175 Случайни факти, толкова интересни, че ще кажете „OMG!“

Едно от най-хубавите неща в това да си човек е събирането на всякакви произволни знания и любопитни факти през целия ни живот. Случайните забавни факти са чудесни за разбиване на леда, впечатление за среща и спечелване на викторина за кръчма. Но не е нужно да използвате тези малки парченца умопомрачителна информация, за да ги направите полезни. Само четенето на тези напълно случайни факти за науката, историята, храната, знаменитостите, вашето тяло, космоса и други ще накара челюстта ви да падне поне веднъж. А за още странности тук има 50 чудесно странни факта, които ще ви накарат да поставите под въпрос всичко .1 Главите на Великденския остров имат тела.

Великденски островни статуи

Shutterstock / Ейми Никъл Харис

Емблематичните каменни глави, стърчащи от земята на Великденския остров, са познати на повечето, но мнозина не осъзнават какво се крие под повърхността. През 10-те години археолози, изучаващи стотиците каменни статуи на тихоокеанския остров, изкопаха две от фигурите, разкриващи пълни торси , които измерват до 33 фута. За още любопитни факти, които да впечатлят, ето ви 40 случайни неясни факти, които ще накарат всички да си помислят, че сте гений .

2 Луната има лунни трусове.

Полумесец

Shutterstock / taffpixtureТочно както земята има земетресения, така и луната има - както се досещате - лунни трусове. По-рядко срещани и по-малко интензивни от шейковете, които се случват тук, учените от геоложкото проучване (USGS) смятат, че лунните трусове се случват поради приливни напрежения свързани с разстоянието между Земята и Луната.3 настръхване е предназначено да отблъсне хищниците.

Настръхване на ръката

Shutterstock / Tunatura

Защо ни настръхва? При тази физиологична реакция малките мускули, прикрепени към отделните косми по тялото, се свиват, което кара косата да се изправи. Ние сме наследили тази способност от нашите предци отчасти като начин за нашето (тогава) покритие на космите по тялото да улавя въздуха под него и по този начин да задържа топлината. Но като Джордж А. Бубеник , физиолог и професор по зоология в Университет в Гуелф в Онтарио, Канада, обясни на Научен американски , също така накара нашите предци да изглеждат по-големи, отколкото са били, помагайки да се отблъснат хищниците, когато са били уплашени или в защита. Тъй като съвременните хора имат по-малко косми по тялото, настръхването вече не ни кара да изглеждаме толкова по-плашещи. За още парчета любопитни факти, с които да впечатлите приятелите си, ето ви 50 факта, толкова странни, че няма да повярвате, че са истина .

4 Няма такова нещо като „сайдер от круши“.

Крушово сайдер

Shutterstock / freeskyline„Почакайте - сигурно си мислите - миналата седмица имах ябълков круш.“ Всъщност „сайдер“ е алкохолна напитка, направена от ферментирали ябълки и то само ябълки. Алкохолните напитки могат да се приготвят от круши, но тази напитка е известна като „ Пери . ' Напитката е била популярна в Англия от векове, но е изпаднала в немилост през втората половина на ХХ век. Това се обърна през 90-те години, когато напитката беше ребрандирана като ябълково ябълково вино.

5 Ананасът работи като естествено омекотител за месо.

Кабари с ананасово месо

Shutterstock / zi3000

Плодът е пълен с ензимът бромелаин , който разгражда протеиновите вериги, което го прави идеална марината за месо, когато нямате много време. Но по същата причина ананасът не работи за конфитюри или желета, тъй като ензимът разгражда и желатина. Бромелаинът е толкова силен, че преработвателите на ананас трябва да носят защитни ръкавици, иначе с течение на времето ензимът изяжда кожата на лицето и ръцете им, оставяйки суха кожа и малки рани. Ако имате нужда от пикап, прочетете ги 50 добри чувства, гарантирани да ви накарат да се усмихнете .

6 Хората са единствените животни, които се изчервяват.

Изчервен младеж

Shutterstock / Cookie Studio

Смята се, че сме и ние единственото животно което изпитва смущение - сложна емоция, изискваща разбиране на мнението на другите и други фактори. Чарлз Дарвин наречено зачервяване “ най-странният и най-човешкият от всички изрази ,' докато Марк Твен казах, ' Човекът е единственото животно, което се изчервява . Или трябва. “

7 Чувството да се изгубите в търговски център е известно като трансферът на Груен.

Двойка на ескалатора на мола

Shutterstock / Syda Productions

Всички сме чували как казината са създадени да умишлено дезориентират посетителите, карайки ги да губят представа за времето и къде точно се намират. Но знаете ли, че подобна стратегия стои и зад дизайна на търговски центрове? Официално известен като „ Груен трансфер , ”Този феномен е кръстен на австрийския архитект Виктор Груен , който идентифицира как умишлено объркващо оформление може да доведе до това потребителите да харчат повече време и пари в място за пазаруване (въпреки че по-късно той ще дезавуира подхода). Ако искате да поставите под въпрос всичко, което знаете, разгледайте 50 добре известни „факти“, които всъщност са просто разпространени митове .

8 Дървената жаба може да задържи пикнята си до осем месеца.

Дървена жаба

Shutterstock / Jay Ondreicka

Говорете за това, че трябва да отидете! Известно е, че дървените жаби в Аляска задържат урината си в продължение на до осем месеца, като я подават през дългите зими в региона, преди да се облекчат, след като температурите се повишат. The урината всъщност помага да се запази животното живо докато хибернира, със специални микроби в червата, които рециклират уреята (основните отпадъци на урината) в азот.

9 Най-горещото място на планетата е в Либия.

Сахарска пустиня Либия

Shutterstock / Giampaolo Cianella

По-конкретно, най-горещото място, записано някога на Земята е Ел Азизия, в Либия, където на 13 септември 1922 г. е регистрирана температура от 136 градуса по Фаренхайт. Докато в други части на планетата вероятно са се появявали по-горещи места по друго време, това е най-изгарящата температура, регистрирана някога официално от метеорологична станция. За повече информация, която ще набръчка мозъка ви, ето ви 50 абсурдни факта, които ще ви накарат да поставите под съмнение всичко .

10 По време на полета губите до 30 процента от вкусовите си рецептори.

Самолетни ястия

Shutterstock / норикко

Това може да обясни защо самолетната храна получава толкова лоша репутация. Издигането в самолет може да има пагубен ефект върху способността ни да вкусим нещата. Според проучване от 2010 г., проведено от германския Институт за строителна физика Фраунхофер, сухотата, получена при висока надморска височина, както и при ниско налягане намалява чувствителността на вкусовите рецептори на човек до сладки и солени храни с около 30 процента. Добавете, че сухият въздух в кабината влияе върху способността ни да миришем и способността ни за вкус е намалена допълнително.

11 Ноздрите ви работят една по една.

Отблизо бебе

Shutterstock / Big Foot Productions

Когато вдишваме и издишваме носа си през деня, едната ноздра извършва по-голямата част от работата наведнъж, като задълженията се сменят на всеки няколко часа. Това ' назален цикъл ”Се диктува от същата автономна нервна система, която регулира сърдечната честота, храносмилането и други несъзнателни телесни функции и е причината - когато носът ни се запуши - да го прави една ноздра в даден момент. И за повече любопитни факти, които да ви държат остри, регистрирайте се за ежедневния ни бюлетин .

12 Само двама бозайници харесват пикантна храна: хората и дървесната земя.

Дървесна рока

Shutterstock / Владимир Врангел

Докато хората отдавна имат рядкото разграничение, че са единствените бозайници, които всъщност се радват на пикантна храна, този списък има ново допълнение, тъй като проучване на китайски изследователи установи, че дървесни землерийки имат мутация в техния рецептор на йонни канали, TRPV1, което го прави по-малко чувствителен към „горещия” химикал в лютите чушки. В резултат на това очарователните създатели с удоволствие погълнаха царевичните гранули, завързани с капсаицин (съединенията, които придават на чушките им подправка), докато други бозайници в изследването ги избягваха.

13 Токето на готвача съдържа 100 гънки.

Южноазиатски мъжки готвач

Shutterstock / Syda Productions

Повечето вечерящи са прекалено заети да разглеждат храната си, за да разгледат отблизо това, което носи приготвящият, но токето - традиционната шапка, носена от готвачите - всъщност съдържа точно 100 гънки. Това не е просто хубаво, кръгло число: казва се, че тези гънки представляват брой начини за приготвяне на яйце , макар и разследване от Приятен апетит не успя да проследи откъде произхожда тази поговорка. Имате нужда от повече разсейване? Тук са 35 очарователни бързи факти за това кога ви е скучно .

14 зайци не могат да бълват.

Червен заек се прозява

Shutterstock / Виктория Паладий

За разлика от котките или други животни, които могат да кашлят косми, когато усвояват твърде много козина и други несмилаеми материали, зайците не са в състояние да бълват . Храносмилателната им система върви само по един начин, така че косматите същества поглъщат много груби фуражи, което поддържа нещата да се движат в правилната посока.

15 „M“ в M&M означават „Марс“ и „Мъри“.

M&M

Shutterstock/BORIMAT PRAOKAEW

Това биха били Форест Марс и Брус Мъри, двамата бизнесмени, създали шоколадовите бонбони. Двамата всъщност имаха много спорни отношения, тъй като Марс използва Мъри от 20-процентовия му дял в компанията през 1949 г. - години преди M&M да станат най-продаваните бонбони в САЩ, плащайки му само 1 милион долара за дял от бизнеса, който бързо ще струва милиарди.

16 Човешкото тяло буквално свети.

Жена, гледаща залеза

Shutterstock / PKpix

Може да е трудно да се види с невъоръжено око, но всеки, край когото минавате всеки ден, буквално свети. Човешкото тяло излъчва малко количество видима светлина („видима“ в технически смисъл - осветлението е около 1000 пъти по-малко интензивно от нивата на светлината, които всъщност бихме могли да видим). Изследователи в Япония използваха a специална камера за проследяване на този блясък и установи, че тя се колебае през целия ден, като тялото излъчва най-ниските си нива на светлина около 10 ч. сутринта и най-високите около 16 ч., ритъм, който учените отдават на промените в метаболизма на човек.

17 Медните копчета на вратата се самодезинфекцират.

Медна дръжка на вратата

Shutterstock / topimages

Медта и нейните сплави, като месинг, отдавна са популярни материали за производство на копчета за врати. Оказва се, че това може да е не само защото оттенъкът на метала го прави да изглежда добре. Всъщност е установено, че материалът убива бактериите. Според едно проучване от Националния колеж на Катманду в Непал, „металните йони денатурират протеина на целевите клетки чрез свързване с реактивни групи, което води до тяхното утаяване и инактивиране. Високият афинитет на клетъчните протеини към металните йони води до смърт на клетките поради кумулативните ефекти на йона в клетките. ' С други думи, месинг стерилизира бактериите които могат да се натрупат от всички онези (потенциално немити) ръце, които го стискат.

18 Памучен бонбон е изобретен от зъболекар.

Памучен бонбон от дъга

Shutterstock / Vayupak2016

Не е известно дали Уилям Морисън имаше скрит мотив за изобретяване на меката конфекция, но стоматологът несъмнено помогна да се гарантира, че другите в професията му продължават да привличат много клиенти. През 1897 г. си партнира с производител на бонбони Джон С. Уортън развивам, разработвам машината за захарен памук (която по това време е била известна като „Fairy Floss“) и оттогава носи кухини за деца.

19 Мария Кюри е единственият човек, спечелил Нобелова награда за две различни науки.

Мария Кюри реколта илюстрация

Създаване на Shutterstock / Morphart

Пионерската изследователка спечели Нобелова награда за физика през 1903 г. (споделена със съпруга си) за нейното изследване на спонтанно излъчване и след това спечели Нобелова награда за химия през 1911 г. за работата си по радиоактивност. Това я прави един от само шестимата получатели, които получават множество Нобелови награди, и единственият човек получават го в две различни науки . (Инженер-химик Линус Паулдинг спечели Нобелова награда за химия и Нобелова награда за мир, но всички останали многобройни победители получиха своите в същата категория).

20 Ноктите на ръцете не растат, след като умрете.

Ръце с розов маникюр

Shutterstock / дървен молив

Въпреки това, което може би сте виждали в други списъци на случайни любопитни факти, ноктите и косата ви всъщност не продължават растат, след като умрете . За да растат, те трябва да имат постоянен запас от глюкоза, който се прекъсва, след като сърцето спре да бие, предотвратявайки по-нататъшен растеж. Всъщност кожата около космените фоликули и ноктите се дехидратира след смъртта и отчасти се прибира, което може да ги накара да изглеждат по-дълги.

21 Английската дума с най-много определения е „set“.

Рафтове с речници

Shutterstock / oOhyperblaster

Според Рекорди на Гинес , „Set“ има най-голям брой значения на която и да е дума на английски език, с 430 различни сетива, изброени във второто издание на Оксфордски английски речник . Думата „задава“ записа с запис, съдържащ 60 000 думи или 326 000 знака, и оттогава никоя друга английска дума не се е приближила.

22 Creedence Clearwater Revival има най-много номер 2 Билборд хитове - без никога да удряте No1.

Обложка на дебюта на Creedence Clearwater Revival

Фантазия

Джон Фогерти Блатната рок банда има странното отличие, че е видяла повече от синглите си да удрят номер 2 в класациите, без никога да са удряли номер 1, отколкото всеки друг музикален акт. Между март 1969 г. и октомври 1970 г. групата вкара пет сингъла No2 на Билборд Топ 100 - „Гордата Мери“, „Bad Moon Rising“, „Green River“, „Travelin’ Band “и„ Lookin ’Out My Back Door“ - но така и не видях една от песните му да стигне до първото място. Оттогава никой друг акт не е оглавявал тази съмнителна чест.

23 Гълъби могат да различат картината на Моне и Пикасо.

Гълъб на статуята на Фонтана дел Моро

Shutterstock / Birute Vijeikiene

В проучване от 1995 г., публикувано в Вестник за експериментален анализ на поведението , изследователите съобщиха, че могат обучавайте гълъби да различават картините от Клод Моне и Пабло Пикасо когато им се показват слайдове от техни произведения, които преди това никога не са виждали. Когато образите на Пикасо бяха обърнати, малките ценители на изкуството все още можеха да разберат, че това е Пикасо. Може би затова те толкова обичат да кацат върху статуи.

24 Точката над малките букви „i“ или „j“ е известна като „титъл“.

Главна и малка буква j в розов неон

Shutterstock / Елизабет Фостър

Тази малка точка над малки букви „I“ и „j“ има действително име: tittle. Смята се, че фразата „до T“ всъщност произлиза от фразата „до tittle“ - фраза, използвана в същия смисъл, датираща от началото на 17 век. (The първи запис на фразата е в пиесата от 1607г Жена хейтър от Франсис Бомонт и Джон Флетчър , в който редът гласи: „Ще го цитирам до един дял.“)

25 Дъвката повишава концентрацията.

Млада черна жена, духаща балон с дъвка

Shutterstock / Look Studio

Следващият път, когато имате проблеми с фокусирането, може да искате да посегнете към пръчка дъвка. Проучване от 2013 г. в Британски вестник по психология установи, че тези субекти който дъвчеше дъвка докато участваха в предизвикателство за паметта, бяха в състояние да останат фокусирани за по-дълги периоди от време, отколкото тези, които не дъвчеха дъвка.

26 Супермен не винаги е летял.

супермен забавни факти

Оригиналният комикс Супермен може да прескача високи сгради в една връзка. Но тогава той трябваше да се върне обратно на Земята - защото не летеше. Едва през 40-те години, когато аниматорите за нов анимационен сериал реши, че ще бъде твърде трудно да го нарисувате рутинно да сгъва колене, че беше решено, че Супермен може да излети във въздуха. Читателите трябва да видят гладка анимация и супергерой придоби нова сила.

27 Първият компютър е изобретен през 40-те години.

стар компютър от деветдесетте

Shutterstock

В наши дни суперкомпютрите са навсякъде - и те изобщо не се нуждаят от много място. Имайте Xbox One публикувани във вашия хол? Това е суперкомпютър. A лаптоп-таблет хибрид в твоята чанта? Това също е суперкомпютър. (Не ни карайте дори да започваме нещата в джоба ви ...) Но когато суперкомпютрите се появиха за първи път, те се нуждаеха от много, много повече пространство. Просто погледнете първия в света: Електронният цифров интегратор и компютър (ENIAC).

Първоначално построен в Инженерно училище на Университета в Пенсилвания , през 1946 г. ENIAC тежи 60 000 паунда и заема стая, по-голяма от повечето студийни апартаменти (1500 квадратни метра). Малко след строежа ENIAC е изпратен във военните, където е използван за изчисляване на балистични траектории (превод: изстрелване на ракети) със страховита точност. Днес компютърните експерти в Penn кредитират ENIAC с предвещание в „зората на информационната ера“.

28 Космосът мирише на изпечена пържола.

астронавт, плаващ в космоса

Shutterstock

Когато видите кадри от астронавти, които плават спокойно в космоса , чудите ли се някога, На какво мирише пространството ? Е, според някои бивши астронавти, космосът има отчетлива миризма, която виси около космоса след космоса. Те са го описали като „горещ метал“ или „изгаряща пържола“.

29 Най-дългият сватбен воал беше със същата дължина като 63,5 футболни игрища.

Shutterstock

Кога Мария Параскева , жена от Кипър, се омъжи през август 2018 г., целта й не беше просто да каже „аз го правя“. Тя също беше решена да го направи постави рекорд .

„Моята мечта като дете винаги е била да разбия Рекорд на Гинес заглавие за най-дългия сватбен воал “, обясни тя. Тя изпълни мечтата си, като облече дантелен воал, който се простираше на 22 843 фута и 2,11 инча, или колкото 63,5 футболни игрища.

30 Еднорогът е националното животно на Шотландия.

еднорог от Шотландия

Shutterstock

Докато Шотландия гордо се гордее с чудовището от Лох Нес, едно от най-известните легендарни същества в света, страната избра да направи още един митичен звяр национално животно : еднорогът. Въпреки че това може да изглежда странен избор, Посетете Шотландия обяснява, че еднорозите са играли неразделна роля в историята на страната. Още през 12 век Уилям I използва „гордия звяр“ в шотландския кралски герб.

31 Пчелите понякога жилят други пчели.

Африкански медени пчели

Пчелите са известни с ужилванията им , но хората не са единствените, които изпитват тази болка във врата (или ръката, или крака ...). За да предпазят кошерите си от външни лица, някои „пчели-пазачи“ ще останат до входа и ще подушат влизащите пчели, казва Мариан Песо от отдела по биология на Университет Макуори . Ако има нечестна пчела от друг кошер, която се опитва да открадне малко нектар, пчелата-охрана ще ухапе и дори ще ужили нарушителя.

32 Деца задават по 300 въпроса на ден.

дете, което задава въпрос на майка майка

Shutterstock

ДА СЕ 2013 Великобритания проучване от онлайн търговец на дребно Littlewoods.com наблюдава малки деца и записва въпросите, които те задават на възрастните около тях. Децата са склонни да се обръщат към майките си за отговори и тези майки могат да отговорят средно на близо 300 въпроса на ден или на един въпрос на всеки две минути и половина, установи проучването. Майките съобщиха, че най-трудните въпроси, които са им зададени, включват „Защо водата е мокра?“ и 'От какво са направени сенките?'

33 Общото тегло на мравките на земята някога е било равно на общото тегло на хората.

Червени мравки

Shutterstock

Ентомолозите са изчислили, че има поне един милион трилиона насекоми и само един процент от този брой са мравки, според Би Би Си . И ако вземете всички тези мравки (около десет хиляди трилиона) и ги поставите от едната страна на гигантска скала, бихте могли почти поставете всички хора по света върху другия и балансирайте нещата. За съжаление, тъй като хората са станали по-тежки, това вероятно няма да се задържи днес - но веднъж го направи. Франсис Ратниекс , професор по пчеларство в университета в Съсекс, каза пред Би Би Си, че това може да е било вярно преди около 2000 години.

34 „E“ е най-често срещаната буква и се появява в 11 процента от всички английски думи.

Азбука google

Shutterstock

Опитайте да напишете няколко изречения - каквото и да било. Сега отделете минута, за да разгледате колко често се появява всяка буква в азбуката. Шансовете са, че ще видите голяма част от буквата „д“. Това е така, защото често използваната гласна се появява в около 11 процента от всички думи в английския език, според Оксфордски речници . Следващата най-популярна буква беше „a“, която се появява в около 8,5% от всички думи. Най-рядко срещаната буква е „q“, която се появява само в 0,2 процента от думите.

35 Веднъж в мазето на Бенджамин Франклин бяха намерени дузина тела.

статуя на Франклин в Масачузетс

Shutterstock

Но знаехте ли факта, че в мазето на са открити множество скелети Бенджамин Франклин е в Лондон? Костите са открити по време на ремонта на къщата през 1998 г. и са идентифицирани като от близо дузина души, включително шест деца. „Най-правдоподобното обяснение не е масово убийство, а училище по анатомия, ръководено от младия приятел и протеже на Франклин, Уилям Хюсън , 'написа Пазителят .

Това не означава, че не се е случвало някакъв забавен бизнес. „Хората за възкресение биха могли да доставят тела, откраднати от гробищата, до пристанището на Темза в долната част на улицата, докато седмично се провеждаше публична екзекуция на бесилото от другата страна на градинската стена“, съобщава изданието.

36 Най-здравословното място в света е в Панама.

град Панама

Малка долина близо до Волкан в Панама е спечелила отличието на битието най-здравословното място за живот в света , според доклад от 2018 г. от Международен живот . Наречен Shangri-La Valley, районът е дом на красива природа, ниски разходи за живот и значително по-дълъг продължителност на живота отколкото околните райони. Като цяло, най-здравите райони в света имат някои общи фактори, според класацията: топъл климат, активна социална сцена, здравословна храна и по-бавен ритъм на живот, който прави по-малко ежедневен стрес.

37 Веднъж един фараон оперил робите си с мед, за да държи бъговете далеч от него.

гиза египетски пирамиди пътуват

The фараони от древен Египет се смяташе, че са буквално божествени. Самата дума фараон означава „велик дом“, както в Божия дом. Всъщност, Крал Пепи II , който уж управлявал в продължение на 90 години, мислил толкова високо за себе си, че когато го притеснявали насекоми, той заповядвал един от робите му да бъде покрит с мед, за да примами мухите от себе си.

38 Някои хора имат допълнителна кост в коляното (и това става все по-често).

коляно

Shutterstock

Ако сте били с впечатлението, че човешкото тяло е завършило да се развива, помислете отново. Оказва се, че някои хора имат кост в коляното, наречена историята . И докато тази малка кост с неизвестна цел някога изчезваше, през последния век и половина тя стана по-често срещана. През 1875 г. почти 18% от изследваните хора са имали фабела. Този брой е спаднал до 11% до 1918 г. До 2018 г. обаче 39% от хората са имали тази мистериозна кост.

39 Pringles всъщност не са картофени чипове.

Кутии с картофен чипс

Shutterstock

Следващият път, когато видите кутия Pringles, погледнете отблизо - няма да видите думата „чип“ никъде на опаковката. Това е така, защото Pringles не са направени от тънко нарязани картофи, а вместо това дехидратирани картофени люспи, притиснати в тяхната характерна параболична форма. Именно това ги прави по-малко мазни. Но когато други производители на картофени чипове се оплакаха, Администрацията по храните и лекарствата постанови това Pringles не може да се продава като чипс . В крайна сметка компанията се спря на „картофена чипс“.

40 Има гигантска риба с прозрачна глава.

риба усойница

Най-дълбоките нива на нашите океани са някои от най-слабо изследваните райони на планетата . Поради екстремния натиск, студ и тъмнина в тези дълбочини, само много най-странните същества може да оцелее там. Те включват гигантски тръбни червеи, вампирски калмари, гоблинови акули и viperfish с толкова дълги зъби, че не могат да затворят устата си. Може би най-странното обаче е ечемикът, голяма риба с напълно прозрачна глава.

41 Има украсено куче военен герой.

Парцал куче герой

Изображение чрез Wikimedia Commons

Докато е в окопите на Първата световна война, Първата пехотна дивизия на САЩ се оказва неспособна да комуникира с други войски, тъй като обстрелът е повредил телефонните кабели. Млад частник излезе с уникално решение: парцали, смесен териер когото войниците бяха осиновили в Париж, щеше да носи съобщенията от една дивизия в другата, прибрана в яката му. Той спаси много животи и когато Рагс почина - в Мериленд, на много напреднала възраст от 20 години - той беше погребан с военни почести.

42 душа наистина предизвикват креативност.

човек под душа

Shutterstock

Душовете не са добри само за вашата хигиена - те са добри и за вашата креативност. За проучване от 2012 г., публикувано в списанието Психологическа наука , изследователите дадоха на доброволците проблеми с творчеството за решаване, последвани от период на почивка. През този период на някои са били възлагани взискателни задачи, докато други са изпълнявали по-прости задачи, които са позволявали на умовете им да се скитат (точно както прави душ). Тези, които изпълняват по-опростените задачи през времето за почивка, са по-склонни да решат първоначалните проблеми с творчеството.

43 Телохранителят на Ейбрахам Линкълн напусна поста си в театър на Форд, за да отиде на питие.

Линкълн

Shutterstock

Вече го знаете Ейбрахам Линкълн е застрелян и убит от Джон Уилкс Бут по време на гледане на представление във Ford’s Theatre във Вашингтон, окръг Колумбия, на 14 април 1865 г. Но това, което може би не сте знаели, е, че президентът е имал бодигард на име Джон Фредерик Паркър с него в онази съдбоносна нощ, според Списание Смитсониън .

За съжаление Паркър беше полицай с по-малко от звездна репутация. След като пристигна с три часа закъснение за смяната си, офицерът напусна поста си, защитавайки президента, за да пие питие в Звездния салон в съседство с театъра. По това време Бут влезе в седалките, където седеше Линкълн, и застреля президента.

44 делфини са обучени да бъдат използвани във войни.

Делфин

Shutterstock

Делфини са известни широко като очарователни, интелигентни животни. Това, което не е толкова широко известно, е, че тези хитри същества са били използвани от САЩ и Съветския съюз по време на войната във Виетнам и Студената война . И двете страни изучавали съществата за техните сонарни способности, но също така ги обучавали да откриват мини, да носят оборудване на водолази, да намират изгубено оборудване и да пазят подводници сред другите изящни трикове.

45 Свиренето на акордеон някога е било задължително за учителите в Северна Корея.

Музикант на хармоника инструмент

Shutterstock

Най-популярният инструмент в Северна Корея е акордеонът, дотолкова, че преди всички учители трябваше да свирят, за да получат своите сертификати за преподаване. Защото акордеонът е преносим по начин, който, да речем, роял не е, за него се е смятало, че е „народният инструмент“, който може да бъде изнесен навън и да се свири за работници в полетата.

46 Детската медицина някога е съдържала морфин.

куп немаркирани бутилки с лекарства в аптечка

Shutterstock

Ако сте били бебе в средата на 1800-те и ти си плакал докато си зъби, родителите ви може да са ви дали успокояващия сироп на г-жа Уинслоу. Това „лекарство“ твърди, че „успокоява детето, омекотява венците [и] успокоява всяка болка“. Може да е направило много успокояващо, но също така е било изключително опасно - тази измислица, както много патентни лекарства от онова време, съдържащ морфин .

47 Пластмасовите великденски яйца и пластмасовата великденска трева са измислени от човек, който притежава повече патенти от Томас Едисон.

великденски лов - забавни факти

Shutterstock

Ако някога сте се радвали на великденска кошница с пластмасови яйца и трева, тогава можете да благодарите Доналд Нито , човекът, който е изобретил и двете. Уедър не само притежава патентите на тези празнични скоби, но също така притежава общо 1413 патента в САЩ - включително тези за мастила на водна основа, капаци за саксии и декоративни обвивки. Това се сравнява с Томас Едисон , които притежават само 1093 американски патента.

48 Водата издава различни изливни звуци в зависимост от температурата си.

воден фонтан

Shutterstock

Ако слушате много внимателно, горещата и студената вода звучат малко по-различно, когато се налива. Топлината променя дебелината или вискозитета на водата, което променя височината на звука, който издава, когато се излива. Това, което чувстваме като топлина, идва от молекулите на водата, които се движат по-бързо. Студената вода е по-дебела и следователно издава малко по-висок звук.

49 Повечето смехове не са защото нещата са смешни.

по-възрастни двойки се смеят заедно

iStock

Всяка култура в света се смее, но изненадващо, повечето от смеха ни не е непременно отговор на хумора. По-малко от 20 процента от смеха идва след шеги, според невролог Робърт Провайн останалото е реакция на редовни изявления и въпроси от рода на: 'Как си?' Последвалият смях, макар и кратък, помага да се формират социални връзки оттогава хората, които се смеят заедно, се сближават .

50 Един човек е спасил над 200 души от самоубийство.

Мост Голдън Гейт

Тъжен факт е, че мостът Golden Gate в Сан Франциско е място, където се извършват много самоубийства. Въпреки това, един офицер от магистралата в Калифорния е направил повече за борбата с този проблем, отколкото всеки друг човек. Офицер Кевин Бригс , който сам се бори с депресията, лично е говорил над 200 души от пословичния перваз през цялата си кариера. След като се пенсионира през 2013 г., Бригс написа книга, наречена Пазител на Златната порта и сега отива на гостуващи обиколки, за да насърчи публично обсъждане на самоубийството и психичните заболявания .

51 Нашите европейски предци са били канибали.

Мумия

През 16-ти и 17-ти век в Европа канибализмът е бил доста често срещана практика и всичко е било за медицински цели. Изглежда, че практиката е започнала, тъй като се е смятало, че египетските мумии имат магически лечебни свойства - така че те са били смлени и са вложени в много лекарства.

С развитието на идеята човешките кости, кръв и мазнини бяха използвани в медицинските смеси. Имате главоболие? Натрошете череп и го направете в чай! Докато медицински канибализъм е изпаднала в немилост, съвременната медицина все още понякога използва едно човешко тяло, за да лекува друго под формата на кръводаряване, трансплантация на органи и кожни присадки.

52 Кучетата всъщност разбират малко английски.

Куче, което седи в мръсотията

Някои собственици на непокорни кучета може да имат проблеми да вярват в това, но кучетата могат да се научат да разпознават a речник от около 165 думи . Не е изненадващо, че кучетата реагират най-добре на кратки думи, както и на думи с твърди съгласни като „t“ или „r“, което може да обясни защо могат да чуят „лечение“ от три стаи.

Ако искате да се опитате да разширите речника на кучето си, бъдете последователни - например винаги наричайте хранене „вечеря“, вместо закуска, обяд или вечеря. И не вярвайте на мита: Стари кучета може да научи думи точно както младите кучета.

53 Имате пирон в тялото си.

Кръвна торба

Shutterstock

Или поне компонентите на един. Желязото е важно хранително вещество, от което се нуждае човешкото тяло. Той помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород, който е необходим за производството на енергия в тялото. Ето защо недостиг на желязо може да се представи с чувство на изтощение. Удивително, здрав възрастен има около три грама желязо, достатъчно, че ако бъде извадено и разтопено, може да образува пирон с дължина до три инча.

54 Червенокосите всъщност не изчезват.

Жена с червена коса

Shutterstock / stockfour

Периодично в интернет започва слух, според който естествените червенокоси ще изчезнат до 2060 г. Това е мит за късмет за джинджифили навсякъде. Вярно е, че гена, който причинява червена коса е рецесивен, което означава, че и двамата родители трябва да го имат, за да може детето им да има червена коса. Въпреки това, дори не червенокосите могат да носят ген за червена коса и може да изскочи неочаквано в поколенията по линията.

55 Професионален бейзбол някога имаше жени играчи.

фен, празнуващ бейзболна игра

Shutterstock

Въпреки че понастоящем няма жени играчи в бейзбола на Мейджър Лийг, има много жени в професионалните мъжки лиги. Първият беше Лизи Арлингтън , която се качи по време на деветия ининг за Reading Coal Heavers през 1898 г. и спечели играта на своя отбор. Малко повече от 30 години по-късно афроамериканка, Джаки Мичъл , изправен срещу янките по време на изложбена игра, зачерквайки и двете Бейби Рут и Лу Гериг . Нещо по-впечатляващо: Мичъл по това време беше на 17 години.

56 Коали имат пръстови отпечатъци.

Коала на дърво

Шимпанзетата и горилите имат човекоподобни пръстови отпечатъци, както и коалите. Всъщност, отпечатъци от коала са много подобни на човешките пръстови отпечатъци, дори на експертите от местопрестъплението. Засега никоя коала не е поставяла хора в престъпления, но сега знаем, че това не е невъзможно ...

57 Хората са само един от приблизително 8,7 милиона вида на Земята.

Планетата Земя

Shutterstock

Човешките същества могат да доминират на планетата с нашите разтегнати градове и далечни технологии, но всъщност ние сме само един вид сред около 8,7 милиона, които живеят заедно на планетата Земя. Едно проучване от 2011 г., публикувано в списанието PLoS Биология изчислява, че „различните форми на живот на планетата включват 7,8 милиона вида животни, 298 000 вида растения, 611 000 вида гъби, плесени и други гъби, 36 400 вида протозои и 27 500 вида водорасли или хромисти“. И си струва да се отбележи, че изследователите не са се осмелили да направят оценка на броя на бактериите.

58 Ездата с влакче в увеселителен парк може да ви помогне да преминете камък в бъбреците.

Перспектива на предния пътник на старо влакче в увеселителен парк

Shutterstock

След като множество хора съобщиха, че са преминали камъни в бъбреците, докато се возиха на Голямата гръмотевична железница на Уолт Дисни, a изследователски екип от Мичиганския държавен университет решиха да разследват явленията през 2016 г. Те проведоха тестове с моделен бъбрек и установиха, че има 64 процента скорост на преминаване на камъни в бъбреците за тези, които седят в задната част на пътуването в планината Гръм. Този брой беше само 16 процента за седящите отпред.

59 динозаври са живели на всеки континент.

череп на динозавър

Shutterstock

По онова време динозаврите са живели на всички континенти на Земята, включително Антарктида. Причината да открием само тяхната кости на определени места все пак е, че метеорологичните и почвените условия на тези места са били точно подходящи за вкаменяване на костите. Учените също предполагат, че може да има много по-малки динозаври, за които не знаем нищо, тъй като костите им са били твърде малки, за да се вкаменят добре.

60 Пчелните колибри са толкова малки, че ги бъркат с насекоми.

пчелен колибри, малко насекомо, животно, забавни факти

Shutterstock

Колибри са известни с това, че са мънички същества , но пчелните колибри са най-младите версии на тези шокиращо малки флаери. Те всъщност са най-малката птица в света. Те са толкова малки, че понякога ги бъркат с насекоми (което обяснява името им), според Национално общество Audobon . Птиците са дълги само два и четвърт инча и тежат по-малко от стотинка.

61 морски лъвове могат да танцуват в ритъм.

Морски лъв

Shutterstock

На Земята има само два бозайника с доказана способност да движат телата си във времето с външен ритъм: хора (макар и не всички хора, за да бъдем честни) и морски лъвове. Когато изследователите от Университет в Санта Круз спаси закъсал морски лъв през 2013 г., те откриха, че тя е много умна и дори успя да се научи как да танцува. Въпреки че папагалите също могат да поддържат ритъм, по-рано се смяташе, че това могат да правят само животни, способни на сложно гласово обучение.

62 Rolls-Royce прави най-скъпата кола в света.

Ролс ройс суптейл

Изображение чрез YouTube

В момента най-скъпата кола в света е Rolls-Royce Sweptail, която се продава за 13 милиона долара. Въпреки това, дори да имате такъв вид тесто, разположен наоколо, няма да можете да го купите - направено е само едно и то по поръчка от нулата според спецификациите на купувача. Но изцяло новите автомобили по поръчка нямат нищо за употребявани класики скорошната продажба на a 1963 Ferrari GTO за 70 милиона долара предполага се най-високата цена, плащана някога за кола.

63 Известната „Тиф Мария“ зарази над 50 души, като им готви.

коремен тиф

Изображение чрез Wikimedia Commons

„Тифът Мери“ беше истинска историческа личност, която стана известна в началото на 1900-те. Тя беше ирландка на име Мери Малън имигрирали в САЩ през 1880-те. Въпреки че нямаше симптоми на коремен тиф, тя носеше бактериите в кръвта си и можеше да ги предаде на други хора. Тъй като никой лекар не можеше да я убеди, че това е истина и тя не се чувстваше зле, тя настоя да работи като готвачка. По време на кариерата си тя зарази най-малко 51 души, трима от които починаха, преди да бъде изолирана в принудителна карантина през последните десетилетия от живота си.

какво означава да сънуваш, че имаш бебе

64 Легендата за чудовището от Лох Нес датира от близо 1500 години.

Лов за чудовище от Лох Нес

Има история, написана през 565 г. сл. Хр., Която говори за ирландски монах, пътуващ през Шотландия. Докато там, Свети Колумба чул истории за „воден звяр“, който нападнал и убил местните хора, когато отишли ​​в реката. Искайки да помогне, монахът използвал приятеля си като примамка, за да привлече звяра в полезрението си, в този момент Колумба му заповядал да „не отива по-нататък“, а съществото спряло и заплувало обратно нагоре по течението. Тази река сега е известна в Шотландия като река Нес, която изтича от известния Лох Нес.

65 Индийското орехче може да бъде фатално отровно.

Подправка индийско орехче

Shutterstock

Малко орехче индийско орехче в тиквен пай или върху вашето яйце краче може да му придаде допълнителен вкус и прекрасен, пикантен аромат. Твърде много индийско орехче обаче може да бъде токсично. Две до три чаени лъжички сурово индийско орехче може да предизвика халюцинации, конвулсии, болка, гадене и параноя, които могат да продължат няколко дни. Реалните смъртни случаи са редки, но са се случили.

66 китайска полиция използва отряди за гъски.

Канада гъска

Чували сте за полицейски кучета, но полиция гъски ? Към 2013 г. 12 полицейски участъка в селски район на Китай започнаха да използват гъски като караулни . Те са нащрек животни и, както вероятно знаете, могат да създадат много шум и суматоха, от които креативните китайски служители на реда се възползват. Въпреки че тази тенденция все още не се е разпространила в Китай, Донванска полиция твърдят, че гъските вече са спрели поне една кражба.

67 Първият iPhone не е направен от Apple.

снимане с iphone

Shutterstock

Първото мобилно устройство, наречено „iPhone“ е направен от Cisco , не Apple. Позволява на потребителя да използва гласовите функции на Skype без компютър. Apple обяви собствения си продукт само 22 дни по-късно и Cisco заведе дело за нарушение на търговската марка. В крайна сметка делото беше уредено извънсъдебно и на двете компании беше позволено да продължат да използват името. Вероятно обаче никога не сте чували за Cisco iPhone.

68 Има държава, в която най-вероятно се раждат близнаци.

деца близнаци

Бенин, държава в Централна Африка, се отличава с това, че има най-висока раждаемост на близнаци в света. Докато средната стойност в света е справедлива 13 близнаци на 1000 раждания , Бенин повече от два пъти надвишава този процент - близо 30 близнаци на 1000 раждания. Няма нито един фактор, който да причини това, но се смята, че генетиката, диетата и дори височината на майката играят роля.

69 Шрифтът Comic Sans идва от истински комикс.

най-продаваните комикси

Повечето възрастни в днешно време, които знаят нещо за графичния дизайн, се отклоняват от използването на шрифта Comic Sans в официалните документи. Шрифтът беше проектирана от Винсент Конър , който черпеше пряко вдъхновение от неговия любими комикси, включително Алън Мур и Дейв Гибънс 'празнува Стражи серия.

70 В продължение на 100 години картите показват остров, който не съществува.

карти, неща, които казват възрастните хора

Shutterstock

За почти нищо не се знае Пясъчен остров , земна маса с размерите на Манхатън в Тихия океан край бреговете на Австралия. Предполага се, изследовател Джеймс Кук открил го през 1774 г. и той започнал да се появява на морски карти през 1908 г. Едва през 2012 г., когато екип от австралийски учени тръгнал да изследва острова, те открили, че там изобщо няма остров. Учените предположиха, че Кук всъщност е забелязал „пемза“ от плаващ вулканичен камък и газ. The Sydney Morning Herald дори публикува некролог за остров Санди.

71 Бебетата са физически аномалии.

колики бебе

Бебетата, особено новородените, са изненадващо различни от децата, които ще пораснат. Когато са родени, главите им представляват a четвърт от цялото им телесно тегло , а размерът на мозъка им ще се удвои през първата година от живота. Бебетата имат 300 кости и около 10 000 вкусови рецептори по цялата уста. Някои от костите ще се слеят с напредването на възрастта (до 206 г., като възрастен), но вкусовите пъпки, които не са на езика, в крайна сметка ще изчезнат.

72 Кралицата има няколко скрити скривалища.

кралица Елизабет II, пристигаща с кола

Shutterstock

От началото на 13-ти век град Лондон официално плаща наем на Короната за две малки парчета имот. За щастие на града, цената остава същата повече от 800 години: един нож, една брадва, шест подкови и 61 гвоздея, представени всяка есен в Церемония по напускане на наемите . Въпреки че единият от тези имоти се намира в маврите в Шропшир, а другият е в близост до Кралските съдилища в самия град, никой не знае точното местоположение на земята на кралицата.

73 Човекът, който е писал Дракула н посещавал някога Трансилвания.

Дракула

Брам Стокър беше ирландски автор, който сега е най-запомнен с готическия си роман на ужасите Дракула . Частично разположена в Трансилвания, планински регион в централна Румъния, историята затвърждава легендата за вампира в масовата европейска и американска култура. Въпреки многото пътешествия по света на Стокър, той никога не е посещавал Източна Европа - и по силата на Трансилвания - изобщо.

74 Австралийското правителство забрани думата „партньор“ за един ден.

австралийско знаме бикини забрана

Shutterstock

Вероятно има жаргон или неформални думи които ви нервират от време на време, особено когато смятате, че нещо трябва да се вземе на сериозно. През 2005 г. австралийският парламент прие твърде много сериозно няколко жалби на граждани и забрани на никого от персонала им да използва думата „партньор“ докато сте на работа. За щастие, министър-председател Джон Хауърд възрази, твърдейки, че „партньорът“ е важна част от австралийската култура и забраната е отменена в рамките на 24 часа.

75 Много езици имат едни и същи корени.

приятели, които поздравяват

Shutterstock

Днес звучат много различно английски, португалски, латвийски, пушту и гръцки, но тези езици всички имат общ прародител, наречен Протоиндоевропейски . Въпреки че нямаме писмени примери за това, лингвистите са работили назад от различни съвременни езици, за да се опитат да го реконструират. Използвайки тяхната реконструкция, изречението „Царят иска син“ ще бъде записано като „H3rḗḱs súhxnum u̯l̥nh1to“.

76 Ухапването от кърлеж може да ви направи алергични към червено месо.

кърлежи от елени, опасности в задния двор

Shutterstock

Много хора имат хранителни алергии, но малцина са резултат от ухапване от насекоми. В странна и нарастваща тенденция някои хора, които биват ухапани от кърлежите Lone Star, могат да развият a внезапна алергия към червено месо . Говеждото, агнешкото и свинското месо (които технически са класифицирани като червено месо) могат да накарат хората с тази алергия да изпитват главоболие, кихане, хрема и гадене. В тежки случаи това може да причини на човека да не може да диша. За някои страдащи алергията избледнява с времето, но за други е постоянна.

77 Хариет Табман беше дори по-героична, отколкото си мислихте.

Harriet_Tubman, вдъхновяващи цитати

Библиотека на Конгреса

Вероятно знаете това Хариет Табман е бивш роб, който става политически активист за движението за премахване. Но в допълнение към контрабандата на избягали роби през подземната железница, по време на Гражданската война тя беше първата жена, която поведе въоръжено нападение. Тя планира и изпълни редица набези и е известно, че носи револвер за лична защита.

78 Торнадото може да причини „рибен дъжд“.

торнадо най-лудият факт

Торнадото може да се развие и над водата, както и над сушата. Когато го направят, те се наричат ​​„водни изливания“ и те изсмукват големи количества езерна или морска вода - както и всичко, което плува в тази вода. Ако водната струя се насочи към сушата и вятърът намалее, има 79 Веднъж Наполеон е бил нападнат от хиляди зайци. Пигмей заек

Shutterstock

Наполеон Бонапарт някога е бил един от най-могъщите мъже в Европа, но е претърпял позорно поражение от ръцете (или лапите) на зайци. След военна победа началникът на кабинета на Наполеон организира лов на заек, за да отпразнува. Хиляди зайци бяха докарани, за да бъдат освободени, но вместо да скочат, когато клетките бяха отворени, те се обърнаха да атакуват, роят купонджиите. След като се опита и не успя да ги отблъсне, великият император Наполеон се затича за безопасността на каретата си.

80 Стар Трек Скоти щурмува плажа в Нормандия.

Битката при Нормандия по време на Втората световна война {Исторически събития, които се случиха едновременно}

Shutterstock

Канадски актьор Джеймс Духан , най-известен с ролята на Монтгомъри 'Скоти' Скот по оригинала Стар Трек серия, служила през Втората световна война с 3-та канадска пехотна дивизия. Като поръчан лейтенант той повежда войската си до засипан от мини плаж Джуно като част от инвазията на D-Day на Съюзническите сили. По-късно през деня той беше ранен от приятелски огън което е причинило ампутацията на средния пръст на дясната му ръка. Може да не сте го забелязали, защото по негово време Стар Трек , режисьорите направиха всичко възможно, за да избегнат нараняването на екрана.

81 Apple Pie всъщност не е американски.

ябълков пай

Shutterstock

Ябълките първоначално идват от Азия. Първите пайове се пекат в средновековна Европа. Дори концепцията за поставяне на ябълки в пай води до рецепта от Англия през 1381 г. Въпреки това фразата „ като американски като ябълков пай се появи до 1924 г. и стана обичайна поговорка през годините на Втората световна война.

82 Прасета са конституционно защитени във Флорида.

щастливо прасе, усмихнато на камерата

Shutterstock

За първи път написана през 1838 г., Конституцията на щата Флорида гарантира правото на личен живот, свободата на словото и правото на бременни прасета да са свободни от клетки. За разлика от много луди или остарели закони , това изменение е скорошно (прието през 2002 г.) и идва от добронамерено място: предотвратяване на жестокостта към животните. По време на бременност прасето не трябва да се поставя в клетка или дори да се привързва, така че да не може да се върти свободно.

83 Мистър Чери чупи всички рекорди, за които никога не сте чували.

ябълка, знаменитости не като нас,

Shutterstock

Японският рекордьор за повечето счупени рекорди е Чери Йошитаке , детски артист, който минава Господин Чери . ' Само през 2018 г. г-н Чери постави едноминутни рекорди за най-много чифтове бельо, издърпани (36), най-много изпечен боб изяден (71) и най-много ябълки (37).

84 Потта всъщност не смърди.

Млад бял мъж, потящ се през ризата

iStock

Може да забележите, че всяка пот, която произвеждате веднага след душ, не мирише толкова зле. Това е защото самата ти пот не е воняща бактериите по кожата ви разграждат потта и причиняват неприятната миризма. Освен това ще откриете, че потта по ръцете и краката ви не мирише толкова, колкото подмишниците. Това е така, защото потните жлези на подмишниците отделят повече протеини в тъмна, влажна среда - идеалното място и храна за бактерии.

85 Някои планети произвеждат диамантен дъжд.

диамант истинско липсващо съкровище

Сатурн и Юпитер са газови гигантски планети, които създават наистина уникална форма на времето. Наскоро учените откриха, че в тези атмосфери има много въглерод. Когато въглеродният сажди се удари от мълния, той се втвърдява в графит и пада надолу, където налягането на атмосферата го втвърдява допълнително, докато стане ... диамант! Бурите на тези планети могат буквално дъждовни диаманти големи колкото сантиметър.

86 Акулите могат да живеят пет века.

Тигрова акула, гледана отдолу с два водолаза

Shutterstock

Гренландските акули са известни като едни от най-старите живи животни в нашия свят. Изследователите направиха въглеродни дати на гренландска акула, която беше уловена през 2014 г. и установиха, че тя е наоколо На 392 години . По-нататъшни тестове разкриха, че нашите рибни приятели могат да бъдат на възраст до 500 години. Да, това би означавало, че нашите гериатрични приятели щяха да са живи, когато Леонардо да Винчи рисува „Мона Лиза“.

87 Има цял град под скала.

сентенил де лас бодегас Испания

Ако някога сте били обвинявани, че „живеете под скала“, ще се почувствате като у дома си Сетенил де лас Бодегас в Испания. Много от 3000 жители на този малък град живеят и работят и играят в дефиле под огромно скалисто изпъкнало място, където домовете са вградени точно в скалата. Той осигурява толкова много подслон, че историците смятат, че тази област е била заета от човешки селища от каменната ера.

88 Незаконно е да се продава „безкрайна“ туршия на някого в Кънектикът.

хобита за вашите 40-те

Този закон постави библиотекарите от Кънектикът в доста туршия. Законът всъщност възникна като легенда и хората поискаха истината. В продължение на часове библиотекарите в щата сканираха минали архиви от закони в щата, докато един библиотекар в крайна сметка намери истината в Хартфорд Курант. Законът всъщност беше наредба, създадена през 1945 г. за осуетяване на пакетиращите туршии Моисей Декслер и Сидни спасява . Тези двама мъже бяха продажба на негодни за консумация туршии , така че лабораториите проведоха експерименти и установиха, че ако не отскочи, не яжте и грам!

89 Бермудският триъгълник не е по-вероятно да причини мистериозно изчезване, отколкото където и да било другаде.

Бермудският триъгълник

Тази област в северната част на Атлантическо море се нарича още „Дяволският триъгълник“, тъй като това е зона от океана, която се простира между върха на Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Смята се, че привидно поглъща кораби и самолети. Изследователи още от Христофор Колумб са съобщавали за странни събития, като огнени топки в небето (което се оказа катастрофа на метеор).

Но историци, учени и бреговата охрана на САЩ доказаха, че по-малко вероятно е корабите да изчезнат в Бермудския триъгълник, отколкото където и да било другаде в океана. Много преди изчезвания са били демистифицирани, тъй като останките от множество останки са били открити или обяснени от метеорологичните модели в района по това време.

90 Има световен рекорд - и щастлив край - за най-голямо разстояние, хвърлено в автомобилна катастрофа.

Катастрофа, автомобилна катастрофа

Това е един световен рекорд, който може да не искате да опитате и най-добър. Ударила е кола, движеща се 70 мили в час Матю Макнайт , извънработен фелдшер, когато спря да помага при инцидент от страната на междудържавна власт през 2001 г. Той беше хвърлен на 118 фута, почти половин футболно игрище.

Ерик Брейдър , неговият лекар от спешното отделение, каза на McKnight, че трябва да го изпрати в Книга на Гинес , но Мак Найт го отхвърли на шега. Брейдър беше толкова впечатлен от подвига, че той все пак изпрати документите , който беше одобрен през 2003 г., но не направи разфасовката до изданието си от 2008 г.

91 Можете да кихате по-бързо, отколкото гепардът може да тича.

мъж кихащ

Shutterstock

Часовник в 100 mph , можем да кихаме по-бързо от гепардите тичам, четири пъти и половина по-бързо от Юсеин Болт запис, и двайсет пъти по-бърз от Майкъл Фелпс . (За съжаление също изхвърляме около 100 000 микроба, когато кихаме.)

92 Патентът на пожарния кран е загубен при пожар.

Пожарен кран

Патентът на пожарния хидрант се кредитира Фредерик Граф старши ., който е бил главен инженер във Филаделфия Водни съоръжения в началото на 1800-те. За съжаление на Graff-старши, патентът е унищожен, когато патентното бюро във Вашингтон, DC, изгаря през 1836 г. След 100 години пенсиониран пожарникар Георги Сигелакис преоткриха хидранта, след като не успяха да работят в твърде много критични аварийни ситуации.

93 Саудитска Арабия внася камили от Австралия.

две камили, седнали в Петра Йордания, животински факти

Shutterstock

Саудитска Арабия е известна с огромната си пустинна площ, така че може да изглежда невероятно разчитат на Австралия да ги снабдява с животни, които доминират в пейзажа им.

Първоначално в Австралия бяха внесени камили, които да се използват за транспортиране на тежки товари или за езда. Те бяха освободени, когато свършиха работата си, което предизвика нежелан скок в тяхното население. След това австралийците продадоха камилите обратно в пустинни страни като Саудитска Арабия, които използват камили в много по-голям обем.

94 Веднъж един човек е оцелял след две атомни бомби.

експлозия на атомна бомба

Shutterstock

Цутому Ямагучи оцеля и при двете ядрени атаки срещу Япония, когато САЩ хвърли атомни бомби по време на Втората световна война. Ямагучи, изпратен в Хирошима по работа на 6 август 1945 г., видя, че САЩ хвърлят първата атомна бомба. По чудо той оцелява с изгаряния по лицето и ръцете, но се прибира в Нагасаки. Три дни по-късно втората атомна бомба удари, изравнявайки дома на Ямагучи. Тъй като семейството му търсеше мехлеми за лечение на вече съществуващите му изгаряния, те бяха в безопасност в тунел и оцеляха като по чудо.

95 Актьорският състав на Приятели все още печели около 20 милиона долара всяка година.

Дейвид Швимер, Дженифър Анистън, приятели, неща, които децата от 90-те помнят

IMDB / Warner Bros. Pictures

Когато шоуто приключи, актьорският състав на популярното телевизионно шоу Приятели договорени права на синдикация за тях си. Това означава, че те получават процент от приходите (два процента) от повторения, излъчвани във всички излъчващи компании. Тъй като така обичаното телевизионно шоу все още привлича около 1 милиард долара приходи, Кортни Кокс , Дейвид Швимер , Дженифър Анистън , Лиза Кудроу , Мат Леблан , и Матю Пери всички правят голямо тесто всяка година, за да го правят, е, нищо - 20 милиона долара е прогнозата.

96 Плутон технически не е дори на годинка.

Плутон фалшиви факти от 20-ти век - е плутон планета

Shutterstock

Плутон е открит на 18 февруари 1930 г. Това е най-отдалечената (джудже) планета от Слънцето, което изисква да измине далеч по-далеч, отколкото сме свикнали на Земята. Необходими са 248 земни години, за да може Плутон да завърши едно свое въртене около слънцето. Това поставя първия рожден ден на Плутон от откриването му в понеделник, 23 март 2178 г.

97 Кравите убиват повече американци всяка година, отколкото акулите.

крава в поле в ярък ден на синя птица

Shutterstock

Докато акулите представляват около 53 ухапвания годишно, само една от тях в крайна сметка е фатална. Крави, от друга страна (или копито), убиват около 20 души годишно .

98 новородени нямат капачки на коляното.

Момченце

Това вярване е само половин истина, както бебетата всъщност технически имат капачки на коляното когато се раждат. Тези колене просто още не са втвърдени и остават меки хрущяли през цялото си детство, докато в крайна сметка се превърнат в кост.

99 В Германия хората помагат на жаби да пресичат пътя.

Жаба остарели житейски уроци

Shutterstock

Може да не искате да повдигнете популярната видео игра Frogger в Германия. Там те обичат защитават жабите си , крастави жаби и други земноводни. За да ги спасят от вреди при пресичане на улицата, природозащитните организации са монтирали над 800 огради по популярни пътни платна. Покрай тези огради има кофи, така че когато се опитат да пресекат, в крайна сметка скачат в една. В края на деня природозащитниците събират кофите и пускат жаби през пътя в близката гора с езера и езера.

цвят син сън значение

100 гепарда не реват.

бягащ гепард

Shutterstock

Гепардите не могат да реват , но вместо това те могат да мъркат, мяукат, съскат, лаят и ръмжат. Този тип поведение много прилича на домашни котки пазим в домовете си.

101 Франция има дузина часови зони.

часовник на леглото сутрин

Shutterstock

Страната с най-широкия участък земя, Русия, обхваща 11 различни часови зони. Франция, обаче, технически има най-много, достигайки до 12, но това се дължи на факта, че нейните територии са разпръснати в различни части на света. Връзките на САЩ с Русия на второ място, но не всички часови зони са населени.

И така, Русия е единственото място в света, където един гражданин може да се събуди в 8:00 сутринта, а друг може да си легне в 23:00.

102 Хората не са единствените видове, които осиновяват.

белгийско овчарско куче

Shutterstock

Видяхме зашеметяващите видеоклипове на кучета, кърмещи бебешки катерици обратно към здравето - и това всъщност е много по-често отколкото мислим. Става взаимно изгодно да има повече космати приятели в групата, които да поемат други роли в оцеляването - независимо дали това е лов, събиране или просто сладко приятелство. Въпреки че феноменът не е напълно разбран, ясно е, че както хората, така и животните имат инстинкт да се грижат за другите.

103 Blue Ivy Carter е най-младият човек, който някога се е появявал на Билборд диаграма.

Jay-Z най-печеливши знаменитости

Shutterstock

През януари 2012 г. Джей Зи пусна хита си „Слава“, посвещение на първородното си дете, Blue Ivy Carter . Рапърът реши, че би имало смисъл тя да бъде включена в песента, така че той включи клип на нейния плач преди края на парчето. Тъй като баща й официално я кредитира в заглавието на песента, тя стана най-младият човек, който някога е имал хит на Билборд —На възраст само от два дни.

104 Повечето американци избират кучета пред любовта.

куче мирише собственик умен човек навици

Разпръскване

Кучетата са известни от най-дълго време като най-добрия приятел на човека, но американците все повече издигат това на ново ниво. Проучване от 2017 г. от Rover.com, проведено в продължение на три години, установи, че 54 процента от собствениците на кучета са готови да прекратят връзка, ако кученцето им не харесва партньора си.

Проучването също така установи, че 94 процента от собствениците на кучета считат кучетата си за част от семейството си, а 78 процента включват малките си в големи семейни моменти. Тъй като всеки четвърти човек каза, че води първите си приятели на първите срещи, може би ще помислите за следващия път да донесете кучешки лакомства вместо цветя.

105 Първият Междузвездни войни се очакваше да бъде провал.

странна търговска марка за авторски права

Shutterstock

Оригиналната 1977г Звезда Войни имаше бюджет от 8 милиона долара, който разпространителят на 20-ти век Фокс не искаше да даде на режисьора / сценариста Джордж Лукас , затова той прие по-ниска заплата, за да запази бюджета. Филмът продължи да се прави 775 милиона долара по света, а Дисни взе целия франчайз за 4 милиарда долара. За сравнение, Междузвездни войни: Последната Джедаи , който беше пуснат през 2017 г., имаше отчетен бюджет от 317 милиона долара .

106 Черният Ви дроб може да се възстанови за три седмици.

човек изпитва болка в черния дроб

Shutterstock

Оказва се, че гърците са имали право с Прометей. Според гръцката митология титанът е наказан с това, че ден след ден орел му яде черния дроб. Черният дроб ще расте отново през нощта, оставяйки Прометей на милостта на птицата.

Оказва се, че регенеративните свойства на тази история са частично верни: Лекарите са открили че черният дроб може да се възстанови за три седмици, а не за един ден.

107 датчани веднъж отгледали прасе, което да прилича на знамето.

Датско датско знаме

В началото на 20-ти век на пребиваващите в Северна Фризия под пруска власт не беше позволено да издигат датското знаме. Но някои хитри севернофризийци предприеха действия, като отгледаха прасе, известно като Датско протестно прасе , да бъде червен на цвят, с голяма бяла ивица около корема - по този начин се създава животински вариант на знамето. Тъй като технически не нарушиха закона и тъй като не би било осъществимо да се забрани развъждането на свине, датчаните успешно протестираха срещу Прусия.

108 70-годишна жена веднъж завърши седем маратона за седем дни на всичките седем континента.

писта за бягане

Чау Смит винаги беше запален бегач и през 2017 г. тя реши, че за 70-ия си рожден ден ще изкара седем маратона за една седмица на всички континенти. Пътуването го направи предизвикателство - например Смит направи състезанието в Египет само минути преди старта, защото самолетът й до Кайро беше забавен. Но въпреки пречките, тя изпълни целта си .

109 Кучетата харесват пискливи играчки по тъмна причина.

Куче дъвче играчката си играчка

Някога чудили ли сте се защо вашето малко кученце обсебва тези пискливи играчки? Защото кучетата са потомци на вълци, чиито инстинкти включват лов на по-малки животни. Звукът, който издава скърцаща играчка, е много подобен на звука, който издава малко животно когато е ловен . Когато Ol 'Lassie чува това, тя се вълнува заради тези умения за оцеляване на убиеца.

110 Човекът, който основава Atari, също е стартирал Chuck E. Cheese.

Чък Е Сирене екстериор

През 1972 г. Нолан Бушнел стартира игралната компания Atari, която ни даде класическата аркадна игра Понг . Бушнел продаде компанията само четири години по-късно и на следващата година той отвори Chuck E. Cheese! Всъщност има една игра в Chuck E. Cheese, която всъщност се нарича Пинг , нокаут на оригиналната си аркадна игра, която не можеше да използва, тъй като вече не я притежаваше.

111 Веднъж един човек е бил запек в продължение на близо два месеца.

През 1965 г. 26-годишен Ангус Барбиери , който тежал 456 паунда, бил сложен на програма за гладуване . Не би било етично да се провежда подобно проучване днес, но по това време нещата бяха различни, позволявайки на лекаря на Барбиери, Уилям Стюарт , за да експериментирате. При строг режим на мултивитамини и минерали, Барбиери си набавя хранителни вещества, без да яде парче храна, което води до близо два месеца запек. До края на годината Барбиери беше 180 паунда. (Забележка: Гладуването до тази степен не се препоръчва, тъй като може да доведе до сериозни здравословни състояния.)

112 Повечето хора се разделят в понеделник.

Възрастен мъж обръща очи, разочарован, докато партньорката му го гневно жестикулира.

iStock

Търсене чрез публични данни във Facebook , Лий Байрън и Дейвид Маккендълис установи, че състоянията на връзките се променят по-лошо две седмици преди Коледа, около Великден и в понеделник. Въпреки че тези данни може да са донякъде подвеждащи, тъй като хората може да не актуализират раздялата си на живо, това показва очевидна тенденция.

113 В момента може да има 2000 активни серийни убийци в САЩ.

местопрестъпление

Shutterstock

Томас Харгроув от години архивира убийства чрез неговата Проект за отчетност на убийствата . Чрез своя опит той измисли алгоритъм, който открива модели в скорошни неразкрити убийства, свързани с поне едно друго убийство чрез ДНК. Това му позволи да оцени броя на неразрешените дела в САЩ по всяко време. Според Нюйоркчанинът той вярва, че броят на активните серийни убийци в САЩ е около 2000.

114 Бетовен все още можеше да чуе, след като оглуша.

Лудвиг ван Бетовен

Shutterstock

При оглушаване, Бетовен откри, че ако той ухапан върху метален стълб свързан с пианото, на което свиреше, той чуваше почти идеално. Този процес се нарича костна проводимост и докато технологията се е развила, науката е същата: вибрациите се пренасят от проводящия метал в костите ни. Когато това се случи, ушите ни улавят сигнала без изкривяване на звука.

115 мравки имат вграден FitBit.

Червени комбайни мравки

Докато предишни изследвания установиха, че мравките използват визуални сигнали, a Проучване от 2007 г. открил, че мравките в пустинята имат вътрешен крачкомер, който им помага да проследяват пътуванията си и да си намерят пътя към дома.

116 Стресираните мъже са променили склонностите си.

Човек се стресира и възбужда, докато работи на бюрото си

Shutterstock

Проучване от 2012 г., публикувано в списанието PLOS ONE установи, че мъжете, които се чувстват стресирани, предпочитат жени с по-извити фигури. В проучването едната експериментална група изпълнява стресова дейност, докато другата контролна група не. След това им бяха показани снимки на жени с различни типове тяло. Когато мъжете от контролната група бяха помолени да оценят жените по скала от едно до девет, те оцениха снимките на жени с по-висок ИТМ като най-привлекателни.

117 Врани държи злоба.

врана животинска птица

Shutterstock

В 2010, изследователи в Сиатъл установили, че заловените по-рано гарвани са успели да запомнят лицето на своя похитител дори години след инцидента. След като идентифицират въпросния заподозрян, те биха ги заплашили, като се спуснат и роят човека, от когото са се чувствали застрашени от години преди това.

118 Канада някога е била силно насочена към LGBTQ лица.

Канада води пакета в Movemember

Shutterstock

Нашите съседи от Канада може да не са били толкова приятелски настроени, колкото си мислехме. По време на ерата на Студената война Канада похарчи хиляди за историческия си ' Машина за плодове . ' Предполага се, че това устройство е могло да идентифицира гей мъже и лесбийки като наблюдава субекти, докато им се показват порнографски изображения с хомосексуално съдържание.

Това, за съжаление, доведе до незаконно преследване на много от добрите граждани на Канада. През 2017 г. министър председател Джъстин Трюдо извини се за малтретирането на тези хора.

119 Бил Гейтс е дарил почти половината от състоянието си.

законопроекти през 90-те години, събития от 1999 г.

Shutterstock

Основател на Microsoft Бил Гейтс насърчава даването на обещание, идея, че ако имате достатъчно късмет, трябва да давате 50 процента от богатството си на онези, които се нуждаят най-много от тях. От 2013 г. той е дари 28 милиарда долара и е спасил около 6 милиона живота, като е предоставил ваксини и по-добро здравеопазване на хората по целия свят.

120 Винаги можете да „видите“ носа си.

поддържане на косата в носа

Shutterstock

Човешкият мозък е способен на удивителни неща, но за да направи тези неща, той трябва да блокира отвличащите вниманието чрез процес, наречен несъзнателно селективно внимание . Носът е едно от тези разсейващи фактори. В забележителното си проучване от 1960 г. Ulric Neisser откри този феномен, след като помоли участниците да преброят колко пъти баскетболистите подават топка във видео. Това, което голямото мнозинство не успя да забележи във видеото, беше момиче, което минаваше през средата на корта с чадър, защото бяха толкова фокусирани върху преброяването.

121 В ресторант в Ню Йорк работят баби като готвачи.

Старица, баба в кухнята готви

Shutterstock

Вярно е, че всички мислят, че италианската им баба - или баба - най-добре гответе наоколо. Така че беше гениална идея кога Джо Скаравела реши да събере колкото се може повече ненорми, за да работи в ресторанта си в Стейтън Айлънд. Енотека Мария съчетава уменията на тези възхитителни, талантливи баби и ги кара да създават и готвят рецепти от собствените си семейни готварски книги.

122 Shaq е правил само една тройка.

Баскетболист Шакил О

Shutterstock

Шакил О'Нийл направи единствения удар от три точки, който някога би направил през цялата си кариера на 16 февруари 1996 г. . Когато Орландо Меджик изигра Милуоки Бъкс, О'Нийл получи почти пълен корт, преди да изстреля тройката. Въпреки че е само официален удар от три точки в кариерата си той влезе в историята на НБА като един от най-великите за всички времена.

123 Първият банков обирдник в Америка депозира парите обратно в същата банка.

Незаконно

Shutterstock

В банката на Филаделфия на 1 август 1798 г. от трезора е открадната сума от 162 821 долара. Нямаше и следа от насилствено влизане, така че се смяташе, че това е вътрешна работа. Патрик Лион е бил затворен като главен заподозрян, тъй като той е бил дърводелецът, който е работил по вратите на трезора.

Но тогава те осъзнаха човек на име Исак Дейвис е депозирал големи суми пари в Банката на Филаделфия. Оказа се, че той е един от замесените грабители. През 1799 г. Лион е освободен и Дейвис само накрая изплаща парите, без да излежава и ден в затвора.

124 Германия разкрива 2000 тона невзривени бомби всяка година.

Бомба, бомба с време

По време на Втората световна война съюзническите сили паднаха общо над 2,7 милиона тона бомби за Германия. Поради определени дефекти в таймерите им за забавяне, голям брой бомби никога не са експлодирали - около 10 процента, или 200 000 тона . Тъй като те са били открити от години след това, рутинските граждани са рутинно да бъдат евакуирани от сгради или разделени по улиците, докато експертите по бомби боравят с устройствата.

125 Акули са съществували преди дървета.

голяма бяла акула, скачаща от океана

Shutterstock

Дърветата са млади в сравнение с акулите, които управляват морето. Акулите съществуват от около 400 милиона години, докато дърветата са станали свои официални видове само преди 350 милиона години. Други забележителни животни, които надживяват нашите листни предци, са подкововият рак, както и медузите.

126 И дърветата не винаги са били биоразградими.

големи дървета в двора, имуществени щети

Shutterstock

Днес бактериите и гъбите изяждат падналите дървета, но това не винаги е било така. Бактериите трябваше да се развият, за да ядат дърва, така че минават стотици милиони години, дърветата падаха при смърт, оставяйки големи купчини мъртва дървесина. Горските пожари с невъобразими размери биха изгорили масивните могили от мъртво дърво. И оттам произлизат повечето въглища днес на Земята, според National Geographic .

127 ченгета от Детройт под прикритие в наркогрупа веднъж се биха с друга група ченгета под прикритие.

мъже удар удар борбата стрес подчерта

Shutterstock

'Горе ръцете!' … 'Не, ти Горе ръцете!' Вероятно това се случи през ноември 2017 г., когато две групи ченгета под прикритие в Детройт случайно се смениха за наркодилърите и купувачите, които те се опитваха да свалят. Това, което последва по време на набега, беше противопоставяне, което доведе до хвърляне на юмруци, докато пистолети бяха насочени един към друг. Трябваше да се свържат с вътрешните работи, за да бъдат подложени на разследване полицаите в опит да разберат злополучното неразположение.

128 Произнасяте грешно името на д-р Сиус.

Д-р Seuss

Изображение чрез Wikimedia Commons

Д-р Сиус, популярният автор на детски книги, който е известен със своите умения за римуване, е роден с името Теодор Сиус заложник . Seuss е моминското име на майка си и семейството им го произнася като „soice“ (римуване с глас). Колежският приятел на Seuss Александър Liang дори написа стихотворение за често срещаното погрешно схващане.

129 Почти всички видове, съществували някога на Земята, са изчезнали.

Додо птица

Ние вървим по Земя, която е видяла изчезването на 99,9% от всички видове, които някога са живели на нея, според PBS . Поздравления - това означава, че технически сте в .1 процента ... поне засега!

130 Горилата Silverback може да вдигне почти буквален тон.

Горила

Shutterstock / Onyx9

Горилата Silverback може да вдигне до 10 пъти телесното си тегло средно: общо около 1800 паунда, според Книга на Гинес . Това ги прави един от най-силните живи животински видове на Земята. Въпреки че се страхуват от тях, горилите Silverback ще използват само силата си когато се чувстват застрашени .

131 Всеки път, когато разбърквате тесте карти, получавате комбинация, която никога не е съществувала.

карти за игра, подобряване на паметта

Shutterstock

Вашите разгневени тийнейджърски мечти да бъдете най-оригиналният, уникален човек в живота, всъщност биха могли да се сбъднат! Вземете тесте карти и разбъркайте. Най-вероятно ще сте създали комбинация от карти, които никога не са съществували до този момент. Всички експерти по математика знаят, че това е така, защото вероятността излиза на 52 факториални или 52! (52 x 51 x 50… x 2 x 1). Вероятността две разбърквания на карти да са абсолютно еднакви е толкова малка, вероятно никога няма да се случи .

132 Има безсмъртна медуза.

Безсмъртни медузи

Shutterstock

Когато е възрастен, „Безсмъртната медуза“, научно наречена Turritopsis dohrnii , може да трансформира клетките си обратно в детското си състояние. Това обикновено се случва, когато е физически увредено, болно или дори когато гладува. Медузите развиха това умение за да оцелеят през цялата история, по-специално при закачане на кораби. Тъй като може да се качи на стоп, неговата ДНК се е разпространила и не толкова редкият вид се появява по целия свят.

133 Америка случайно хвърля атомна бомба върху Южна Каролина през 1958 г.

бомба

През март 1958 г. самолет B-47 се е насочил към Обединеното кралство и е бил въоръжен с атомна бомба. Тази бомба беше дори по-голяма от „Дебелото момче“, атомната бомба, хвърлена върху Нагасаки.

По време на полета пилотите забелязаха светлина за повреда, така че един от тях реши да я провери. По този начин той случайно пусна аварийния щифт, наблюдавайки с ужас как бомбата пада на земята. Добрата новина беше, че критичната част от бомбата, необходима за задействането й, все още беше в самолета, така че никога не избухна.

134 Бебешки сини китове растат 200 паунда на ден.

Два кита весело глупави шеги

Растат телетата на синия кит 200 паунда на ден за първата година са живи. Те могат да се движат с бързо темпо от пет мили в час, когато са напълно израснали, но могат да достигнат до 20 мили в час, ако е необходимо. Те също могат да чуят на разстояние до 1000 мили в океана.

135 Актьорът Бил Мъри използва номер 1-800 вместо агент или мениджър.

Бил Мъри

Shutterstock

Бил Мъри е известен с участието си във филми като оригинала ловци на духове (1984) и Ден на сурка (1993). Но всеки в Холивуд, който се интересува от работа с него, първо трябва да се ориентира в малко странна ситуация, за да привлече вниманието му. Това е така, защото звездата използва загадъчен номер 1-800 вместо агент или мениджър.

'Просто се обадете на номера 1-800', режисьор Теодор Мелфи , който насочи Мъри в Свети Винсент (2014), разказано USA Today . „Трябва да запишете съобщението и да го изпратите. Започнах да се обаждам веднъж седмично ... Той никога не се обаждаше. Накрая се обадих на адвоката му и му казах: „Опитвам се [да] се свържа с Бил.“ И той казва: „Кой номер имаш?“ И аз казвам: „Имам номера 800“. И той отива, „Е, това получих.“

136 котки веднъж доставиха поща в Белгия.

две котки, които направиха бъркотия

През 70-те години град Лиеж, Белгия, се опитва да наеме 37 котки като превозвачи на поща, според Би Би Си . Съобщенията бяха прибрани във водоустойчиви торбички, които котетата щяха да носят на врата си. Въпреки това, докато една котка очевидно е стигнала до местоназначението си за по-малко от пет часа, другите котки са отнели до един ден, за да завършат пътуванията си. Поради факта, че котките не бяха особено надеждни и определено не бяха бързи, услугата не продължи много дълго.

137 Мит е, че хората са „левомозъчни“ или „десномозъчни“.

мозъчно сканиране на снимки с лекар, който ги гледа, omg факти

Shutterstock

[/ медия-кредит]

Може да ви е било казано в някакъв момент от живота ви, че сте или с лев мозък, или с десен мозък. Историята разказва, че „хората, които имат доминиращ ляв мозък, са по-количествени, логични и аналитични, докато хората с десен мозък са по-емоционални, интуитивни и креативни свободни духове“, пише Психология днес .

Тази теория обаче не е вярна. „Напротив, повечето поведения и способности изискват дясната и лявата страна на мозъка да работят заедно, за да постигнат обща цел“, обяснява уебсайтът. Така че, макар че може да притежавате определени качества и характеристики, които определят вас кой сте, те нямат нищо общо с коя страна на мозъка ви използвате повече. Можете да благодарите на двете страни на крака си, че допринасяте за вашата уникална личност.

138 Жените са привлечени от аромата на бонбони и краставици от сладък корен Good & Plenty.

добър и много сладък бонбон. случайни забавни факти

Парфюми и одеколони предлагат примамливи аромати, но се оказва, че има друга комбинация от миризми, която вероятно ще разпали дамата. Едно проучване от 2005 г. на Фондация за изследване на миризми и вкус установи, че най-атрактивният аромат за жените са бонбоните от женско биле Good & Plenty, комбинирани с краставици. Миризмите на череши и барбекю бяха изключване, но „хлябът с бананови ядки също имаше положителни ефекти“.

139 Има устройство, което създава енергия от снеговалежи.

снежни полета през деня

Доста е впечатляващо, че учените са успели да използват енергията от слънцето, вятъра и водата, осигурявайки ни всякакви алтернативни източници на енергия. И сега са успели да създадат енергия от снеговалежи. Според проучване от 2019 г. в списанието Нано енергия , инженери и химици от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) са разработили устройство, изработено от силикон, което може да използва заряд от статично електричество.

' Снягът е положително заредена и се отказва от електрони, докато силиконът се зарежда отрицателно и приема електроните, ' IFL Science обяснява. „И така, когато снегът кацне върху силикона, се получава заряд и след това се улавя.“ Мислете за това като за искрата на енергията, която създавате, когато търкате балон в косата си.

140 „Документален филм“ за русалка веднъж заблуди толкова много хора, че правителството на САЩ трябваше да излезе с изявление.

Морско същество

През 2013 г. Animal Planet се излъчи Русалки: Новите доказателства , документален филм - или по-скоро моккументален - който „доказа“, че съществуват получовеци-полуриби. И докато програмата беше фалшива, много от 3,6 милиона зрители, които гледаха, вярваха, че измислените твърдения са реални. Всъщност толкова много хора бяха заблудени, че Националната администрация за океани и атмосфера на правителството на САЩ публикува изявление на своя уебсайт обръщайки се към объркването, казвайки: „ Русалки: Новите доказателства е просто забавление. Никога не са открити доказателства за водни хуманоиди. '

141 Държавният панаир в Айова провежда странни състезания като конкурс за отглеждане на брада и конкурс за призоваване на съпрузи.

карнавални снимки, които ще ви развълнуват за лятото

Ако някога сте били на щатския панаир в Айова, сте изпитали вида карнавално забавление, което той предлага от 1886 г. И ако никога не сте били на годишното събитие, трябва да знаете, че сте пропускам доста странни състезания , включително състезания по хвърляне на кравешки чипове и гумени пилета, състезание по призоваване на съпрузи и състезание по отглеждане на брада.

142 Има учебник, написан изцяло от автор на ИИ.

Книги за самопомощ

Shutterstock

Издателите винаги са готови да издадат нещо уникално - и Springer Nature направи точно това, когато публикува учебник от автор на име Beta Writer през 2019 г. Не, това не е нахален псевдоним, това е името на алгоритъм за машинно обучение, разработен от изследователи от Гьоте Университет във Франкфурт, Германия. Книгата се нарича Литиево-йонни батерии: машинно генерирано резюме на текущите изследвания . И макар да не звучи като най-интересния материал, това е „първата машинно генерирана изследователска книга“, според академична издателска компания .

143 Земята не винаги ще има една и съща Полярна звезда.

полярна северна звезда, случайни забавни факти

Shutterstock

Полярната звезда може да изглежда като фиксиран маркер в небето. Обаче това, което сега разпознаваме като Полярната звезда, Поларис , не винаги е била нашата водеща светлина—И няма да бъде винаги в бъдеще. До 13 000 г. сл. Н. Е. Звездата Вега ще заеме мястото си, според НАСА . И до 26 000 година Поларис ще се върне там, където е бил, и ще се върне към статута си на Полярната звезда.

144 В Италия има цяло семейство, което почти не изпитва болка.

инфаркт след 40

Shutterstock

Членовете на семейство Марсили се справят изключително добре с нараняванията и това е така, защото изпитват болка само за миг, преди тя да отшуми. Летиция Марсили каза Списание Смитсониън , „Просто го мислех като част от това, което бях. Бях силен, бях издръжлив. Отскочих. ”

Когато обаче изследовател от Университета в Сиена, където работи Летиция, забелязва нейната необичайна толерантност към болката - нещо, което споделят нейната майка, сестра и син - двамата решават да си сътрудничат, за да видят какво се случва. Те откриха, че Летиция изпитва „добрата болка, болката, която ни предупреждава за опасност. След това изчезва [s]. Лошият вид болка, хроничната болка, продължаващата болка, за която приемаме болкоуспокояващи - тя просто [не] го усеща. '

145 Думата „хипстър“ се връща чак до 30-те години на миналия век.

думи хора над 30 спечелиха

Shutterstock

Докато „хипстър“ се използва в наши дни, за да опише някой, който се опитва (може би твърде усилено) да бъде стилен и модерен, термина всъщност е много по-стар. Според Dictionary.com , думата първоначално е била използвана (заедно със сходния „хепстър“) през 30-те години на миналия век, за да се отнася до някой от джаз сцената.

146 Морските свинчета някога са били принасяни в жертва с обеци и колиета и увити като суши.

морско свинче

Shutterstock

Лидио Валдес , археолог от Института за изследване на Андите, направи изненадващо откритие в Перу, когато попадна на 100 мъртви морски свинчета, които бяха жертвани от хората на инките през 16 век. Гризачите, които очевидно са били част от някакъв ритуал, са били украсени с обеци и огърлици, направени от цветни връвчици. „Някои дори бяха увити в памучни килими като ролка за суши“, написа Gizmodo от констатациите, които бяха публикувани в Международен вестник по остеоархеология през 2019г.

147 Хитлер имаше проблем с метеоризма.

Адолф Хитлер Кенедис

Гети изображения

През 2012 г, Адолф Хитлер Медицинските документи бяха на търг за публично предлагане от Александър Исторически търгове. Според файловете, Телеграфът съобщава се, че метеоризмът се е превърнал в толкова широко разпространен проблем за Хитлер, че той трябва редовно да приема 28 различни лекарства, за да го държи под контрол. Но някои от хапчетата против газ, които той използва, съдържаха основа стрихнин , отрова, която е причинила допълнителни проблеми със стомаха и черния дроб.

148 Учените са успели да направят снимка на сянката на атома.

микроскоп свиващ лъч

Независимо дали сте професионален фотограф или не, вероятно ще бъдете впечатлени от свързания със снимките подвиг, извършен от екип в Австралийският университет „Грифит“ през 2012 г. Използвайки електрическо поле за суспендиране на зареден атом във вакуумна камера, екипът изстреля лазерен лъч към атома и направи снимка на сянката, която той създаде. Докато атомите са били фотографирани и преди, сенките им не, което прави това постижение безпрецедентно.

149 Мейн е единствената държава, която граничи само с една друга държава.

държавно знаме на Мейн, случайни забавни факти

Ако сте в Мейн, ще намерите Атлантическия океан на юг и Канада на север. Но ако искате да останете в САЩ, ще трябва да се отправите на запад към Ню Хемпшир, защото Мейн е единствената държава в страната, която граничи само с една друга държава.

150 Официалното име на птицата в Twitter е Лари.

Twitter, който Мат Райф често използва. Ежедневни енергийни убийци, модерни технологии

Shutterstock

Ако наистина искате да бъдете сред най-умните потребители на социални медии , трябва да знаете, че птицата в Twitter има официално име : Лари Птицата (да, харесвам Лари Бърд , бившият професионален баскетболист, играл за съосновател на Twitter Biz Stone Домакинският отбор, Бостън Селтикс).

151 Най-дългото заглавие на книгата съдържа 1809 думи.

отворен речник в библиотека

Shutterstock

Заглавието на Срижан Тимилсина 2014 г. Книга за рекорди на Гинес е практически пълен текст сам по себе си. Включително 1809 думи (или 11 284 знака) започва, Историческото развитие на мозъка, т. Е. От формирането му от Annelida: земни червеи, мокрици, парцаливи червеи, амфитрити, сладководни червеи, морски червеи, тубифекс, пиявици. и т.н., членестоноги: домашна муха, пеперуда, медена пчела, фея скариди, подкова рак, кърлеж, Bluebottle, Froghopper, жълта луда мравка ... “, и продължава да изброява почти всички насекоми, риби и бозайници, за които се сетите, включително хората.

След това продължава да задава въпроси като „ Какво откриха и какво ядоха? Как се защитиха от враговете си и ги нападнаха? Кой е най-старият камък, откриван някога? Кой прародител на човека първо е започнал да ходи с помощта на два крайника? 'Най-накрая завършва с,' В тази книга са включени решения с гореща любознателност , ”Което смятате, че би се подразбирало, но може би не, ако искате заглавието ви да постави световен рекорд.

152 Сезонът на алергиите става все по-дълъг и по-интензивен всяка година.

мъж кихащ

Shutterstock

Ако сте един от милионите американци, които страдат от алергии, имаме лоши новини за вас: Сезонът на алергиите става все по-дълъг и по-интензивен всяка година, според проучване от 2019 г., публикувано в Лансетното планетарно здраве . Вероятно поредният злощастен резултат от изменението на климата , учените са установили, че броят на полени в Северното полукълбо се е увеличил през последните 20 години и че сезонът на цветен прашец се увеличава с 0,9 дни в годината в световен мащаб.

153 Има причина да има дупка в капачките на писалката.

синя капачка на писалката

Shutterstock

И това е така, защото те са опасни от задавяне без тях. „В допълнение към предотвратяването на изтичане на писалката, всички наши BIC капачки отговарят на международните стандарти за безопасност, които се опитват да сведат до минимум риска от случайно вдишване на капачките на писалката от деца. Някои от тези вентилирани капачки ... имат малка дупка в горната част, за да отговарят на съществуващите стандарти за безопасност “, компанията за писалки BIC обяснява на своя уебсайт .

154 Можете да научите езика на високия валирий Игра на тронове с онлайн курс.

Джак Глийсън в „Игра на тронове“ (2011)

HBO

Фенове на Джордж Р. Р. Мартин най-продаваните книги и хитовите поредици на HBO Игра на тронове ще може да ви каже, че високият валириан е латиноподобният език, използван при официални обстоятелства от измислената благородност на Есос и Вестерос. И докато историите може да са измислени, езикът е напълно развита форма на комуникация, която можете да научите сами благодарение на онлайн курс от Duolingo . Накрая ще можете да кажете фрази на високо валирийски като „kirimvose“ (благодаря) и „avy jorrāelan“ (обичам те), както и „bantis zōbrie issa se ossȳngnoti lēdys“ (нощта е тъмна и пълна с ужаси).

155 Някои жители на Мериленд са обложени с данък за дъжда.

чадър в дъжда, произволни забавни факти

Shutterstock

Както се казва, „нищо не е сигурно освен смъртта и данъците“. В зависимост от това къде по света живеете, дъждът може да бъде също толкова неизбежна. А за някои жители на Мериленд дъждът и данъците са неизбежни и свързани помежду си благодарение на „данъка върху дъжда“, който беше приет от законодателния орган на държавата и подписан през 2012 г.

Девет окръга, както и град Балтимор, плащат годишната такса, която Център за защита на водосбора описва като „потребителска такса, начислявана на собствениците на имоти за услугата по управление на замърсения отток, идващ от тяхната собственост“.

156 Учените частично съживиха безплътните свински мозъци.

свински бъз

Shutterstock

През април 2019 г. екип от Йейл успя да възстанови частична функционалност на мозъка на обезглавени прасета за 10 часа или повече след смъртта на животното. Невролог Ненад Шестан , участвали в експеримента, обясни че резултатът може да ни позволи да „разберем по-добре как мозъчните клетки реагират на спирането на кръвообращението“ и „да проверим дали някои клетъчни функции могат да бъдат възстановени в мозъка след смъртта“.

157 Космонавтите в космоса са изложени на същото количество радиация като 150 до 6000 рентгенови лъчи на гръдния кош.

Когато астронавтите напускат Земята, те се сблъскват с редица фактори, които ги засягат физически. Това включва интензивното количество радиация, което те са изложени: Според НАСА , това е еквивалент на някъде между 150 и зашеметяващите 6000 рентгенови снимки на гръдния кош.

158 Beaver bum goo понякога се използва за подобряване на ароматите на ванилия.

екстракт от ванилия

Следващият път, когато ядете нещо, което парадира с богатия аромат на ванилия, може да искате да сте наясно - или да направите всичко възможно, за да игнорирате - факта, че кастореумът, мъничката, която бобрите отделят, за да маркират своята територия, понякога се използва за подобряване на аромат на ванилия в храната, според National Geographic . The goo е 'обикновено считан за безопасна добавка' от Американска администрация по храните и лекарствата , но вероятно никога няма да попаднете на това в реалния живот, защото е трудно и скъпо за събиране.

159 САЩ почти започнаха война с Канада заради прасе.

Свински мозък луди новини 2018 г. {стереотипи}

През 1859 г. САЩ почти влезе във война с Канада заради прасе. Само няколко години след подписването на Договора от Орегон за прекратяване на граничен спор между Америка и Великобритания (която все още управляваше района, който стана известен като Канада), нещата леко се разгорещиха на остров Сан Хуан, където бяха гражданите на двете страни разположен. Историческо Великобритания обяснява, че „прасе, принадлежащо на британците, случайно се е скитало в страната на Lyman Cutlar , американски фермер. Когато Кътлар забеляза, че прасето яде малко от картофите си, той беше разярен и в пристъп на ярост простреля и уби прасето. '

Въпреки усилията за разрешаване на ситуацията между двамата мъже, нещата се разпространиха в останалата част от общността и стигнаха дотам, че губернаторът на Британска Колумбия изпрати три военни кораба в района. Двете страни продължиха да увеличават военната си сила през следващия месец до адмирал на британския флот Робърт Л. Бейнс пристигна и приключи нещата, като заяви, че няма да „въвлече две велики нации във война заради разпра за прасе“.

160 Торнадо са били наричани „въртящи се взривове“ и „въртящи се ветрове“ през 18 век.

Лошо време и буря с вятър на морето. торнадо над океана

Ако сте живели през 18 век, може би сте се позовали на торнадо използвайки думите „Twirlblast“ или „twirlwind“. Честно казано, може да се наложи да ги върнем!

161 Сънденс Кид взе прякора си от град Сънданс, Уайоминг.

Butch Cassidy and Sundance kid saloon

Може да не разпознаете името Хари Алонзо Лонгабо и това е така, защото той беше известен (или скандално) известен с прякора си, Сънданс Кид . Американският хайдут, който е роден през 1868 г. и е убит през 1908 г., отнема сега историческия си псевдоним от единствения град, който го поставя зад решетките: Сънданс, Уайоминг. Той е затворен там, когато е само на 15 години за кражба на кон и е осъден на 18 месеца. Съндънс Кид продължи да се присъединява към Wild Bunch, група разбойници и шушукачи, които се разнасяха из Скалистите планини в края на 19 век.

162 Яденето на вашето потомство може да е знак за добро родителство при някои видове.

Кафяви яйца

Shutterstock

Мисълта за каквото и да е същество, поглъщащо своите бебета, може да е ужасяваща за нас, но за някои животни, като някои риби, влечуги и земноводни, това не е така, според изследване от 2019 г., публикувано в Граници в екологията и еволюцията . Сред тези същества жертването на някои от техните млади чрез канибализъм може да бъде начин да се помогне на останалите им потомци да оцелеят, когато пренаселеността се превърне в проблем.

163 Думата „MacGyvered” е в Оксфордския английски речник.

Shutterstock

Оригинала MacGyver сериалът, който се провеждаше от 1985 до 1992 г., включваше главен герой, който можеше да моделира почти всичко, което сърцето му искаше, с произволни предмети. В резултат на това използваме думата „MacGyvered“ като прилагателно, което означава „адаптиран или импровизиран по гениален или целесъобразен начин“. И през март 2019 г. терминът беше официално добавен към Оксфордски английски речник . Отне само 34 години!

164 Кентъки има повече бърбън от хората.

Бърбън, коктейли

Shutterstock

Ако бърбънът е ваш напитка по избор , тогава може да искате да планирате пътуване до Кентъки. Държавата е отговорна не само за 95 процента от световния бърбън, според Атлантическият , но има и толкова много, че 4,7 милиона барела в държавните дестилерии превъзхождат 4,3 милиона души, живеещи в района.

165 Червеното петно ​​на Юпитер става едновременно по-високо и по-малко.

Космическа планета Юпитер

Shutterstock

Червеното петно ​​на Юпитер е почти толкова добре познато, колкото забележителните пръстени на планетата. Но мястото, което всъщност е буря, се свива от век и половина. Макар че НАСА не могат да предскажат какво ще се случи с бурята, която „веднъж е била достатъчно голяма, за да погълне три Земи с място за свобода“, те знаят, че „изглежда, че се е увеличил поне веднъж по пътя и става все по-висок като става по-малък. '

166 Три орла са намерени като родители на три орлета в Илинойс.

трима орли, кацнали на клон, произволни забавни факти

В гнездо с изглед към река Мисисипи бяха открити една женска и две мъжки орли, които отглеждат заедно три бебета през април 2019 г. Ситуацията е необичайна за птиците, които обикновено са много териториални. Неочакваното семейство е объркало експерти и развълнувани фенове, според Национално общество Audobon .

167 В Небраска има град с население от един.

знак на населението на monowi, произволни забавни факти

Wikimedia Commons / Bkell

Елси Айлер живее в град, наречен Monowi, който е в щата Небраска - и тя е единствената. Преди живееше там със съпруга си Руди, но когато той почина през 2004 г., тя стана единственият жител на Моноуи. Елси е и кмет на града, барман и библиотекар и отговаря за плащането на данъци и за издаването на лиценз за алкохол. От 2018 г. малкото население прави Monowi единственият включен град в САЩ с само един жител, според Би Би Си .

168 Когато президентът Картър помилва избягване на военнослужещи, само половината се връщат.

Джими Картър Известни хора, които преди бяха учители

Shutterstock

По време на войната във Виетнам много мъже, които бяха привлечени в армията, отказаха да служат по различни причини и вместо това напуснаха страната, за да избегнат наказателно преследване. След това, през 1977 г., новооткрит президент Джими Картър изпълни едно от предизборните си обещания, като опрости укриващите се военнослужещи. Това им позволи да се върнат у дома, без страх да бъдат арестувани. Въпреки това, само наоколо половината всъщност се върна . Много от тях предполагаха, че все още ще се сблъскат с недоброжелателство от страна на американската общественост и вече са се установили на места като Канада, които приветстват здравата и образована работна сила.

169 Мозъчният капацитет на делфините на река Амазонка е 40 процента по-голям от човешкия.

розов делфин във водата

Shutterstock

Доста добре известно е, че делфините са невероятно умни животни - и това е отчасти благодарение на това, което е вътре в краката им. Делфините на река Амазонка - чудесно розови същества които са известни още като Бото или Буту - имат мозъчен капацитет, който е с 40 процента по-голям от този на хората. Делфините също имат по-голям мозъчен капацитет от хората - 1600 грама срещу 1300 грама, според Американска асоциация за развитие на науката .

170 Има шотландски термин за колебание, когато представяте някого, защото сте забравили името му.

група от 30-годишни приятели, обесени

Shutterstock

Вероятно всички сме били там: Сблъсквате се с някого и отивате да го запознаете с когото и да сте и не можете да запомните името му цял живот! Случва се да има шотландски термин за това неудобно колебание. Така че, ако (за съжаление) някога се окажете в тази ситуация, можете да кажете: „Извинете тарталка ! '

171 Земята е ударена с повече енергия от слънцето на всеки час, отколкото планетата използва за една година.

рузизи река National Geographic пчелни въпроси

iStock / борчи

Слънчевите панели са популярен избор за всеки, който се интересува да живее по-благоприятно за планетата. И ако някога сте си мислили, че може да няма достатъчно слънчева светлина, за да обикаляте, помислете отново. Около 430 квинтилиона джаула енергия от слънцето удрят Земята на всеки час, докато цялото население на планетата използва само 410 квинтилиона джаула всяка година, според Министерството на енергетиката на САЩ чрез Business Insider .

172 Кралицата празнува два рождени дни всяка година.

кралица Елизабет II в розов костюм

Shutterstock

Нейно Величество Кралица Елизабет II е родена на 21 април 1926 г., поради което тя празнува действителния си рожден ден всяка пролет. Главата на британското кралско семейство обаче също отбелязва второ „официално“ тържество за рожден ден наречен Trooping the Color. Крал Джордж II стартира традицията през 1748 г., защото собственият му рожден ден беше през ноември, което беше твърде студено за годишен парад. Той реши да проведе допълнителна церемония по време на по-топлото време.

173 Учените могат да идентифицират мозъчните вълни, които сигнализират, че някой сънува гневен сън.

мозъчни вълни, EGG сканиране, произволни забавни факти

Shutterstock

Учените се подобряват в декодирането на нашите мечти. Изследване от 2019 г., публикувано в Вестник по неврология включва факта, че изследователите са идентифицирали модели на мозъчна активност, които предсказват състояния на гняв по време на сънища. Към хапчето Sikka , водещият автор на изследването от Университет в Шьовде , обясни, „Предишни проучвания показват, че фронталната алфа асиметрия е свързана с гняв и саморегулация по време на будност. Ние показваме, че тази асиметрична мозъчна дейност е свързана и с гняв, преживян в сънищата. По този начин фронталната алфа асиметрия може да отразява способността ни да регулираме гнева не само в будно състояние, но и в сънуващо състояние. '

174 сандвичи McRib съдържат около 70 съставки.

mcrib от mcdonalds, германия

McDonald’s McRib е популярен избор за любителите на бързото хранене, но тези, които се отдават на пикантни сандвичи, може да искат да знаят факта, че са направени с дълъг списък от съставки. Според Време , McRib съдържа 70 съставки, 34 от които са само в кок. И докато бихте могли да предположите, че тези съставки са подправки или други естествени аромати, свързани с храната, всеки, който яде един от тези сандвичи, също ще поглъща азодикарбонамид, агент за избелване на брашно, използван в производството на разпенени пластмаси за неща като подложки за фитнес и подметки на обувки.

175 Следите на астронавтите на Аполон на Луната могат да останат там в продължение на 100 милиона години.

космонавт

Shutterstock

Когато астронавтите от Аполо са се разхождали по повърхността на Луната, те са оставили след себе си отпечатъци, които ще останат там много дълго време. Поради факта, че на Луната няма атмосфера и следователно няма вятър или вода, които да духат или отмиват нещо, учен от държавния университет в Аризона Марк Робинсън каза Космос че следите от проучването на Аполон могат да продължат между „десет и сто милиона години“.

Популярни Публикации