20 факта за делфините, които ще ви накарат да ги обичате още повече

Всички обичат делфините. Те са с перки, забавни са и са особено приятелски настроени към хората. Разбира се, знаете, че делфините са очарователни, но тези морски създания са много повече от това, което отговаря на афалата. От слушане с уста до запомняне на имена в продължение на десетилетия, тези 20 факти за отпадане на челюстта доказват, че делфините са най-страхотните същества в океана - а може би дори и на цялата планета!1 Кожата на делфин се регенерира на всеки два часа.

делфинска кожа, делфинови факти

Shutterstock

Кожата на делфина, която е гладка и каучукова, играе важна роля в движението им под вода. За да плувате възможно най-ефективно, a делфин кожни люспи и пилинг, за да има нови кожни клетки, заместват старите клетки почти всяка две часа - което е девет пъти по-бързо от хората. Това помага да се осигури гладка телесна повърхност, за да се увеличи лекотата на плуването им под морето.2 Те всъщност могат да говорят помежду си.

Tammi Baliszewski чрез UnsplashУчените са открили, че делфините имат „силно развит говорим език“, подобен на този на хората, като правят комбинация от импулси, щракания и свирки, които им позволяват да комуникират. Едно проучване от 2016 г., публикувано в Физика и математика , описва как езикът „показва всички дизайнерски характеристики, присъстващи в човешкия говорим език, [което] показва високо ниво на интелигентност и съзнание при делфините ... [T] езикът на наследниците може да се счита за силно развит говорим език“.3 Делфините имат най-дългите спомени от всяко животно.

лекар, държащ мозък

Shutterstock

Забравете слонове - делфините са животните с най-дълготрайни спомени. Изследвания, публикувани в Известия на Кралското общество Б през 2013 г. доказаха, че делфините с бутилки могат да си спомнят свирките на други делфини, с които са живели в продължение на две десетилетия, дори когато са били разделени един от друг. Докато се установи, че слоновете и шимпанзетата имат впечатляващо изземване, нито едно от двете не се доближава до 20-годишен период на памет.

4 Делфини се разпознават в огледалата.

Ali Syaaban чрез UnsplashОбикновено, когато животно погледне в огледало те или игнорират това, което виждат, или мислят, че отражението е друго животно и действат агресивно. Не е така с делфините - които могат да разпознаят, че не друго животно ги гледа, а по-скоро собственото им отражение. За окончателно проучване от 2001 г. в Ню Йоркски аквариум , изследователите инсталираха огледала в резервоара на двойка делфини, отбелязвайки всеки делфин с временно мастило - което делфинът след това гледаше в огледалото. „Нашите открития показват, че самопризнаването може да се основава на различен неврологичен субстрат при делфините“, заключават изследователите.

5 делфини слушат с челюстните си кости.

делфин

Луан Гарсия чрез Unsplash

Учените вярват в това пренася се звук от водата до вътрешното ухо на делфините чрез долната им челюстна кост. Челюстта е куха (за разлика от обитаващите земя бозайници) и съдържа мастно вещество, което се свързва с ухото. Когато долната челюст на делфина е покрита, той има проблеми с различаването на звуците, докато покриването на ушите не оказва влияние върху способността му да чува.

6 Делфините са съзнателни дишачи.

отблизо на случайни неясни факти за делфините

Shutterstock

Хората са в безсъзнание дишачи . Вдишваме и издишваме, без да осъзнаваме дали сме заспали или будни, или просто не знаем. Делфините обаче трябва да вземат активно решение за всеки дъх. Като Брус Хекър , директор на отглеждане в аквариума в Южна Каролина, каза Научен американски , делфинът трябва да е напълно наясно, че дупката им е на повърхността, и след това умишлено да направи избор да вдиша.

7 И те могат да вдишат осем галона въздух за една секунда.

Делфин

Shutterstock

Изследване, публикувано в Списание за експериментална биология през 2015 г. анализира моделите на дишане на делфините. Изследователите установили, че могат да вдишат осем галона въздух за секунда и да издишат 34 галона в секунда - три пъти по-бързо от хората, което им позволява да заменят колкото 95 процента на въздуха в дробовете им с един дъх.

Очите на 8 делфини се движат независимо.

делфин

Май Манзур чрез Unsplash

Докато очите на хората се движат в една и съща посока, координирайки се помежду си, делфините имат много повече свобода на действие - с всяко око разположен странично отстрани на главите им и действат независимо един от друг. Това означава, че те могат да получат далеч по-обширен поглед върху това, което се случва наоколо и дори зад тях, докато плуват през пълна с хищници вода. Но това не е всичко ...

значение на цвете жълто лале

9 Те буквално спят с едно отворено око.

делфин Случайни неясни факти

Shutterstock

Според Опазване на китове и делфини , делфините почиват само половината от мозъка си по всяко време. За един период на сън те ще почиват левия си мозък, ще правят същото с десния си мозък.

Това означава, че част от мозъка им все още може да отвори дупката, докато е над водата, за да поеме въздух, докато другата част на мозъка спи. Всъщност можете да кажете коя част от мозъка на делфина е активна в момента, тъй като противоположното им око остава отворено, което му позволява да плува направо и да наблюдава хищници.

10 И те живеят на дремене.

делфин

Jeremy Bishop чрез Unsplash

Делфините не могат просто да се измъкнат през нощта и да получат солидни осем часа спокоен сън както правим хората - те ще се удавят, ако го опитат. (Вижте: цялото това активно дишане.) Вместо това, каза Центърът за изследване на делфините във Флорида Ментален конец те дремят от 15 до 20 минути през целия ден, което им позволява да си починат, без да рискуват да бъдат под вода твърде дълго.

11 Някои могат да скочат до 15 фута!

делфин пакт скокове, делфин факти

Shutterstock

Делфините могат да получат сериозен въздух. Изследователи от Фондация „Див делфин“ например съобщават, че делфините са скачали в дивата природа на височина до 15 фута - с въртящия се, забелязан и делфините на Комерсън са склонни да бъдат най-високите скокове. Причината за това поведение? Той изисква по-малко енергия, за да скочи, отколкото да плува, тъй като въздухът е по-малко плътен от водата.

12 Древните гърци наричали делфините „свещена риба“.

Факти за древногръцки скулптури 2018 г.

Shutterstock

The древен Гърците бяха големи фенове на делфините, наричайки ги „hieros ichthys“, което в превод означава „свещени риби“. Животните изиграха роля в някои гръцки митове (обикновено се изобразяват като доброжелателни същества, помагащи на героите). Смяташе се, че са особено приятелски за човечеството и убиването на делфин се счита за кощунство.

13 И много философи включиха делфините в своите писания.

древни гърци, факти за делфините

Shutterstock

Древни мислители като Плиний, Херодот, Елиан и Аристотел коментират моралната природа на делфините и техните човекоподобни черти. Например, Плиний разказа историята на момче, което, плувайки през езеро, се натъкнало на делфин, който го взел по гръб и „изнесъл бедния изплашен човек в най-дълбоката част, когато веднага се обърнал обратно към брега и го приземил сред своите спътници“. И Аристотел отразено на , „Гласът на делфина във въздуха е като на човешкия, тъй като те могат да произнасят гласни и комбинации от гласни.“

14 Те също живеят в реки.

Река Перияр

Shutterstock

Обикновено мислим за делфините като за обитатели на соленият океан , но има седем вида делфини, които предпочитат сладката вода на реката - включително речния делфин на Амазонка, южноамериканските тукукси и делфина Иравади (които могат да живеят както в солена, така и в сладка вода). За съжаление, някои от тези видове са изброени като застрашени или уязвими , като делфина от река Ганг, от който са останали по-малко от 2000.

15 Бебешките делфини се раждат първо с опашка.

Йейл Коен чрез Unsplash

За да се предотврати удавяне, бебето делфин е роден първо с опашката си , а майката бързо счупва пъпната връв, като плува бързо, преди да направи обратен завой и бързо ескортира новороденото си на повърхността, за да може да поеме дъх. С други думи, новородената майка не получава много време за почивка след раждането. (Между другото, когато бебе делфин кърми, то трябва да затаи дъх.)

16 Делфините са изключително майчински.

делфин бебе и майка

Shutterstock

Някои животни получават лош рап, тъй като изтласкват малките си в дивата природа веднага след раждането им, но не и делфините. Според Шими Канг, д-р , автор на Пътят на делфините: Ръководство за родители за отглеждане на здрави, щастливи и мотивирани деца - без да се превръща в тигър ,всъщност бихме могли да научим нещо от родителски умения от тези морски създания!

Както Кинг писа за HuffPost , тези същества имат „балансирана авторитетна връзка родител-дете и балансиран начин на живот, включително това, което липсва на много от днешните деца - игра и изследване, чувство за общност и принос и основите на редовен сън, упражнения и почивка. '

17 Те обичат да играят-да се бият.

приятели делфини

Shutterstock

Без съмнение делфините са приятелски настроени същества. Но точно като хората, те обичат да се гаврят със своите приятели . През 2014 г. изследователи от Университет на Южен Мисисипи наблюдавали делфини да се бият, сякаш са деца. И според техните открития този тип игра всъщност помага на делфините да тренират и да усъвършенстват своите двигателни и социални умения.

18 делфини се радват на интимност.

Два делфина плуват заедно

Shutterstock

как си, когато момчето те харесва

Едно от малкото животни освен хората, които се радват на полов акт, са делфините, Дара Орбах , морски мамолог от университета Dalhousie в Халифакс, Канада, каза Наука . Известно е, че практикуват прелюдия и многобройни позиции при копулиране.

19 И те могат да живеят толкова дълго, колкото хората.

Кит Orca в океана, вид делфин, който може да живее дълго

sethakan / iStock

Забавен факт: китът косатка е вид делфин , а не кит. Още по-забавен факт: Докато средната коса живее до около 50, това е така не е необичайно за да стигнат до 70 или 80 години. Най-забавният факт? An коса на име Granny живяла до 105-годишна възраст!

20 Всяка година зъбите на делфините израстват нов слой.

делфин

В него Ashby чрез Unsplash

Говорейки за епохите на делфините ... тези същества израстват нов слой от зъби всяка година, създавайки пръстени, които да ти кажа на колко години всеки делфин е (не за разлика от дърво). А за още невероятни факти за живота под морето вижте 33 Невероятни факти за океаните на Земята .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации