20 професии от 20-ти век, които вече не съществуват

Въпреки че технологиите са добавили безброй работни места към работната сила през последния век, от мрежови администратори до Insta-известните, тя също така е направила множество професии остарели по пътя. Според скорошен доклад от McKinsey & Company до 2030 г. над 800 милиона души ще загубят работата си поради автоматизация. Въпреки това, много преди касиерите и събирачите на пътни такси да тръгнат по пътя на динозавъра, тези професии са били на масата.От опасни кариери, за които няма да повярвате, че някога са съществували, до онези, които вече ни липсват, тези работни места от 20-ти век, които вече не съществуват, може просто да ви накарат да се чувствате малко носталгични. И когато искате повече доказателства за това докъде сме стигнали, просто проверете тези 20 домакински уреди, които не са съществували, когато сте били млади !

какво означават сънищата на паяци

1 Оператор на табло

Остарели работни места на оператора на таблото

В началото до средата на 20-ти век, ако искате да се свържете с някого по телефона, операторът на централата е човекът, който ще ви помогне да го направите. Операторите на централи са били от съществено значение, когато искате да осъществите обаждане, свързвайки един повикващ през централния офис към страната, до която се опитват да се свържат чрез мрежа от ръчни щепсели. Въпреки че тази професия може да изглежда остаряла, операторите на разпределителни табла всъщност се използват през 60-те години. И когато искате да напреднете в кариерата си, започнете с премахването им 20 фино сексистки неща, които хората казват на работа от вашия речник.2 Knocker-Upper

будилник как да спя по-добре

ShutterstockМислите, че будилникът ви, който ви събужда сутрин, е досаден? Сега си представете, че истински човек чука на прозореца ви и ви казва да станете от леглото. Нокаупърите или нокаутите служеха единствената цел да извадят хората от леглото сутрин и се справиха добре през 50-те години. И когато искате да издигнете кариерата си на следващото ниво, проверете 25-те най-добри начина за оценка на промоция !3 Колекционер на пиявици

Остарели работни места за колекционер на пиявици

iStock

Още през 19-ти и 20-ти век можете да печелите честно дневно заплащане само с малко загуба на кръв като колекционер на пиявици. Събирачите на пиявици излизат във водни басейни, обитавани от пиявици, и ги събират, продавайки ги на лекари и болници за лечение на кръвопускане. За съжаление използването на тялото им като стръв често води до инфекции и други телесни повреди и оттогава професията отмира.

Въпреки това, пиявиците все още се използват в някои медицински практики днес - ние просто вече не изпращаме хора в блата, за да ги събираме. Готови ли сте за промяна на темпото? Уверете се, че сте въоръжени с тях 6 тайни оръжия за превръщане на работата, която имате, в тази, която искате .4 Ремонт на видеорекордери

Остарял, видеорекордер

Ако сте израснали през втората половина на 20-ти век, вероятно си спомняте болката от забиването на вашата любима видеокасета във вашия видеорекордер. Въведете: сервиза на видеорекордера, който може да го спаси Fraggle Rock видео и вашия видеорекордер в процеса. Но с нарастването на DVD и стрийминг услуги, днес ще бъдете трудно да намерите технология за видеорекордери. Мислите, че видеорекордерите са разочароващи? Те нямат нищо на 30 най-лоши домакински уреди, създавани някога .

5 Ледорез

Shutterstock

Фрезите за лед рискуваха живота си, като излизаха по водни басейни и премахваха блокове лед с ръчни триони или триони, които по-късно щяха да се продават, за да поддържат храната студена. И когато сте готови да преминете към по-пълноценна позиция, Това е най-бързият начин да получите повишение !

мечта да има момиченце

6 Служител на видео магазина

50 най-забавни факта

Shutterstock

Netflix е безспорно страхотен, но често забравяме работата, която е изцяло премахната: служителите на видео магазини. Макар че остават няколко блокбъстъри - един в Орегон и няколко в Аляска - това, което някога е било индустрия, е малко повече от носталгична новост днес. Работата ви е на ръба на остаряването? Разбирам Най-добрият начин да оцелееш при съкращаване .

7 Лампа


По-леки остарели работни места

Преди електрическите улични светлини да са били обичайни, работата на лампата е да поддържа улиците осветени вечер. Използвайки дълъг стълб с фитил в единия край, лампичките запалват маслото или свещите, използвани в уличните лампи, връщайки се, за да ги задушат отново сутрин. Днес е практически невъзможно да намерите лампа, работеща на пълен работен ден, във всеки по-голям град, особено в САЩ. И когато искате да промените работния си живот завинаги, започнете с 40 най-добри начина да започнете кариерата си !

8 Млечник

котките харесват млякото, но често са непоносими към лактоза

Днес в почти всеки хранителен магазин, в който влезете, има 12 различни вида мляко. Преди петдесет години имаше само един тип, доставен на вратата ви от млекопроизводител. Като се има предвид, че американците пият, средно, a галон мляко по-малко на месец, отколкото преди 50 години, не е чудно, че доставката на мляко е загубила част от своята привлекателност. И ако смятате, че работата ви е лоша? Просто изчакайте, докато видите 30 най-луди корпоративни политики, които служителите трябва да следват .

9 Ловец на плъхове

Остарели работни места за ловене на плъхове

Преди появата на съвременния родентицид можете да намерите надеждна работа за улавяне на плъхове. Ловците на плъхове са били популярни в цяла Европа по времето на Черната чума и все още са били използвани по целия свят през началото на 20-ти век. И когато сте готови за по-пълноценна кариера, уверете се, че знаете Тайният трик за забелязване на вашето резюме .

10 Диктофон

Остарели работни места на диктофон

Днес имаме малки устройства в домовете си, които могат да ни напишат списъците с хранителни стоки, ако направим не повече от това да ги помолим. Въпреки това, от края на 19 век до средата на 20 век, диктовките се обработват от диктофонни оператори. Готови ли сте да направите свой собствен скок в кариерата? Вижте тези 25 Работа от домашни работни места с високи заплати !

11 Драйвери за дневници

Записани остарели задачи на драйвера на дневника

Макар че навигацията около 18-колесен автомобил, превозващ дървен материал по магистралата, може да е болка, тези камиони са значително подобрение спрямо предишните практики на дърводобивната индустрия. Пример: до 70-те години на миналия век забиването на дървени трупи беше един от предпочитаните методи за преместване на дървен материал от място на място, като мъжете яздеха трупи надолу по реката като средство за отвеждането им до мелници. За съжаление практиката беше изключително опасна, тъй като безброй шофьори на трупи загубиха живота си в работата.

12 Радио актьор

кралица Елизабет

Днес слушаме подкасти. През целия 20-ти век обаче милиони се настройват на радио драми, хващайки любимите си актьори да разиграват толкова популярните по това време сериали. И докато някои радио ентусиасти се опитват да върнат формата, броят на актьорите, които днес могат да се прехранват с тази дейност, вероятно е нула.

13 Набор на машини

Набор на остарели задачи

Преди печатната индустрия да бъде дигитализирана, всички тези истории трябваше да бъдат ръчно зададени от наборник, преди да се отпечатат. Като се има предвид, че абонаментите за печатни вестници са спаднали до най-ниските си нива от 1940 г. насам, според Изследователски център Pew , изглежда, че хартиите за печат може и да не са дълги за този свят.

14 Момиче от цигара

цигари в пепелник

Shutterstock

Добрата новина: нивата на пушене на цигари спаднаха до най-ниските нива по света. Лошата новина? Това означава, че момичето-цигара, жена, която продава цигари от кутия около врата си, някога редовна част от преживяването на нощния живот в началото до средата на 20-ти век, остава в миналото.

15 Оператор на асансьор

асансьор етикет ходор

Shutterstock

С нарастването на бутоновите асансьори видяхме неизбежния спад на оператора на асансьора, чиято единствена работа беше ръчното управление на асансьори и пускането и слизането на пътниците на желаните от тях етажи. Въпреки че все още понякога можете да ги видите като новост в някои сгради, операторите на асансьори са почти изчезнали.

когато бракът ви е в беда

16 Пинсеттер

Остарели работни места на Pinsetter

Днес, независимо дали сте хвърлили улучна топка или удар, тези щифтове неизбежно ще бъдат пометени от автоматизирана машина. Въпреки това, през целия 20-ти век, преди появата на автоматизацията, задачата на пинсетъра беше ръчно да изчисти и замени иглите за боулинг и да се увери, че топките за боулинг се връщат до законния им собственик след рамка.

17 Четец

50 най-забавни факта

Shutterstock

Вашето работно място може да ви позволи да слушате любимия си подкаст или аудиокнига, но през 20-ти век имаше хора, чиято единствена работа беше да четат на работниците. Лекторите често са били наемани от фабриките, за да четат вестници на работниците, докато се трудят в опит да ги обучат и да им осигурят отклонение през работния ден.

18 Навиване на часовника

дядо часовник офис

Преди изобретяването на електрически часовници, работата често се вършеше ръчно от специален навивач на часовника. Въпреки че тази работа е почти премахната, има едно забележително изключение: само преди пет години Биг Бен беше наемане на навивач на часовник . Скоростта на движение? Точно на север от 50 000 долара годишно.

19 Филмов проекционист

Остарели работни места на проекционист

Тъй като повечето киносалони преминават към цифрови проектори, ролята на кинопрожекциониста е до голяма степен остаряла. Докато ролите на някои прожекционисти в киното се променят, за да включват програмиране и управление, вероятно ще имате проблеми с намирането на някой, който все още професионално прожектира 35-милиметров филм днес.

20 Компютър

Компютърно остарели работни места

Днес преносимият компютър може да тежи колкото книгата с твърди корици. През целия 20-ти век обаче е необходимо на цялото човешко същество - или понякога на екип от тях - да генерира силата в една от тези малки машини, които много от нас приемат за даденост днес.

По време на Втората световна война за изпълнение на сложни математически уравнения са използвани така наречените човешки компютри. Човешки компютри също са били използвани от НАСА в средата на 1900 г., както е показано в книгата Скрити фигури и едноименния филм. Мислите, че това е дива кариера? Изчакайте, докато видите тези 15 нелепи работни места, толкова безполезни, че няма да повярвате, че съществуват !

най -редките животни в света

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добре Натисни тук за да се регистрирате за нашия БЕЗПЛАТЕН ежедневен бюлетин !

Популярни Публикации