17 неща, които учтивните хора никога не правят

Ако някога сте пристигнали на парти без подарък за вашия домакин или сте се озовали да търсите подходящата вилица, с която да започнете да ядете, не сте сами: Дори и най-вежливите хора понякога се оказват в грешка в етикета или две . Но има някои навици, включително няколко, които може да изглеждат безобидни, които могат да ви накарат да изглеждате откровено груби към другите - и дори може да не осъзнаете, че сте виновни за тях.С помощта на експерти, ние закръглихме нещата, които учтивите хора никога не правят, като ви оставим безпроблемно в бъдеще.

1 Те не отговарят на „благодаря“ с нещо различно от „вие сте добре дошли“.

възрастна жена, благодари на млад доставчик

Снимки на Shutterstock / DragonВъпреки че може да сте свикнали да използвате по-непринуден език в разговора, ако искате да спазвате стриктни стандарти на учтивост, това означава да кажете „сте добре дошли“, когато някой ви благодари.„Моля, не отговаряйте„ без притеснения “, казва Мари Бетс-Джонсън , президент на Международен протоколен институт в Калифорния . „Не се притеснявах за начало и всичко, което трябва да кажете, е:„ Няма как! “2 Или доставете мръсен „няма как да не бъдете.“

възрастен мъж на дивана, изглеждащ раздразнен

Shutterstock / fizkes

Разбира се, може да е изкушаващо да се отбележи неуспехът на някой друг да ви благодари за отварянето на врата или друг мил жест, но това не означава, че някога е приемливо да срещнете грубостта си с подобно поведение.

„Вежливите хора никога не казват„ добре дошли “в отговор на това, че помагат на някой, който не казва„ благодаря “, обяснява експертът по етикет Jacquelyn Youst , собственик на Протоколна академия в Пенсилвания .3 Те нямат телефон навън, когато говорят с други хора.

бял мъж и азиатка по телефона на вечеря

Снимки на Shutterstock / Dragon

Въпреки че телефонът ви е на масата на вечеря или се грижите за всеки негов звук, може да се почувствате естествено за вас, ако искате да изглеждате по-учтиви на другите, е време да изключите тези устройства и да обърнете цялото си внимание на настоящата си компания.

мечтая за бившето си гадже

„Хората, с които сте, трябва да са най-важните“, казва експертът по етикет Джесика Лиефринг , Главен изпълнителен директор и основател на Вежливото общество . Ако се появи нещо, към което просто трябва да се обърнете, „уведомете настоящата си компания, че може да се наложи да се оттеглите, за да се обадите“, и напуснете района, за да го направите, предлага тя.

4 Те не започват да ядат преди другите.

възрастен азиатски мъж, който яде салата

Shutterstock / HappyTime19

Ако искате да бъдете известни с любезността си, важно е да изчакате, докато ви даде всичко ясно, за да вземете нещо за ядене. Според Лиефринг вежливите хора никога „не си помагат в бара или на бюфет на събиране без разрешение от домакина“.

5 Те не посочват грешки, които други хора правят.

млада жена, критикуваща възрастна жена на дивана

Shutterstock

Помислете, че етикетът диктува, че трябва да коригирате поведението на другите, за да помогнете тях да бъдете по-учтиви? Помисли отново.

„От използването на грешни прибори за хранене до погрешното произнасяне на име, вежливите хора любезно ще се придвижват и няма да се задържат на фалшивите пасажи“, обяснява Лиефринг.

6 Те не се хвалят с живота си.

богат възрастен бял мъж по телефона

Shutterstock / Дмитро Зинкевич

Въпреки че е добре и добре да се чувствате уверени във вашите постижения, има тънка граница между изразяването на щастие от нещо, което сте направили, и постъпването на самохвалство - и учтивните хора никога не правят последното.

сватбена рокля за сън

„Вежливите хора се въздържат да се хвалят със себе си“, включително социалния си статус, работа или доходи, казва експерт по етикет Карън Томас , основател на Етикет на Карън Томас .

7 Те не вдигат шум около сметката, когато вечерят навън.

мъж, който държи чек в ресторант

Shutterstock / Totsapon Phattaratharnwan

Ако сметката, която сте получили в края на храненето, не отразява поръчаното от вас, напълно подходящо е да я изпратите обратно. Въпреки това опитите за пазаруване на цените, след като вече сте поръчали или „поискате отделни проверки след приключване на храненето“, са неоспорими грешки, според Томас.

8 Те не монополизират разговор.

млад азиатски мъж, отегчен на вечеря

Shutterstock / Rommel Canlas

Достатъчно лесно е да се увлечете да говорите за нещо, за което сте страстен, но истински вежливите хора дават възможност и на другите да влязат в разговори.

какво означава да се биеш насън

Ако искате да следвате буквата на закона, когато става въпрос за етикет, това означава „да знаете как и кога говорите и кога не“, казва Томас.

9 Те не разказват истории с шокова стойност.

30-азиатска жена изглежда загрижена, докато говори с руса жена

Shutterstock / Motortion Films

Ужасяващият начин, по който сте счупили пръста си, може да ви очарова, но може да бъде направо обърнат към стомаха.

„Вежливите хора не споделят интимна лична информация, като кървави подробности“, обяснява Томас.

10 Те не питат за семейното планиране на някой друг.

млади жени, говорещи на дивана

Shutterstock / Prostock-студио

Някои хора се борят да създадат семейство, някои не искат да имат деца, а други може да чакат да споделят добрата новина, че детето е на път. Каквато и да е причината на някого да запази тези подробности майка, не е ваша работа да питате.

„Един учтив човек никога не пита някого, когато планира да създаде семейство“, обяснява Youst. „Този ​​въпрос е запазен за близко семейство.“

11 Те не се опитват да откраднат прожекторите.

по-възрастни приятели на вечеря

Shutterstock / Rawpixel.com

Сватбата на братовчед ви не е подходящият момент да предложите предложение на партньора си, нито е подходящо да обявите бременността си на бебешки душ на приятел.

„Човек с добри обноски не издига сцената на някой, който е на път да обяви важно житейско събитие, като годеж“, казва Юст. „Те учтиво държат новините си за друг път.“

12 Те не режат на една линия.

линия на гишето за хранителни стоки

Shutterstock / Тайлър Олсен

Няма значение в каква бързина се втурвате - хората в опашката пред вас вероятно имат и други неща за вършене, така че е важно да изчакате реда си.

се приема за даденост в една връзка

Това се отнася и за други ситуации, в които другите са чакали, казва Юст, който отбелязва, че вежливите хора „не привличат място, за което ясно виждат, че някой чака“.

13 Те не малтретират хора на служебни позиции.

сервитьорка държи поднос и изглежда разстроена

Shutterstock / лунопарк

Всеки, който някога е работил в сферата на услугите, може да ви каже, че това не е лесна работа. И ако искате да сте сигурни, че практикувате безупречен етикет, важно е да се отнасяте към хората на служебни длъжности, както бихте се отнасяли към всеки друг - включително да казвате „моля“ и „благодаря“ и да давате бакшиши, когато е подходящо.

Вежливите хора „не биха се отнасяли към портиер по различен начин, както биха били изпълнителен директор на компания от Fortune 500 - те гледат на другите с уважение и достойнство“, обяснява Bonnie Tsai , основател и директор на Отвъд етикета .

14 Те не пристигат късно.

по-възрастен бял мъж, гледащ часовника

Shutterstock / Syda Productions

Докато всички се забиват в задръстванията или се оказват закъснели с графика, да бъдеш човек, който се гордее, че е „модерно закъснял“, не е сладко - направо е грубо.

„Това е неуважение към времето на другия човек“, обяснява Цай, който препоръчва хората да планират да пристигнат на срещи 10 минути по-рано, когато е възможно, за да осигурят буфер, в случай че възникне неочаквано препятствие.

15 Те не докосват други хора, без да разберат всичко.

млад бял мъж, прегърнал чернокожа жена колега

Shutterstock / fizkes

Това, че ви е удобно да прегръщате колеги или да премествате физически хората, когато ви пречат, не означава, че всички се чувстват еднакво.

Учтивите хора разбират, че може да е неудобно хората да бъдат докоснати от напълно непознат ”, казва Цай, който препоръчва да се получи устно съгласие от другата страна, преди да продължите.

16 Те не сочат към други хора.

жени на средна възраст, сочещи към някого на обяд

Shutterstock / Седемдесет и четири

Въпреки че може да ви се стори като достатъчно безобиден жест за човека от приемащия край, може да се почувствате сякаш са били отделени.

горещи неща за казване по време на секстинг

„Посочването на пръст към някого може да се окаже обвинително или прехвърляне на вина върху другия човек“, обяснява Цай. Ако искате да избегнете този пропуск, тя препоръчва вместо това да правите жестове с отворена длан: „Това е много по-приветливо и неутрално.“

17 Те никога не се преструват, че разбират нещата, когато не разбират.

мъже и жени, които стоят и ядат пица в офиса

Shutterstock / Fizkes

Вместо да го играят като експерт по всичко, само за да се почувстват включени в разговор, истински вежливите хора не се страхуват да оставят стражата си и да задават въпроси, когато не знаят нещо.

„Винаги е по-добре да изберете да бъдете уязвими и да попитате, за да разберете по-добре, отколкото да излизате като арогантни или невежи“, казва Цай.

Популярни Публикации