21 Симптоми на ръцете, които показват по-големи здравословни проблеми

Въпреки че треперещите ръце и потните длани са определено неприятни, повечето хора ги отписват като безобидни (макар и понякога малко смущаващи). Истината обаче е, че понякога тези симптоми на ръцете могат да означават повече сериозни здравословни проблеми това не трябва да се пренебрегва. Независимо дали става въпрос за обезцветяване, подуване или затруднено захващане, ето някои симптоми на ръцете, които могат да бъдат признак на сериозно здравословно състояние.1 Треперещи ръце: болест на Паркинсон

паркинсони болест ръце

Shutterstock

Според Деметри Арнаутакис , Доктор по медицина, сертифициран от борда хирург със седалище в Бевърли Хилс, Калифорния, треперенето на ръцете може да е резултат от нещо толкова невинно, колкото твърде много кофеин . Но ако симптомите продължават, той препоръчва да посетите Вашия лекар.„Треперенето само в едната ръка може да бъде симптом за болестта на Паркинсон“, казва Арнаутакис. 'Почти 80 процента от хората, които страдат от Паркинсон, имат тремор.'2 потни длани: Хипертиреоидизъм

жена, избърсваща дланите си с кърпичка

ShutterstockПрекалено изпотените ръце не са просто смущаващи. Те също могат да бъдат симптом на хипотиреоидизъм под формата на хиперхидроза, според Клиника Майо .

„Хиперхидрозата се появява, когато потните жлези станат свръхактивни и произвеждат повече пот, отколкото е необходимо“, обяснява Арнаутакис. „Повечето хора, които страдат от това, го изпитват само в една или две части на тялото. Общите части включват подмишниците, дланите или ходилата. '

3 Бледи ръце и нокти: анемия

Ръце на възрастен мъж на дървената маса. Старинен тон - Изображение

Shutterstock„Анемията се появява, когато човек няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород в тялото, обяснява Арнаутакис. „Дефицитът на желязо е често срещана причина за това, но [той] може да се наблюдава и при различни форми на левкемия.“

И така, какво общо има анемията със здравето на ръцете ви? Е, анемията може да доведе до бледа кожа, особено в ръцете и нокътните лехи.

4 Жълти подутини по кокалчетата: висок холестерол

тест за холестерол

Shutterstock

Според Arnaoutakis твърдите жълти подутини над кокалчетата на пръстите може да са признак за наследствено състояние на холестерола, наречено фамилна хиперхолестеролемия . „Тези жълти подутини, наречени медицински ксантоми, са мастни отлагания, които се събират в ръцете, лактите или коленете“, обяснява той.

5 Подути кокалчета: Ревматоиден артрит

Изображение със селективен фокус на Arthritic / Senior Adult Hands, заснети на черна маса

rudisill / iStock

Ако откриете, че ръцете ви са болезнено подути (особено около кокалчетата на пръстите), това може да е признак на автоимунно разстройство - по-точно, ревматоиден артрит , бележки Даниел Пол , Доктор по медицина, ортопедичен хирург и основател и главен изпълнителен директор на Лесна ортопедия в района на Колорадо Спрингс.

„Ревматоидният артрит засяга кокалчетата много повече от обикновения артрит и [подуването] може да бъде първият признак, че някой има [заболяването],“ обяснява Пол. „За щастие днес има много добри лекарства срещу RA, които помагат да се избегнат обезобразяващите усложнения на ръцете от миналото.“

6 Сгънат среден пръст: Ревматоиден артрит

жена разтрива средния си пръст

Shutterstock

Сгънат среден пръст (известен също като a Бутон за деформация ) може също да е признак на ревматоиден артрит, според Американското общество за хирургия на ръката (ASSH). Какво точно представлява „огънат“ среден пръст? Според ASSH той трябва да има следните две характеристики: пръстът е огънат в средната става и е огънат назад в крайната става.

7 Вдлъбнатини на ноктите: Псориатичен артрит

пръсти

Shutterstock

Не пренебрегвайте тези вдлъбнатини в ноктите си. „Това може да е признак на автоимунно заболяване, наречено псориатичен артрит , което е свързано с псориазис и неговите обриви “, казва Пол. Добрата новина? Както е случаят с RA, има много лекарства, които могат да помогнат за лечението на това състояние.

8 Проблеми със захващането: Синдром на карпалния тунел

счупени чинии и чаша на пода

Shutterstock

Ако ви е трудно хващане на предмети с ръце , това може да е признак на синдром на карпалния тунел, прищипване или притискане на тесния проход от дланта на китката. Други признаци, за които трябва да внимавате, включват болка или изтръпване на ръцете, подуване на пръстите и усещане за парене или изтръпване.

9 Изхабяване на мускулите: Синдром на карпалния или кубиталния тунел

Черен мъж, който държи китката си от болка поради синдром на карпалния тунел

Shutterstock

мечтае да бъде в затвора

Ако забележите, че мускулите на ръцете ви се разхищават, вероятно е от компресия на нервите поради синдром на карпалния или кубиталния тунел, казва Пол.

„За съжаление, докато забележите пропиляването [далеч], не можете да направите много, за да върнете [функцията]“, казва той. 'Въпреки това, повечето [хора] изпитват изтръпване и изтръпване преди това и само на няколко хора се наблюдава прогресиране до загуба на мускули.' Пол също посочва, че въпреки че е много по-рядко, КОГА -или На Лу Гериг заболяване - също се проявява с загуба на мускули.

10 Зачервяване и лющене на кожичките: Лупус

сдъвкани кожички за подстригване

Shutterstock

Според Карън Кембъл , MD, сертифициран от борда дерматолог в Сан Франциско, Калифорния, зачервяването и пилингът около кожичките могат да бъдат симптом на автоимунното заболяване лупус . Тя отбелязва, че „може също да представи [като] червени обриви на изложени на слънце области като носа и бузите“. И тъй като заболяването може да обхване вътрешни органи и да причини бъбречна недостатъчност или сърдечно заболяване , най-добре е да получите възможно най-скоро всякакви необичайни зачервявания или обриви.

11 Кафяви петна по дланта: Сифилис

петна под ръка

Shutterstock

Ако забележите кафяви петна по дланите си (както и по стъпалата), това може да е признак на сифилис. „Ако сте правили опасен секс или подозирате, че може да сте били изложени, е важно да [посетите лекар], тъй като това може да доведе до неврологични проблеми, ако не се лекува“, добавя тя.

12 Бели участъци от кожата: Витилиго

витилиго

Shutterstock

' Витилиго е състояние [при което] собствените имунни клетки на тялото атакуват клетките, произвеждащи пигмент в кожата “, обяснява Кембъл. „Витилиго се представя като бели участъци от кожата, които, ако са на ръцете, са склонни да се появяват над кокалчетата или върховете на пръстите.“

Въпреки че засяга други части на тялото ви, тя казва, че ръцете са обща зона за започване на витилиго, тъй като обезцветяването често отива на места с повтаряща се травма или триене. Кембъл отбелязва, че „това се свързва с аномалии на щитовидната жлеза като хипер или хипотиреоидизъм, така че проверяването на нивата на хормоните на щитовидната жлеза е важно„ ако имате това обезцветяване.

13 Сини, лилави или черни пръсти: болест на Рейно

Жена, хванала студените си ръце Изненадващи симптоми

Shutterstock

Ако пръстите ви бланшират (превод: губят цвят) и след това станат сини, лилави или черни, когато сте студени или под налягане, това може да е симптом на Болест на Рейно . Това разстройство кара кръвоносните съдове да се стесняват в определени ситуации, например когато телесната температура спада или когато сте под стрес. Болестта може да накара пръстите ви да се чувстват студени и изтръпнали, понякога до степен, че движението на ръцете ви е донякъде болезнено.

14 Червеникаво-сини кожни петна по дланите: Ендокардит

две длани

Shutterstock

Червеникаво-сините кожни петна по дланите на ръцете са симптом на ендокардит , инфекция на вътрешната обвивка на сърдечните Ви камери и сърдечните клапи. Състоянието може също да причини червеникаво-кафяви ивици под ноктите и малки болезнени възли в възглавничките на пръстите ви.

Ако забележите някой от тези симптоми, не чакайте да посетите Вашия лекар, ако не се лекува, това състояние може да причини сърдечни шумове и тотална сърдечна недостатъчност.

15 Нокти на половина и половина: Бъбречна болест

Чернокожата жена гледа ноктите, докато маха лака си.

GoodLifeStudio / iStock

какво бих ти направил сексуално

Изследване от 2014 г., публикувано в Вестник на Пакистанската асоциация на дерматолозите установи, че 36 процента от пациентите с хронично бъбречно заболяване имат нокти на половина и половина, при които дъното на ноктите им е бяло, а върховете са кафяви. Ако забележите тази промяна в оцветяването на ноктите, насрочете посещение при Вашия лекар.

16 Тъмна ивица на нокътя: Меланом

Портрет на бял мъж на светъл фон, гледащ ноктите си.

MARHARYTA MARKO / iStock

Ако по нокътя ви тече черна ивица, може да има безобидно обяснение като натъртване, но определено си струва да го проверите от Вашия лекар така или иначе. Защо? Това обезцветяване може да бъде симптом на меланом , опасна форма на рак на кожата. Ивицата може да се появи само на един нокът или може да присъства на няколко.

17 Петна червени длани: Чернодробна болест

сърбящи длани

Shutterstock

Според изследвания, публикувани в Американски вестник по клинична дерматология , петна червени длани (известни също като палмарен еритем) са „често пренебрегвана физическа находка“ на чернодробно заболяване. Изследването отбелязва, че палмарната еритема е налична при до 23 процента от пациентите с чернодробна цироза.

18 Бели петна по ноктите: Недостиг на цинк

опаковане на подаръци

Shutterstock

„Докато белите петна [по ноктите на ръцете] могат да бъдат нормални, това може да е и индикация, че някой не поема достатъчно цинк, не яде достатъчно или губи твърде много от него,“ обяснява Байрън Питс , Доктор по медицина, помощник медицински директор в ParaDocs Worldwide Inc. . Лекарят отбелязва, че хората, които са предразположени към недостиг на цинк - например вегани и пациенти с болестта на Crohn - трябва да обърнат специално внимание на ноктите си.

19 Нокти на нокти: Белодробни или сърдечни заболявания

мъж, стиснал сърцето

Shutterstock

„Някои белодробни и сърдечни заболявания могат да причинят ноктите да станат по-кръгли и с форма на бухалка“, казва Питс. „Въпреки че това не е конкретна находка, може да е индикация за някои видове белодробни заболявания, сърдечни заболявания, рак на белия дроб и стомашно-чревни разстройства.“ Ако забележите, че това се случва с ноктите ви, Pitts препоръчва да се прегледате от Вашия лекар.

20 Скована кожа: Дехидратация

Чернокожа жена на средна възраст пие вода, начини

Shutterstock

Когато хората са много дехидратирани, кожата им става по-твърда. „Ако притиснете отпуснатата кожа на гърба на ръката, тя може да остане„ с тен “или да отнеме повече време, за да се върне към полагане на плоска повърхност“, обяснява Питс. „Това обаче е доста късно откритие и сигурно вече бихте разбрали, че трябва да пиете вода.“

21 Изтръпване на ръцете: Диабет

мъж, който прави тест за диабет в кабинета на лекарите

Shutterstock

Изтръпването или изтръпването в ръцете ви може да е признак за това диабет . Ако този симптом е придружен от други неща като неволна загуба на тегло, замъглено зрение, суха кожа , и умора, тогава е време да посетите лекар, тъй като диабетът вероятно е виновникът. И за повече информация относно защитата на вашето здраве, разгледайте 30 Признаци на смъртоносни здравословни състояния, криещи се в равнината .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации