17 знака Лошите ви мечти могат да означават нещо по-лошо

Всички сме имали своя дял от кошмари. Хей, те са просто естествена част от живота! Но понякога кошмар е всъщност Повече ▼ отколкото просто кошмар. Ако ги изпитвате често или тежко (или често и сериозно), може да има нещо по-голямо в играта. Ето 17 признака, че вашите лоши сънища могат да показват нещо много, много по-сериозно от поредица от случайни умствени образи.1 Може да имате основно психично състояние

депресирана жена, която плаче в леглото

Shutterstock

Честите кошмари са a възможен симптом на паническо разстройство, шизофрения, дисоциативно разстройство и гранично разстройство на личността. Но най-често кошмарите се свързват с големите бугабута на психичното здраве: клинична депресия и клинична тревожност. Сред възрастните с клинична депресия 11,4% съобщава, че има кошмари , докато сред тези с клинична тревожност този брой скача до колосалните 17,1%.2 Може да има травма, която не сте претърпели

Човешкият плач в терапията {Ползи от плача}

ShutterstockДокато лошите сънища могат да възникнат от безброй фактори, учени са удвоили отношението си към посттравматичното стресово разстройство. И техните открития са изумителни: едно проучване на Медицински факултет на Университета в Питсбърг разкри, че 90 процента (!) от хората, които са преживели ПТСР, са имали повтарящи се кошмари.В днешно време кошмарите са един от симптомите, използвани за диагностициране на ПТСР. И да, много хора имат кошмари, свързани с тяхната травма, но това не винаги е така. Според едно проучване, публикувано в Поведенческа медицина на съня , 60 процента от жертвите на ПТСР съобщават, че са страдали от кошмари преди травмата си, което предполага, че сънуването на кошмари може да направи някой склонен към това състояние.

3 Всички лекарства, които използвате, могат да имат странични ефекти

Незаконни хапчета за наркотици за в бъдеще

Shutterstock

Проверили ли сте предупредителните етикети на някои от вашите бутилки с лекарства? Много често за много лекарства се посочват кошмарите като възможен страничен ефект. Добро правило: всяко лекарство, което влияе на невротрансмитерите в мозъка - като антидепресанти или стабилизатори на настроението - има способността да влияе негативно на вашите мечти. Но лекарствата за кръвно налягане, лекарствата за сън, лекарствата за алергия и стероидите също могат да ги причинят. Прочетете етикетите си, хора.4 Прекалено много си закусвал среднощ

яде късно здравни митове

Shutterstock

В проучване на университетски студенти, изследователи от Канадски център за напреднали изследвания в медицината на съня установи, че 17,8% от учениците вярват, че храната причинява мечтите им да бъдат по-странни или обезпокоителни. И разберете това: тези студенти се занимават с нещо.

Според Национална фондация за сън , когато ядете преди лягане, метаболизмът ви се засилва, което сигнализира на мозъка ви да бъде по-активен. И тъй като сънният етап на съня се случва, докато мозъкът ви е най-активен, ако сънувате повече, през това време може да изпитвате и повече лоши сънища. С други думи: Спрете да ядете точно преди да ударите сеното.

5 Не спиш достатъчно

усилватели на енергия без кафе

Shutterstock

Това е порочен кръг. Кошмарите могат да ви накарат да спите по-малко, но по-малкото спане също може да причини кошмари. Американската академия по медицина на съня установи, че 17,1 процента от тези с често безсъние съобщават, че са имали чести кошмари и когато могат да спят. Когато не получавате адекватен REM сън всяка вечер, мозъкът ви става свръхактивен през няколкото моменти, в които преживявате REM сън, увеличавайки количеството лоши сънища, които имате.

библейското значение на опосума

6 Може да имате несъзнателни проблеми с дишането

двойка в леглото хъркане

Shutterstock

Загубата на сън обаче може да не е единственото, което увеличава лошите ви мечти. Ако спите достатъчно, но изпитвате дихателни усложнения като сънна апнея, може да имате повишени кошмари.

Изследване на пациенти със сънна апнея, публикувано в Лекарство за сън Вестник , разкри, че пациентите, страдащи и от кошмари, са имали по-голяма тежест на сънна апнея по време на REM цикъла: 91 процента от пациентите, които са се съгласили да се подложат на терапия за сънна апнея, съобщават, че изпитват по-малко кошмари.

7 Може да имате общи проблеми, свързани със съня

симптоми на рак на простатата

Shutterstock

Докато сънната апнея е един от най-често срещаните проблеми със съня, кошмарите ви може да сочат към редица проблеми, като парализа на съня, синдром на неспокойните крака или дори нарколепсия.

Може също да изпитвате текущ кошмарно разстройство . (Не се притеснявайте: състоянието звучи по-ужасяващо, отколкото е.) Симптомите на кошмарно разстройство включват многократно събуждане от интензивни, заплашителни сънища, бдителност при събуждане и чести кошмари, които не са свързани с друг проблем. Кошмарното разстройство е най-често при деца на възраст под 10 години, но около 4 процента от възрастните все още страдат от разстройството.

8 Не сте изрязани за страшни филми

гледане на телевизия през нощта

Shutterstock

Ако вие сте фен на ужасите , съжалявам, но трябва да се въздържате от маратони след залез слънце. Проучване, проведено от Международна асоциация за изучаване на сънищата стигна до заключението, че медиите имат външно влияние върху сънищата - и че тези, които са гледали филми с насилие преди лягане, са по-склонни да изпитват насилствени сънища.

9 Имате неоткрита непоносимост към лактоза

Здравословни храни, най-добрите храни за максимизиране на енергийните нива

Shutterstock

храни, които правят пениса ви по -голям

Въпреки че вече трябва да избягвате лека закуска преди лягане, ако не можете да си помогнете, поне преосмислете какво закусвате: а именно млечни продукти. Едно Канадски център за напреднали изследвания в медицината на съня проучване установи, че участниците споменават млечните продукти най-често във връзка с обезпокоителни сънища. Непоносимостта към лактоза е една от най-често срещаните хранителни алергии - тази, която често остава недиагностицирана - с 65 процента от популацията с намалена способност за смилане на лактоза след ранна детска възраст. Така че, ако страдате от кошмари, изрежете плочите със сирене и сладолед.

10 Може да развиете треска

Жена с термометър, проверяваща за треска

Рязкото повишаване на телесната температура може да бъде отговорът зад внезапните ви кошмари. Амигдалата в мозъка ви - най-често свързана с негативни емоции като ужас и гняв - може да бъде хвърлена за примка, когато тялото ви прегрява. Това свръх активиране на амигдалата, която вече е доста активна по време на сън в REM, може да доведе до увеличаване на интензивните реакции на страх, докато сънувате. Хей, вижте: Оправдание да извикаме болни утре!

11 Вие сте на ръба на голяма промяна в живота

разведени над 40

Shutterstock

Повечето големи промени в живота идват с техния справедлив дял от стрес и безпокойство, без значение дали е добра или лоша промяна. An Оксфордски институт за сън и циркадна неврология проучване - и това със сигурност няма да ви изненада малко, но винаги е добре да имате научно потвърждение - установи, че по-високите нива на тревога и стрес корелират с увеличаване на кошмарите. От всички изследвани фактори - включително притеснение, психотично поведение, употреба на алкохол и обезличаване - притеснението беше най-силният фактор, свързан с появата на кошмари.

12 Може да прекалите с някои пороци

Факти за пушене на тийнейджъри, които ще ви зарадват

Погледнете какво и колко влагате в тялото си. Едно Проучване на Центъра за възстановяване на алкохол и наркотици установи, че тези, които злоупотребяват с вещества, са от пет до това пъти по-вероятно да изпитате нарушения на съня или смущения. Защо? Просто: повечето вещества нарушават REM съня. Непрекъснатото злоупотреба и нарушения на съня кара тялото да се придържа към дълъг период от време без дълбок сън. А лишаването от дълбок сън идва с натрупване на кошмари.

13 Преминавате през симптоми на отнемане

индустрия за добавки в коридора на болницата

Shutterstock

Докато разчитането на вещества може да изпрати кошмарна честота през покрива, отказването от тези вещества студената пуйка може да има същия ефект. Например, ако пиете прекомерно количество алкохол всеки ден и след това спрете или намалите значително количеството, можете да се развиете Синдром на спиране на алкохола (AWS) . Един от най-изявените симптоми на AWS са кошмарите, които могат да се обострят в продължение на два до три дни след отнемането - и след това да продължат седмици.

14 Предразположени сте към някои основни рискове за здравето

Ръце на възрастен мъж на дървената маса. Старинен тон - Изображение

Shutterstock

С напредването на възрастта, моделите на съня се променят . Много възрастни хора изпитват нарушение на съня, но издайнически признаци на големи рискове за здравето, които може да развиете, когато по-възрастните обикновено могат да се видят с страдание от кошмари по-рано в живота.

Когато изпитват кошмари, мнозина изпитват и REM разстройство на поведението на съня (RBD), при което хората физически „играят“ кошмарите си с насилствени движения на ръцете или краката. Един невролог от университета в Торонто установи, че повече от 80 процента от тези с RBD в крайна сметка са развили неврологично заболяване, особено болестта на Паркинсон. Изследването установи, че групата клетки, отговорни за REM съня, изглежда са повредени при тези с RBD, като в крайна сметка се разпространяват, за да увредят областите на мозъка, които могат да причинят болестта на Паркинсон или други невродегенеративни заболявания, като деменция .

15 Може да имате сърдечни проблеми

Кръвен съд луди новини 2018

Shutterstock

Кошмарите могат да бъдат свързани с различни здравословни проблеми, включително водеща причина за смърт номер едно в света: сърдечно заболяване . До 2003г Холандски вестник по медицина Проучването установи, че процентът на нередовен сърдечен ритъм и спазматична болка в гърдите сред възрастни жени и мъже, които изпитват чести кошмари, е много по-висок от тези, които рядко или никога не са изпитвали кошмари. По време на кошмари пулсът ни се увеличава и кръвното налягане се повишава. Това натрупване с течение на времето може да доведе до повече сърдечни проблеми по-късно по пътя.

16 Може да имате хронична болка

мъж с болки в кръста

Shutterstock

ДА СЕ Проучване на Обществото за изследване на съня установи, че сред пациентите, страдащи от болка при изгаряне, 30 процента от мечтите им са свързани с усещания за болка. Друго проучване, публикувано в Open Pain Journal установих, че пациенти с хронична болка в гърба съобщават повече сънища за усещане на болка, отколкото тези, които не страдат от хронична болка в гърба. Страдащите от хронична болка също са по-склонни да го направят спете по-малко , което е повтарящ се фактор при повишените кошмари.

17 Може да сте изложени на риск от самоубийство

Отблизо цветя на върха на погребален ковчег на открито

Shutterstock

Повечето нарушения на психичното здраве имат възможност за свързани симптоми на кошмара. Не е изненадващо, кошмарите също са свързани с повишени мисли за самоубийство, опити и смърт от самоубийство. Колкото по-дълго някой страда от кошмари, толкова по-голям е рискът от самоубийство. В един Психиатрично изследователско списание проучване , изследователите установиха, че тези, които изпитват седмични или месечни кошмари, съобщават за по-високи нива на безнадеждност от тези, които съобщават за годишни или никакви кошмари. Беше установено, че безнадеждността има основна роля в повишен риск от самоубийство . И за да можете да забележите всякакви възможни признаци, научете всичко за тях Предупредителни знаци за самоубийство, скрити в обикновена гледка .

За да откриете още невероятни тайни за това как да живеете най-добрия си живот, Натисни тук да ни следвате в Instagram!

Популярни Публикации