20 невероятни факти за вашата кръвна група

Запомняне вашата кръвна група е от решаващо значение по всякакви причини, от това да знаете на кого можете да приемете кръвопреливане до кого можете да дарите кръвта си. Да не говорим за ролята, която играе вероятността да сключите договор с COVID-19 . И сега, тъй като лекарите и учените правят все повече изследвания за това как може кръвната група на човек влияят на тяхното здраве , има още повече стимул да обърнете внимание дали сте A, B, AB или O - и дали сте положителни или отрицателни също.Например, скорошни проучвания са установили, че кръвната група на човек може да означава всичко - от повишен риск от депресия до по-голяма вероятност от развиващ се диабет . Любопитен ли сте какво означава вашата собствена кръвна група? Продължете да четете, за да разберете. И за още невероятна информация за тялото си, вижте 23 факта за мозъка ви, които ще ви взривят ума .

1 Хората с кръв от тип O са по-малко податливи на малария.

комар върху кожата

ShutterstockВъпреки че хората с кръв от тип О са по-податливи на ухапвания, те могат да благодарят на генетиката си за едно нещо: защита срещу малария. Колкото и да е странно, учените са установили, че хората с кръв от тип О рядко умират от малария , разглеждайки като RIFIN протеин - протеинът, който причинява малария - е по-малко способни да се свързват с кръвни клетки тип О и следователно не може да нанесе толкова щети.2 Хората с кръв от тип O са най-малко склонни да страдат от сърдечно-съдови проблеми.

Човек изпитва болка в сърцето

ShutterstockАко имате кръв от тип О, тогава сърцето ви има късмет: Според изследванията, представени през 2017 г. Световен конгрес по остра сърдечна недостатъчност , хората с тази кръвна група са по-малко склонни да претърпете инфаркт или инсулт. Лошата новина? Лица, които са тип A, тип B или тип AB - с други думи, някои 63 процента от цялото население —Има 9% повишен риск както от коронарни, така и от сърдечно-съдови инциденти. И за повече неща, които можете да направите, за да предотвратите сериозно медицинско състояние, вижте 30 решаващи начина да намалите риска от инфаркт .

сладки начини да изненадате гаджето си с подарък

3 Хората с кръв от тип А са по-склонни да развият рак на стомаха.

Млада жена, която седи с лекар и леко държи стомаха си

iStock

Ракът на стомаха и кръвта тип А изглежда вървят ръка за ръка. Това показва проучване от 2015 г., публикувано в списанието Епидемиология на рака , който установява, че хората с кръв от тип А са с 38 процента по-склонни да развият рак на стомаха, отколкото тези с кръв от тип О. А за повече неща, които трябва да знаете за корема си, вижте Това е всичко, което стомахът ви се опитва да ви каже за вашето здраве .4 И всички не-O кръвни групи са с повишен риск от рак на панкреаса.

Shutterstock

Въпреки че кръвните групи, които не са от група А, са сравнително по-малко склонни да получат рак на стомаха, те все още трябва да се притесняват рак на панкреаса . В същото проучване от 2015 г. изследователите установяват, че всички не-O кръвни групи са изложени на по-висок риск от рак на панкреаса, а субектите с кръв от тип B са с 59% по-голяма вероятност да се разболеят от рак. И за повече информация относно симптомите на това конкретно състояние, вижте 13 предупредителни знака Вашият панкреас се опитва да ви каже, че нещо не е наред .

5 Хората с кръв от тип AB са много по-склонни да развият когнитивни проблеми.

лошите хранителни навици и липсата на упражнения причиняват лошо здраве на мозъка, установява проучване

Shutterstock

Ако кръвната Ви група е AB, тогава ще искате да следите отблизо вашето когнитивно здраве . Едно проучване от 2014 г., публикувано в списанието Неврология анализира връзката между кръвната група и здравето на мозъка и установява, че хората с кръв тип АБ имат 82 процента по-висок риск от когнитивно увреждане. И за повече информация относно защитата от когнитивни проблеми надолу, разгледайте 40 навика за намаляване на риска от деменция след 40 .

6 Хората с отрицателни кръвни групи обикновено имат повече проблеми с психичното здраве.

Зрял професионален съветник, попълващ документ, докато води разговор с пациент в беда

iStock

факти, които всеки трябва да знае за света

Малцинството от населението, което е Rh отрицателно, е изложено на по-висок риск от някои психични проблеми. Проучване от 2015 г. на повече от 3000 теми, публикувано в списанието PLoS One установи, че „Rh отрицателните мъже по-често съобщават за определени душевно здраве разстройства, включително панически разстройства, асоциални разстройства на личността и дефицит на вниманието. '

7 И те също имат повече кожни алергии.

Жена, гледаща суха кожа

iStock

В допълнение към проблемите на психичното здраве, хората с Rh-отрицателни кръвни групи също са по-податливи развиващи се алергии . В същото PLoS One проучване, изследователите установиха, че субектите с Rh-отрицателна кръв са малко по-склонни да имат кожни алергии. И за повече полезна информация, доставена директно във входящата ви поща, запишете се за ежедневния ни бюлетин .

8 Rh фактор на кръвта ви може да причини усложнения по време на бременност.

жена, която държи тест за бременност отблизо

iStock

Независимо дали сте Rh положителни или Rh отрицателни, това може да окаже влияние върху вашата бременност. Според Американски колеж по акушерство и гинекология , могат да възникнат проблеми, когато жената е Rh отрицателна и нейният плод е Rh положителен, тъй като това може да доведе до нещо, наречено Rh несъвместимост.

„Ако кръвта на Rh-позитивен плод попадне в кръвта на Rh-отрицателна жена, тялото й ще разбере, че това не е нейната кръв и ще се бори с нея, като създаде анти-Rh антитела“, обяснява организацията. „Тези антитела могат да преминат през плацентата и да се опитат да унищожат кръвта на плода. Тази реакция може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори смърт при плод или новородено. '

9 По-голямата част от латиноамериканското население е тип O +.

Ръка в ръкавица, държаща кръвни тестове

Shutterstock

Докато тип O е най-често срещаната кръвна група като цяло, той е особено разпространен в латиноамериканската общност. Според Американски червен кръст , приблизително 53 процента от латиноамериканците са тип О + и 4 процента са тип О-.

10 Отрицателните кръвни групи са по-рядко срещани.

Жена получава кръвен тест

Shutterstock

Тази статистика за латино-американската общност има смисъл, тъй като отрицателните кръвни групи - независимо дали тип А, тип В, ​​тип АВ или тип О - са малко и много далеч. Всъщност според Институт за кръв в Оклахома , само около 18 процента от цялото население на САЩ има отрицателна кръвна група.

11 Кръвни групи са открити за първи път в началото на 1900-те.

Жена азиатски лекар вдига проба от кръв

iStock

Чудите се кой въобще е пионер в тази наука? През 1909 г. австрийски учен Карл Ландщайнер стана първият човек, който правилно идентифицира четирите основни кръвни групи. Благодарение на неговите изследвания вече знаем кои кръвни групи да използваме (и кои не да използваме) при пациенти, нуждаещи се от кръвопреливане. През 1930 г. той е награден за своя принос, когато му е дадена Нобелова награда за физиология или медицина.

12 Жените с кръв от тип O са по-склонни да се справят с проблемите на плодовитостта.

Бременна жена с маска, използваща компютър

Shutterstock

Едно от многото неща, които могат да допринесат за плодовитостта на жената, е нейната кръвна група. В Център за плодовитост в Йейлския университет през 2011 г. изследователите анализираха нивата на фоликулостимулиращ хормон (FSH) на субектите и установиха, че жените с кръв от тип O са по-склонни да имат по-високи нива на FSH. Проблемът е, че високите нива на FSH обикновено са показател за намален яйчников резерв, което означава, че жената с кръв от тип O може да има по-малка вероятност да забременее, когато остарее.

какво означава, ако сънуваш момиче

13 Кръвната Ви група се свежда до захар.

мъжът проверява нивата на кръвната захар от медицинска сестра, и двамата носят маски

iStock

Замисляли ли сте се какво прави вашата кръвна група A, B, AB или O? Оказва се, всичко е свързано със захарта.

Кръвните групи са кръстени на антигени, които се намират на повърхността на вашите червени кръвни клетки. Тези антигени са прости вериги от захари, според Станфордско медицинско училище . „Ароматът A прави захарта A, а B - B захарта. Оказва се, че ароматът O не създава никаква захар “, според Станфорд. „Някой, който е„ AO “, ще бъде от тип A, тъй като ароматът O на гена не създава захар. Този човек има само захарта А “.

Но какво да кажем за положителния или отрицателния елемент? Е, това е всичко за резус фактора (или Rh фактора). Ако нямате Rh фактор, кръвта ви е отрицателна. Ако го имате, кръвта ви е положителна.

14 Има една кръвна група, която е „универсалният донор“.

Факти за кръвна торба тип O за кръвната група

Shutterstock

Кръв тип O- е изключително търсен в болниците - не само защото е една от най-редките кръвни групи, но и защото е „универсалният донор“. Тъй като O- е Rh-отрицателен, той може да се дава на хора както с положителни кръвни групи, така и с отрицателни кръвни групи. Тези хора също могат да даряват на кръвни групи A, B и AB. Въпреки че чужд антиген може да накара тялото да атакува, в кръвта от тип O няма антигени, така че няма какво да атакувате.

смешни шеги, които да разкажете на най -добрия си приятел

15 И има друга кръвна група, която е „универсалният реципиент“.

кръв в лабораторията

Shutterstock

Ако кръвната Ви група е AB +, значи имате късмет. Тази кръвна група е известна като „универсален реципиент“, тъй като хората, които я пропускат през вените си, могат да получават кръв от всеки донор от тип А, тип В, ​​тип О или тип АВ. Тъй като кръвта тип АВ съдържа както А, така и В антигени, както и Rh фактор, тя може да толерира трансфузия от всеки от АВО спектъра.

16 Хората с кръв от тип В са по-податливи на рак на стомашно-чревния тракт.

азиатска жена, изпитваща болки в стомаха

Shutterstock

Въпреки че лекарите и учените не са напълно сигурни какво причинява рак, едно нещо, което те знаят, е, че хората с кръв от тип В са по-склонни да развият определени видове рак. Всъщност едно проучване от 2012 г., публикувано в Световен вестник по гастроентерология установи, че кръвните индивиди от тип В са с около 50 процента по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани както с рак на хранопровода, така и с жлъчка.

17 Кръвните групи, различни от O, страдат от сериозни проблеми със съсирването по-често, отколкото O-типовете.

Млад мъж в маска, седнал в лаборатория, докато лекар в защитни гащеризони взема кръвта си в спринцовка за анализ

iStock

Доказано е, че има кръвни групи тип А, тип В и тип АВ по-високи нива на протеините на фактор на Вилебранд и фактор VIII , и двете допринасят за съсирването. Всъщност проучване от 2007 г., публикувано в Списание за тромбоза и хемостаза установи, че хората с кръв от тип А, В или АВ са с 31 процента по-голяма вероятност да развият венозна тромбоемболия, състояние, при което се образува кръвен съсирек в крака, слабините или ръката и се настанява в белите дробове.

18 Не-O кръвни групи са изложени на по-висок риск от диабет тип 2.

Жена, която прави тест за диабет

Shutterstock

Кога Френски изследователи анализираха данни от около 82 000 жени през 2015 г., те откриха, че тези с кръв от тип А са с 10 процента по-голяма вероятност да се развият диабет тип 2 а тези с кръв от тип В са с 21 процента по-голяма вероятност да развият болестта. Учените предполагат, че кръвната група на човек може да играе роля в грима на чревните им микроби, което от своя страна може да повлияе на метаболизма и да допринесе за риска от диабет.

19 Японците вярват, че кръвните групи могат да предсказват личностни черти.

жена разговаря с лекаря си в чакалнята с формуляри

iStock

Според изследване от 2015 г., публикувано в Международен вестник за наука, духовност, бизнес и технологии , „хората [в Япония] силно вярват, че кръвната група влияе върху личността, слабостите и силните страни на човека“.

най -добрите неща, които да кажете на момиче

Според тези вярвания хората с кръв от тип А са спокоен и събран , артистични и учтиви хора с кръв от тип В са практични, целенасочени и волеви хора с кръв от тип О са изходящи, енергични и откровени, а хората с кръв тип АБ обикновено имат характеристики от двете страни на спектъра.

20 Една кръвна група има тенденция да привлича комари повече от останалите.

спрей за ухапване от комари

Shutterstock

Много фактори допринасят за това дали сте магнит за комари, включително вашата кръвна група. В едно проучване от 2004 г., публикувано в Списание за медицинска ентомология , изследователите установиха, че един вид комари - Aedes albopictus— кацна върху 83 процента от субекти с кръв от тип О и само 47 процента от лица с кръв от тип А. Учените вярват, че комарите могат да усетят захарите, които някои хора отделят чрез кожата си въз основа на кръвната им група.

Популярни Публикации