

15 хавански

Красиво младо хаванско куче седи на чакълен горски път при мека светлина в края на лятото

Shutterstock

Havanese, националното куче на Куба, всъщност е съкратена версия на пълното си име, Бяло от Хавана („малко бяло куче от Хавана“). Те също така често се описват като „велкро кучета“ поради непосредствената близост, която те са склонни да държат на хората си, но това вероятно не е проблем, дори за тези с алергии, тъй като тези малки се отделят много малко.

16 Брюкселски грифон

Брюкселски грифон, полагащ на райета одеяло на син фон

Shutterstock

Може да разпознаете това като порода, собственост на На Джак Никълсън характер в Колкото толкова . Не е чудно, че привидно арогантно, но в крайна сметка добросърдечно, хипоалергенно куче би било това възможно най-добрия спътник за гениалния гермафоб.

17 Шотландски териер

Черно кученце от шотландски териер позира навън през лятото. Младо и сладко бебе териер. - Изображение

Shutterstock

Тази порода е интелигентна, очарователна и относително без навес. Какво да не обичаш? „Скоти има коса, която продължава да расте все повече и повече с течение на времето. Макар че това означава, че може да се наложи редовно да подстригвате домашния си любимец, не е нужно да се притеснявате, че кучето ви изхвърля козина навсякъде около дома ви “, животновъдите на Южни Скоти в Амите, Луизиана, обяснете на техния уебсайт. „Това намалява количеството алергични атаки, които могат да се случат, и прави дома ви по-приветлива среда за хората, които страдат от алергии към домашни любимци.“

18 китайски гребен

Китайското кучешко куче

Shutterstock

The Китайски гребен се предлага в две форми: Прахообразната (която има козина) и Обезкосмената (която няма). Докато и двамата са хипоалергенни, кожата им изисква известно внимание, за да я предпази от акне, сухота и слънчево изгаряне.

19 Бувие де Фландър

Бувие де Фландър на фона на природата

Shutterstock

как да разбера дали едно момче те харесва

Името на тази порода означава „пастир на крави от Фландрия“ на френски, тъй като някога тези кучета са били използвани за обработка на земеделските земи в днешна Белгия. Според Кучешката енциклопедия на Орвис , „Бувие са сред най-големите от хипоалергенните породи. Грубите им палта не се отделят силно и в резултат на това пърхотът на домашни любимци е по-малко в дома ви. Редовното поддържане на вашия Bouvier може допълнително да сведе до минимум пърхота на домашни любимци. ' Забавен факт: Тези верни и трудолюбиви малки са служили като кучета за линейка и пратеници през Първата световна война.

20 Афганистанска хрътка

Умното куче афганистанско куче с идеални данни стои в есенната гора и гледа в камерата. Дълъг взрив затваря едното й око.

Shutterstock

Тези аристократични малки косата може да е по-добра от вашата. Въпреки че афганистанските кучета изискват да се къпят и четат два пъти седмично, AKC ги изброява сред най-добрите им хипоалергенни породи кучета.

21 Командир

Комондор (унгарско овчарско куче) позира в парка

Shutterstock

Известна още като „унгарско овчарско куче“ или „куче с мопс“, тази порода се характеризира с дълга, жилава козина, която не се отделя, но се нуждае от много поддръжка. И все пак според Komondor Club of America , 'Komondors са добра порода за тези, които имат алергии към кучешка коса и пърхот.'

22 Граничен териер

Граничен териер, лежащ на диван

Shutterstock

Първоначално са били отглеждани в Англия и Шотландия, за да преследват плъхове или да ловят лисици и други малки животни. Освен че имат жилава, хипоалергенна козина, която почти не се хвърля, те не се лигавят и имат много малко пърхот, така че са чудесен вариант за хора с алергии.

23 Лхаса Апсо

Куче lhasa apso с дълга бяла коса, стоящо в трева

Shutterstock

Някога тези кучета са били използвани от тибетските монаси в манастирите, за да ги предупреждават за потенциални натрапници. Така че те не само са хипоалергенни, но и са родени като някои много изискани кучета пазачи. И тъй като Лхаса Апсос не хвърля много, „ще има по-малко кучешки пух в околната среда“, пише дългогодишният собственик на Лхаса Апсо Антъни Бетел на уебсайта му. „По-малкото плаване на пух ще означава по-ниски шансове за алергени във въздуха, намалявайки риска от поява на алергични симптоми при вас или приятелите.“

Популярни Публикации