20 Симптоми на дефицит на витамин D, според медицински експерти

Получаването на достатъчно витамин D не винаги е лесно - особено през есенните и зимните месеци , които са точно зад ъгъла. Разбира се, има промени, които можете да направите във вашата диета и добавки, които можете да добавите към вашата рутина по време на по-мрачни дни когато слънцето не е толкова разпространено , но, за съжаление, дори това е не е достатъчно понякога. Всъщност дефицитът на витамин D се превръща във все по-често срещан проблем за много от нас. Според данни от 2018 г. от Охайо Медицински център Mercy , повече от 42 процента от американците са с дефицит на витамин D, за който те често не знаят, докато не започнат да изпитват здравословни проблеми в резултат. И сега, когато знаем, че недостатъчното ниво на витамин е свързано с 80% повишен риск от заразяване с COVID-19 , по-важно от всякога е да се уверите, че получавате достатъчно количество хранителни вещества. Прочетете за 20 изненадващи признаци, че имате дефицит на витамин D. И ако се чудите какво трябва да внимавате, когато става въпрос за други хранителни вещества, разгледайте 20 изненадващи признаци, че имате дефицит на витамини .1 Умора

Възрастен мъж отегчен пенсионер

Shutterstock

Чувствам се изморен може да бъде резултат от множество различни фактори във вашия забързан, свръх планиран живот. И макар че не всички от тях са толкова лесни за изрязване, някои за щастие са под наш контрол. Витамин D, например, може да допринесе за това постоянно чувство на умора, според проучване от 2015 г., публикувано в Global Journal of Health Science . Сред участниците, които съобщават за честа умора, около 89% от тях са имали неадекватни нива на витамин D. Съвпадение? Ние мислим, че не! И ако всичко, което искате, е да си починете малко, разгледайте 20 съвета, които променят живота на хората, които се отчаяват да спят цяла нощ .2 Болка в долната част на гърба

Мъж с болки в кръста

ShutterstockВсички имаме болки в мускулите от време на време. И когато не си почиваме добре през нощта, болката във врата или гърба на следващата сутрин не е необичайна. Но ако болка в гърба —Особено нисък болки в гърба - е постоянно присъствие в живота ви, може би си струва лекарят да тества нивата на витамин D. Изследване от 2008 г., публикувано в Вестник на Американското общество за гериатрия заключи, че по-ниските концентрации на витамин D са свързани със значителни болки в гърба при жените. (Същата връзка не е намерена при мъжете.) И за болезненост никога не трябва да се отървете, вижте 25 Чести болки, които никога не трябва да пренебрегвате .3 Мускулна слабост

човече

Shutterstock

мечтаете да бягате от полицията

Ако забележите, че мускулите ви редовно се чувстват по-слаби или се свиват повече от обикновено, има голяма вероятност да не получавате достатъчно витамин D, според Клиника в Кливланд .

И докато тези симптоми се отнасят за хора от всички възрасти, те са особено обезпокоителни при деца с дефицит на витамин D, тъй като ниските нива могат да доведат до рахит, болезнен и тежко състояние , казва клиниката.4 Или болки в мускулите

Жена с болки във врата

Shutterstock

Когато имате постоянна болка без реално обяснение - особено през зимата, за разлика от лятото - дефицитът на витамин D може да бъде виновник, независимо от възрастта ви, според изследване от 2003 г., публикувано в Изследвания на клиниката в Майо .

5 Костен дискомфорт

Жена, която държи китката от болка

iStock

Според проучване от 2009 г., публикувано в списанието Американски семеен лекар , всякакви болки и болезнена нежност в костите ви може да се дължат на недостиг на витамин D - особено ако изпитвате дискомфорт, когато оказвате натиск върху областта на гърдите или пищяла.

6 Проблеми със съня

Уморен мъж коригира маската си по време на открито по време на кризите на COVID-19.

iStock

Според експерт по съня Майкъл Бреус , MD, ниските нива на витамин D могат да окажат пряко влияние върху качеството и количеството на затворените ви очи, което затруднява получаването на вида почивка, необходима на тялото ви, за да остане здраво. И метаанализ от 2018 г., публикуван в списанието Хранителни вещества от 9 397 субекта подкрепя това: Изследователите стигнаха до заключението, че дефицитът на витамин D е свързан с по-висок риск от нарушения на съня.

духовното значение на хлебарки

7 Косопад

Човек, който гледа косопад

Shutterstock

Въпреки че не е необичайно да загубите по естествен път твоята коса с напредването на възрастта, особено при мъжете, жените могат да изпитат проблема по други причини - и една от тях може да е с недостиг на витамин D. Проучване от 2013 г., публикувано в списанието Кожна фармакология и физиология показа, че жените с косопад имат много по-ниски нива на витамин D от тези, които не губят косата си.

8 Екзема

Отблизо на африкански мъж, който се почесва по ръката

iStock

Ако имате атопичен дерматит - често срещан вид екзема, която причинява зачервяване и сърбеж на кожата - добре е Вашият лекар да провери за недостиг на витамин D. Изследване от 2011 г., публикувано в Британски вестник по дерматология установи, че тези с ниски нива на витамина са склонни да имат по-тежки симптоми на кожния проблем. И за повече проблеми, за които трябва да внимавате с кожата си, вижте тези 17 здравни тайни, които кожата ви се опитва да ви каже .

9 Бавно зарастващи рани

бял лекар, превързващ ръката на по-възрастна бяла жена

iStock

Всеки, който има рани, които винаги изглеждат така, сякаш им е нужно да се излекуват завинаги, може да се наложи да увеличи приема на витамин D. Изследванията показват, че скоростта, подобна на охлюв, може да е от ниски нива на важния витамин. Всъщност едно проучване от 2011 г., публикувано в Вестник за дентални изследвания доказа, че нивата на витамин D са критични за излекуването след операцията. И за повече полезна информация, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

10 Разболяване редовно

Една жена, заразена с вирус и болна. спи вкъщи, използвайки маска за лице, кърпичка и тоалетна хартия на масата

iStock

Чувстваш ли се така постоянно се разболява ? Е, това може да се дължи на недостиг на витамин D, според проучване от 2010 г., публикувано в списанието Молекулярно хранене и изследвания на храните . Изследователите установиха, че витамин D има пряка връзка с как реагира имунната ви система към различни инфекции и вируси. И на всичкото отгоре в проучване от 2008 г., публикувано в Американски вестник за клинично хранене , ендокринолозите стигнаха до заключението, че неадекватните нива на витамина са свързани с повишен риск от рак, автоимунни заболявания, хипертония и инфекциозни заболявания.

11 Замайване

Азиатката не се чувства добре

Shutterstock

начини за излизане от билет

Когато имате доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (BPPV), изпитвате епизоди на световъртеж и може да се чувствате така, сякаш се въртите - и всичко това може да се свежда до нивата на витамин D. Според проучване от 2018 г., публикувано в Европейски архив по ото-рино-ларингология , неполучаването на адекватното количество витамин D може да доведе до развитие на разстройството и - ако не увеличите приема си - да продължи.

12 Еректилна дисфункция

млада междурасова двойка, която се разпада и разстройва

Shutterstock / Душан Петкович

Има много фактори, които допринасят за еректилната дисфункция (ЕД) - алкохол, тютюнопушене, високо кръвно налягане и диабет, за да назовем само няколко. Но според проучване от 2015 г., проведено от Университет Джон Хопкинс , витамин D също може да бъде пряка причина. Изследването установи, че мъжете с дефицит на витамин D са с 32 процента по-склонни да имат ЕД, отколкото мъжете с нормални нива на слънчевия витамин.

13 Чести инфекции на пикочните пътища

Човек отива в банята

iStock

Никой не иска да се занимава с инфекция на пикочните пътища (UTI). Вероятно знаете, че проблемът обикновено се причинява от бактерии, попадащи в пикочните пътища и размножаващи се. Но знаехте ли, че ниските нива на витамин D също могат да бъдат причината за инфекцията? Според проучване от 2013 г., публикувано в Международен вестник за инфекциозни болести , изследователите установиха, че повтарящите се инфекции на пикочните пътища при жени са свързани с дефицит на витамин D.

14 Тежки симптоми на ПМС

млада жена, страдаща от стомашни спазми у дома на дивана

iStock

намокряне в дъжд означава сън

ИПП не са единственият проблем, пред който са изправени жените, когато имат дефицит на витамин D. Джулиан Уитакър , MD, казва, че тежките симптоми на ПМС - като промени в настроението, глад за храна и нежни гърди - може да са резултат от липсата на достатъчно витамин D в тялото ви. В минали изследвания , казва той, тези, които са увеличили приема си, са имали 40% по-малък риск от развитие на тези понякога непоносими болки и болки, отколкото тези, които не са го направили.

15 Храносмилателни проблеми

Отблизо стоманена дръжка на тоалетната

iStock

Животът с възпалително заболяване на червата (IBD) означава ежедневно справяне с възпаление на храносмилателния тракт, което води до диария, коремна болка и умора. И се оказва, че като се уверите, че получавате точното количество витамин D, може да намалите риска да се наложи да се справите с толкова трудно състояние. Това е така, според проучване от 2013 г., публикувано в списанието Хранителна фармакология и терапия , липсата на витамин D може не само да увеличи риска от развитие на IBD, но също така да отчете и тежестта му.

16 Наднормено тегло

Жена с наднормено тегло, измерваща талията си.

iStock

думи, които е забавно да се казват

Ако сте с наднормено тегло, може да искате да проверите нивата на витамин D. Изследвания, публикувани в списанието Отзиви за затлъстяване през 2015 г. установи, че хората с наднормено тегло са с 35 процента по-голяма вероятност да им липсва точното количество витамин D в тяхната система.

17 Депресия

Тъжен възрастен мъж с глава в ръка

Shutterstock

Студените, без слънце зимни месеци определено не са добри за нивата на витамин D - и това е лоши новини за вашето настроение . „При дефицит на витамин D човек е по-вероятно да изпита депресия, тъй като рецепторите за витамин D помагат за регулиране на настроението“, казва Кели Спрингър , MS, RD, основател на Избор на Кели .

И има наука в подкрепа на това. Според обширен метаанализ за 2018 г., публикуван през Британският вестник по психиатрия при 31 424 участници, ниските нива на витамин D всъщност са свързани с депресия.

18 Ставна болка и възпаление

Жена с наднормено тегло, докосваща болка в крака

iStock

Има дълъг списък с условия отговарящ за съвместни въпроси, но това е, за който не чувате много често. 'Ниските нива на витамин D в кръвта причиняват възпалителна реакция, причинявайки болка и възпаление в ставите', казва Спрингър. Така че, ако няма друго обяснение, за което да се сетите зад болките в ставите, нивата на витамин D може да са виновникът.

19 Пневмония

често срещани заболявания

Shutterstock

За съжаление настинка може да не е най-лошото от него - падането с пневмония може да е свързано и с ниски нива на витамин D. „Има връзка между витамин D и пневмония“, казва Спрингър. „Дефицитните хора са 2,5 пъти по-склонни да получат пневмония поради отслабена имунна система.“

20 Прекомерно изпотяване

Жена, изсушаваща потта, използвайки кърпа в топъл летен ден

iStock

При много обстоятелства - например интензивно физическо натоварване и подуващи метеорологични условия - изпотяването е напълно естествено. Тогава, когато се случва в по-малко екстремни сценарии, това може да означава проблем. „При нормална или умерена активност, нормална телесна температура и мека температурна среда прекомерното изпотяване може да е признак на недостиг на витамин D“, казва Спрингър.

Популярни Публикации